Cotațiile petrolului, cea mai mare creștere din ultimii 12 ani

Cotațiile petrolului, cea mai mare creștere din ultimii 12 ani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 31 dec 2021

Cotațiile petrolului sunt pe cale să încheie cel mai bun an din 2009 încoace, după ce au înregistrat creșteri de peste 50% în ultimele 12 luni, pe fondul revenirii cererii de carburanți, care a avansat mult mai rapid ca oferta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Deși scad în ultima zi a anului, prețurile țițeiului au avut, în 2021, cea mai bună evoluție din 12 ani, în contextul revenirii cererii după o prăbușire abruptă în 2020.

Startup-ul polonez Lerta atrage aproape 3 milioane de euro, inclusiv pentru extinderea în România. Cei mai mulți bani au venit de la Photon Energy, prezent pe piața locală cu proiecte de energie solară CITEȘTE ȘI Startup-ul polonez Lerta atrage aproape 3 milioane de euro, inclusiv pentru extinderea în România. Cei mai mulți bani au venit de la Photon Energy, prezent pe piața locală cu proiecte de energie solară

Contractele futures pentru referința americană West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu circa 57% de al începutul anului, iar referința globală Brent a înregistrat o creștere de circa 53%. O performanță mai bună a fost consemnată ultima oară în 2009, când cotațiile au urcat cu pete 70%.

Maximele anului au fost atinse spre finalul lunii octombrie, când WTI a depășit 85 dolari/baril, iar Brent s-a apropiat de 87 de dolari/baril.

"Ne-am confruntat cu Delta și Omicron și tot felul de blocaje și restricții de călătorie, dar cererea de petrol a rămas relativ fermă. Putem atribui acest lucru efectelor pe care măsurile de stimulare le-au avut asupra cererii, dar și restricțiilor asupra ofertei", a declarat economistul șef al CommSec, Craig James, citat de CNBC.

Anul trecut, cotațiile petrolului au pierdut peste 20%.

Producătorii de petrol din alianța OPEC+ se vor reuni pe 4 ianuarie pentru a dezbate majorările graduale ale producției.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
wti
crude
brent
cotatii
pret petrol
opec
coronavirus
petrol 2021
cotatii petrol
petrol 2009