Conversmin a avut pierderi de 1,5 milioane lei în primele nouă luni

Conversmin a avut pierderi de 1,5 milioane lei în primele nouă luni
scris 8 nov 2017

Compania de stat Conversmin, înființată în anul 2002 pentru închiderea minelor unde a fost sistată extracția și pentru ecologizarea zonelor afectate de activitatea minieră, a avut pierderi de 1,5 milioane lei, în primele nouă luni ale acestui an, iar în perioada respectivă a realizat lucrări și servicii de 33,5 milioane lei, a anunțat miercuri acționarul majoritar, Ministerul Economiei.

De altfel, ministrul Gheorghe Șimon și conducerea Conversmin au discutat chestiuni legate de finanțarea activităților de închidere și ecologizare a minelor, scrie News.ro.

”Conducerea companiei a explicat pierderile curente ale companiei, de peste 1,5 milioane lei (la 30 septembrie 2017) în contextul reducerii de trei ori a sumelor alocate de la bugetul de stat, în ultimii cinci ani. Conversmin a realizat lucrări și servicii în valoare de 33,5 milioane lei în primele trei trimestre ale anului current”, a informat Ministerul Economiei.

Dezvoltare puternică în zona Pallady. După anunțata venire a Kika, Ikea și Leroy Merlin, constructorul turc Anchor Group, dezvoltatorul București Mall și Plaza Romania, construiește lângă Pallady Towers două noi blocuri CITEȘTE ȘI Dezvoltare puternică în zona Pallady. După anunțata venire a Kika, Ikea și Leroy Merlin, constructorul turc Anchor Group, dezvoltatorul București Mall și Plaza Romania, construiește lângă Pallady Towers două noi blocuri

Compania mai are de decontat 3,3 milioane lei pentru perioada de referință și are nevoie de încă 16 milioane lei pentru finalizarea programelor sale, în ultimul trimestru din 2017.

Ministrul Șimon a atenționat conducerea Conversmin asupra modului în care gestionează riscul de accidente ecologice la iazurile de decantare monitorizate de companie, în special în zonele frontaliere.   

Ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, s-a întâlnit în această săptămână cu conducerile Conversmin și Remin Baia Mare, filiala EcoNord. Cele două întâlniri fac parte din seria ce va continua în luna noiembrie, cu reprezentanții companiilor din portofoliul ministerului, pentru prezentarea și evaluarea situației actuale a acestora.

”Întâlnirea cu reprezentanții Remin Baia Mare s-a axat pe aprobarea planului de reorganizare și ieșirea din procedura de insolvență a companiei”, menționează oficialii ministerului.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), din coordonarea Ministerului Economiei, deține peste trei sferturi din creanțele Remin.

Compania a avut o pierdere de 1,4 milioane lei în 2017, din cauza creșterii impozitelor și taxelor locale cu 34%, față de 2016.

În prezent, veniturile Remin se bazează pe sumele rămase din vânzarea stocurilor de pirită auriferă și sumele primite de la Conversmin pentru lucrările de conservare-închidere.

Ministrul Șimon i-a îndemnat pe reprezentanții companiei să utilizeze mai lucrativ sumele încasate din vânzarea activelor companiei.

”Doresc un plan de reorganizare și un plan de afaceri pentru societate, care să ducă la reluarea activității de minerit, pe scheletul Remin, chiar dacă nu la 100% din capacitatea anterioară. Vorbim aici despre o companie care are un potential apreciabil de zăcăminte de metale prețioase și neferoase”, a spus Gheorghe Șimon.

Un studiu de prefezabilitate efectuat de Remin arată că reluarea activității este rentabilă în perimetrele miniere Șuior, Baia Sprie și Cavnic.

”Compania a avut discuții, pentru colaborare, asociere și investiții cu două firme canadiene și cu un fond elvețian de investiții, care va trimite pe teren o echipă, la Baia Mare, până la sfârșitul acestui an”, informează Ministerul Economiei.

Comunicatul arată că, până la apariția noii legi a minelor, aflată acum în dezbatere publică, Remin este în situația paradoxală de a pierde licențele de exploatare, în cazul aprobării planului de reorganizare.

Conform legii actuale, autoritatea competentă suspendă licența/permisul când constată că titularul este supus procedurii reorganizării judiciare și/sau a falimentului.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
conversmin