Cotele de piață ale celor mai mari producători de energie sunt în scădere

Cotele de piață ale celor mai mari producători de energie sunt în scădere
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2022

Cotele de piață ale celor mai mari producători de electricitate și gaze naturale din Uniunea Europeană au scăzut în majoritatea țărilor, din 2013, când s-a început colectarea acestor informații, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În 2020, pe piața electricității, cea mai ridicată cotă de piață se înregistra în Cipru, unde o singură companie de electricitate domină producția națională de electricitate (100%), urmează Franța (78%), Croația (76%) și Cehia (71%). În România, procentul este de 28%, scrie Agerpres.

VIDEO Uzina Mecanică București și GDELS vor fabrica încă 133 de transportoare blindate. Nicolae Ciucă: Poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare românești CITEȘTE ȘI VIDEO Uzina Mecanică București și GDELS vor fabrica încă 133 de transportoare blindate. Nicolae Ciucă: Poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare românești

La polul opus, cota de piață a celui mai mare producător pe piața electricității era de sub 20% în Luxemburg (18%), Polonia (17%) și Italia (16%).

Comparativ cu 2013, cota de piață a celui mai mare producător pe piața electricității în 2020 a fost mai scăzută în majoritatea statelor membre UE. Declinul cotei de piață a variat de la minus 40 puncte procentuale (pp) în Luxemburg (în urma liberalizării pieței electricității) la minus 1 pp î n Lituania. În contrast, procentul a rămas stabil în Finlanda, și a crescut în Bulgaria (6 pp), Cehia (4 pp), Ungaria (2 pp) și România (1 pp).

Pentru importurile și producția de gaze naturale, cea mai ridicată cotă de piață (100%) se înregistra în Estonia, Malta și Suedia, unde o singură entitate domină producția națională și importurile.

În contrast, cea mai mare companie care se ocupă de producția și importurile de gaze naturale are cel mai scăzut nivel de penetrare a pieței în Spania (25%), Cehia (26%), Belgia (35%), Grecia (36%) și România (40%).

Comparativ cu 2013, cota de piață a celei mai mari companii care se ocupă de producția și importurile de gaze naturale a scăzut în 13 state membre UE pentru care sunt disponibile datele în 2020. Procentul a rămas stabil în Suedia (100%) și a crescut în Lituania (17 pp), Estonia (16 pp) și Slovacia (11 pp). 

viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
ue
gaze