Coreea de Sud semnează un acord de 2,25 miliarde de dolari cu ASE, o companie nucleară rusă, cu scopul de a furniza componente pentru construcția primei centrale nucleare din Egipt

Coreea de Sud semnează un acord de 2,25 miliarde de dolari cu ASE, o companie nucleară rusă, cu scopul de a furniza componente pentru construcția primei centrale nucleare din Egipt
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2022

Coreea de Sud a semnat un acord de 3 trilioane de woni (2,25 miliarde de dolari) cu ASE, o companie de stat rusă de energie nucleară, cu scopul de a furniza componente pentru construcția primei centrale nucleare din Egipt, relatează The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Contractul dintre compania de stat Korea Hydro and Nuclear Power și ASE cere sud-coreenilor să furnizeze echipamente pentru turbine și lucrări de construcție pentru uzina construită în Dabaa, la aproximativ 130 de kilometri nord-vest de Cairo, pe coasta Mării Mediterane, a anunțat guvernul sud-coreean, scrie News.ro.

Germania aprobă limite pentru încălzirea clădirilor publice și interzice panourile publicitare iluminate, cu scopul de economisi energie și de a combate creșterea costurilor energetice CITEȘTE ȘI Germania aprobă limite pentru încălzirea clădirilor publice și interzice panourile publicitare iluminate, cu scopul de economisi energie și de a combate creșterea costurilor energetice

ASE este o filială a Rosatom, un conglomerat nuclear al Rusiei deținut de stat.

Un consilier senior al președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a spus că negocierile au fost încetinite de ”variabile neașteptate”, în principal războiul Rusiei împotriva Ucrainei și sancțiunile occidentale impuse Moscovei.

Choi Sang-mok, secretarul superior al lui Yoon pentru probleme economice, a declarat că Seul a oferit Washingtonului o explicație în avans cu privire la planurile sale de a participa la proiectul Dabaa și că aliații vor menține consultări strânse pe măsură ce lucrările vor continua.

Coreea de Sud a încheiat tranzacțiile cu banca centrală și fondurile suverane ale Rusiei și a interzis exporturile de materiale strategice în Rusia.

Choi nu a precizat cum criza din Ucraina și sancțiunile împotriva Moscovei au creat dificultăți negocierilor dintre Korea Hydro and Nuclear Power și ASE, care are un contract cu Egiptul pentru construirea a patru reactoare de 1.200 de megawați.

El a subliniat că nu există nicio posibilitate ca tehnologiile furnizate de Coreea de Sud proiectului să fie în dezacord cu sancțiunile internaționale împotriva Rusiei.

”Orice fel de problemă poate întâmpina diverse incertitudini, dar toate au fost rezolvate până acum și de aceea am reușit să finalizăm acordul”, a afirmat Choi.

El și-a exprimat speranța că participarea Coreei de Sud la proiectul Dabaa va ajuta țara să câștige un loc în viitoarele proiecte nucleare din Africa și, de asemenea, să își îmbunătățească șansele de a exporta în țări precum Republica Cehă, Polonia și Arabia Saudită.

Compania Korea Hydro and Nuclear Power s-a angajat în negocieri cu ASE ca ofertant preferat pentru proiectul turbinelor din decembrie, înainte ca Rusia să își lanseze ofensiva în Ucraina.

Președinția sud-coreeană a precizat că acesta reprezintă cel mai mare export al țării de tehnologie nucleară din 2009, când un consorțiu condus de Coreea de Sud a câștigat un contract de 20 de miliarde de dolari pentru construirea de reactoare nucleare în Emiratele Arabe Unite.

Yoon s-a angajat să stimuleze exporturile tehnologie nucleară ale Seulului, despre care insistă că au fost afectate de politicile predecesorului său liberal, Moon Jae-in, care a încercat să reducă dependența internă a țării de energie nucleară.

Într-o declarație pe Facebook, Yoon a menționat că acordul reafirmă ”tehnologia avansată și siguranța și lanțurile de aprovizionare puternice” ale Coreei de Sud în industria energiei nucleare. Guvernul și-a stabilit obiectivul de a exporta 10 reactoare nucleare până în 2030.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de sud
ase