Consumatorii de curent electric nu vor mai suporta pe facturi mentenanța rețelelor de distribuție

Consumatorii de curent electric nu vor mai suporta pe facturi mentenanța rețelelor de distribuție
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 mar 2016

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va mai permite, de anul viitor, operatorilor regionali de distribuție a energiei electrice să includă în tarifele impuse consumatorilor de electricitate costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor electrice de distribuție, potrivit unui ordin al ANRE publicat marți în Monitorul Oficial, care precizează și înăsprește criteriile de recunoaștere în tarife a investițiilor distribuitorilor de energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ordinul citat reglementează procedura de elaborare și aprobare a programelor de investiții ale concesionarilor serviciului de distribuție a energiei electrice, iar prevederile procedurii sunt aplicate de ANRE la analiza acestor programe de investiții și la luarea deciziilor cu privire la recunoașterea sau nu în tarifele de distribuție impuse consumatorilor a investițiilor realizate de operatorii de distribuție.

"Prevederile prezentei proceduri se aplică programelor de investiții aferente anilor 2017 și 2018 din cadrul celei de-a treia perioade de reglementare. Pentru programele de investiții aferente anului 2016, prezenta procedură are caracter de recomandare", se stipulează în procedură.

FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro

Astfel, potrivit actului normativ citat, operatorii de distribuție nu vor mai avea dreptul să includă lucrări de mentenanță în programele anuale de investiții prezentate ANRE spre aprobare și recunoaștere în tarifele impuse consumatorilor de curent electric. Cel puțin 90% din investițiile anuale ale distribuitorilor trebuie să aibă ca rezultat mijloace fixe aparținând rețelelor electrice de distribuție aflate în proprietatea statului român și concesionate operatorilor de distribuție.

De asemenea, cel puțin 5% și maxim 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor trebuie să aibă ca obiect lucrări de electrificare a localităților și de întărire a rețelelor electrice de distribuție. 

"În această categorie se include și valoarea cotei din contravaloarea cheltuielilor cu finanțarea lucrărilor de electrificare a localităților și de extindere a rețelelor electrice de distribuție suportată de operatorii de distribuție în cazul coparticipării la finanțare împreună cu autoritățile administrației publice, precum și valoarea cotei din contravaloarea cheltuielilor cu finanțarea lucrărilor de realizare a rețelei electrice de interes public, necesare pentru racordarea utilizatorilor individuali dintr-un ansamblu de blocuri de locuințe și/sau de locuințe individuale, restituită de către operatorii de distribuție dezvoltatorilor", se menționează în procedură.

În plus, cel puțin 5% și maxim 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor trebuie să aibă ca obiect lucrări de întărire a rețelelor de distribuție pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenți.

Asirom și Omniasig vor să asigure RCA parcul auto al Poștei CITEȘTE ȘI Asirom și Omniasig vor să asigure RCA parcul auto al Poștei

Din 2017, operatorii de distribuție vor putea să includă anual în tarife costurile de înlocuire a maxim 7% din numărul grupurilor lor de măsurare a energiei. Pragul procentual nu se aplică pentru instalările de contoare inteligente, care sunt obligatorii, potrivit legislației în vigoare.

"Valoarea investițiilor în dotări nu poate să depășească 10% din valoarea totală a programului anual de investiții aprobată de ANRE la începutul perioadei de reglementare pentru anul respectiv. Numărul autovehiculelor, inclusiv autoutilitare și autospeciale, achiziționate în decursul unui an nu poate să depășească 10% din numărul celor aflate în proprietate la sfârșitul anului anterior celui pentru care se întocmește programul anual de investiții, iar dotarea acestora nu va depăși un nivel standard rezonabil", se mai stipulează în procedura adoptată de ANRE și publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ mai precizează că nu se vor include în programele de investiții lucrări care privesc mijloace fixe din categoria dotărilor, inclusiv clădiri, care sunt închiriate terților sau de la terți. Investițiile în tehnică de calcul și echipamente de telecomunicații nu vor depăși un nivel "rezonabil" de performanță tehnică și de preț, precum și un volum "adecvat" numărului de personal implicat în desfășurarea serviciului de distribuție a energiei electrice.

Nivelul de încredere al mediului de afaceri în evoluția pieței românești se apropie de 60% CITEȘTE ȘI Nivelul de încredere al mediului de afaceri în evoluția pieței românești se apropie de 60%

Potrivit legislației anterioare în vigoare, ANRE poate respinge programele de investiții ale operatorilor de distribuție dacă investițiile propuse nu sunt considerate a fi "prudente".

Investițiile prudente sunt considerate a fi "cele în acord cu buna practică a societăților de distribuție de energie electrică similare din Europa", respectiv sunt "necesare (determinate de garantarea siguranței în funcționare a sistemului de distribuție), oportune (amânarea acestora produce prejudicii operatorului de distribuție și/sau utilizatorului), eficiente (aduc beneficii operatorului de distribuție și utilizatorului) și reflectă condițiile pieței (costurile realizate reflectă cele mai bune condiții ale pieței, existente la data realizării)".

În noua procedură adoptată de ANRE se stipulează că programele de investiții trebuie să includă lucrări prudente, care să conducă la obținerea a cel puțin unuia din următoarele beneficii: îmbunătățirea continuității și calității tehnice a serviciului de distribuție, îmbunătățirea eficienței energetice a rețelelor de distribuție, prin reducerea pierderilor de energie, reducerea costurilor de operare și mentenanță, respectiv asigurarea capacității de racordare a tuturor utilizatorilor.

Pentru fiecare lucrare trebuie precizate ex-ante beneficiile specifice urmărite și valorile cuantificabile estimate a fi obținute, în vederea monitorizării ex-post de către ANRE a rezultatelor obținute. Monitorizarea nu se va aplica pentru lucrările de electrificare a localităților, respectiv extindere și întărire a rețelelor de distribuție.

Legea care elimină plafonul indemnizației pentru creșterea copilului, adoptată de Parlament CITEȘTE ȘI Legea care elimină plafonul indemnizației pentru creșterea copilului, adoptată de Parlament

În ultima parte a lunii decembrie 2015, ANRE a publicat date potrivit cărora cele 8 monopoluri regionale din distribuția de energie electrică au realizat cumulat, în primele 8 luni ale anului trecut, investiții în valoare de 414,4 milioane lei, reprezentând circa o treime din valoarea totală prognozată pentru 2015, de 1,24 miliarde lei.

Din datele prezentate de ANRE rezulta că cei de la CEZ Distribuție au avut, în primele 8 luni din 2015, cel mai mare procentaj de realizare a investițiilor prognozate, de 50%, cu investiții realizate de 81,59 milioane lei dintr-un total prognozat de 161,84 milioane lei.

Aceștia erau urmați în clasament de Enel Distribuție Muntenia, cu un procentaj de realizare a investițiilor prognozate de 35% (investiții realizate de 57,16 milioane lei, dintr-un total prognozat de 161,59 milioane lei), Electrica Muntenia Nord (34%, investiții realizate de 61,14 milioane lei dintr-un total prognozat de 180,35 milioane lei), Electrica Transilvania Nord (33%, 63,55 din 193,68 milioane lei), E.ON Distribuție (33%, 60,31 din 183,51 milioane lei), Enel Distribuție Banat (27%, 24,64 din 92,98 milioane lei), Electrica Transilvania Sud (25%, 47,69 din 189,47 milioane lei) și Enel Dobrogea (24%, 18,33 din 76,6 milioane lei).

Anterior, ANRE prezentase un centralizator conținând veniturile și cheltuielile totale, respectiv profiturile obținute și marjele de profit brut ale celor 8 operatori de distribuție concesionari din 2014 și din primele 8 luni ale anului 2015. Potrivit centralizatorului, în 2014, marjele de profit brut ale distribuitorilor au fost între 7,48% și 31,79%, iar în primele 8 luni din 2015 – între 18,38% și 31,74%.

ANAF a publicat proiectul de ordin prin care amână depunerea declarației de TVA pentru iulie CITEȘTE ȘI ANAF a publicat proiectul de ordin prin care amână depunerea declarației de TVA pentru iulie

Autoritatea făcute publice aceste date în contextul în care, la acea dată, fuseseră publicate recent în Monitorul Oficial și intraseră în vigoare ordinele ANRE prin care tarifele de distribuție a energiei electrice au fost reduse în medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016, ceea ce, potrivit estimărilor ANRE, urma să ducă la o reducere cu circa 4% a facturilor de electricitate ale consumatorilor finali.

În momentul punerii în dezbatere publică a proiectelor acestor ordine, membrii Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și-au exprimat "surprinderea și, totodată, îngrijorarea față de decizia ANRE de a schimba, din nou, intempestiv, legislația secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii și fără analiza tuturor efectelor asupra pieței de energie și, implicit, a consumatorilor".

"La fel ca și ordinul prin care a fost redusă rata reglementată a rentabilității anul trecut, nici acest document nu a fost supus dezbaterii publice conform termenelor legale și nici nu este însoțit de un studiu de impact. Membrii ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuție, așa cum s-a întâmplat și în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilității, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiții în rețele, planificate pentru anii următori", se arăta într-un comunicat al ACUE.

Mai mulți distribuitori de energie se judecă în prezent cu ANRE după ce instituția a redus, de la 1 ianuarie 2015, rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, fapt de natură să ducă la scăderea tarifelor reglementate practicate de distribuitori în raport cu clienții. Următorul termen în proces, aflat pe rolul Curții de Apel București, este programat pe 11 aprilie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
factura energie electrica
scumpire energie electrica
ieftinire energie electrica
tarife distributie
distributie energie electrica
anre