Cu minerii neplătiți de 2 luni, Compania Națională a Uraniului a gajat la Nuclearelectrica peste 36 de tone de minereu și alte active pentru bani în avans

Cu minerii neplătiți de 2 luni, Compania Națională a Uraniului a gajat la Nuclearelectrica peste 36 de tone de minereu și alte active pentru bani în avans
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 apr 2021

Acționarul unic al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), Ministerul Energiei, a aprobat pe 12 martie, într-un moment în care minerii de la exploatarea Crucea-Botușana erau neplătiți de 2 luni, ca societatea să pună gaj pe 36 de tone de minereu de uraniu, precum și pe alte "active mobile", în scopul de a obține de la unicul client, operatorul centralei nucleare Cernavodă Nuclearelectrica, un avans de 10 milioane lei, indică date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Situația de la mina Crucea s-a agravat pe 17 și 18 martie, când peste 150 de mineri s-au blocat în subteran. În cele din urmă, conflictul a fost aplanat, salariații CNU primindu-și până la finalul lunii trecute atât salariile restante, cât și banii care li se datorau pentru suplimentul alimentar-antidot specific sectorului lor de activitate, a doua componentă fiind achitată de la bugetul de stat, în urma unei hotărâri de Guvern.

Potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro, Ministerul Energiei a decis pe 12 martie "Aprobarea gajării în favoarea Societății Naționale Nuclearelectrica - SA a unor active mobile în valoare contabilă de 5.580.798 lei (...), precum și a gajării unei cantități de uraniu în minereu de 36.158 kg în valoare contabilă de 41.039.003 lei (...) pentru acordarea unui avans de 10 milioane lei, avans la contractul nr. 914/2018 - comanda 822/12020".

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Este vorba despre contractul-cadru încheiat în iulie 2018 între CNU și Nuclearelectrica (SNN), de achiziție de pulbere de dioxid de uraniu.

Un alt document al CNU arată că activele gajate aparțin uzinei Feldioara a companiei, numărându-se printre cele care urmează să fie preluate de către SNN. Pe 18 martie, Nuclearelectrica a semnat cu CNU un contract de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Feldioara, constând în terenuri, clădiri, construcții speciale, instalații, utilaje și echipamente.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

În acest al doilea document este sintetizată "poziția SNN asupra gajării exclusiv a unor active aflate în perimetrul tranzacției de cumpărare de active de pe platforma Feldioara, plățile avansului urmând a se face pe măsura constituirii garanțiilor în procent de 1/1, constituirea garanțiilor urmând a continua și după plata avansului de 10 milioane până la ipotecarea/gajarea integrală a activelor circulante și a construcțiilor speciale din perimetrul tranzacției".

ULTIMA ORĂ EMA confirmă oficial existența unei legături posibile între vaccinul Johnson&Johnson pentru Covid-19 și cazurile de tromboze. Recent, agenția a prezentat o concluzie similară despre serul AstraZeneca CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ EMA confirmă oficial existența unei legături posibile între vaccinul Johnson&Johnson pentru Covid-19 și cazurile de tromboze. Recent, agenția a prezentat o concluzie similară despre serul AstraZeneca

"Constituirea vreunor garanții nu poate conduce la lipsirea de obiect a tranzacției aprobată de principiu prin Hotărârea AGEA nr. 1/18.03.2021 și, implicit, la neîndeplinirea unor condiții prealabile, cu atât mai mult cu cât, potrivit acesteia, în situația emiterii de către Consiliul Concurenței și/sau Consiliul Suprem de Apărare a Țării a unei decizii de neautorizare/aviz negative cu privire la tranzacție, aceasta încetează de drept, fără alte formalități prealabile și fără a fi necesară intervenția instanțelor judecătorești, părțile urmând a fi repuse în situația anterioara încheierii contractului și totodată nu poate avea ca efect nerespectarea Deciziei Comisiei Europene C (2020) 1069 final/24.02.2020 (prin care ajutoare de stat mai vechi acordate CNU au fost declarate ilegale – n.r.) ori a drepturilor creditorilor indicați în cuprinsul proiectului de tranzacție. Conducerea administrativă a operatorilor economici implicați răspunde, potrivit art. 144^2 din Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, atât pentru îndeplinirea obligațiilor potrivit art. 72 și 73 din lege, cât și pentru prejudiciile cauzate prin actele îndeplinite inclusiv de personalul încadrat, <când dauna nu s-ar fi produs dacă ei ar fi exercitat supravegherea impusă de îndatoririle funcției lor>", se menționează în document.

După cum a relatat Profit.ro, singura exploatare minieră de zăcăminte de uraniu din România, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, va fi închisă anul acesta, potrivit planurilor Guvernului, costurile totale de închidere, cu tot cu măsuri de protecție socială pentru mineri, fiind estimate la peste 246 milioane lei, la care se vor adăuga cheltuieli anuale de conservare și monitorizare post-închidere.

Mai mult, CNU în integralitatea ei va fi lichidată în perioada următoare, întrucât nu are banii necesari pentru a rambursa ajutoarele de stat de peste 178 milioane lei primite începând cu 2016 și declarate ilegale de către Comisia Europeană, societatea elaborând încă din ianuarie anul acesta un plan de lichidare.

Șeful Skoda, Thomas Schäfer, declarații arogante într-un interviu: Skoda nu va fi niciodată Dacia, asta e o prostie! CITEȘTE ȘI Șeful Skoda, Thomas Schäfer, declarații arogante într-un interviu: Skoda nu va fi niciodată Dacia, asta e o prostie!

Programul de guvernare al actualului Executiv prevede deschiderea unei noi mine de uraniu de către compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă. Primăvara trecută, acționarii Nuclearelectrica au aprobat inițierea demersurilor în vederea transferului licenței de concesiune a activității de exploatare a uraniului în perimetrul Tulgheș-Grințieș (județul Neamț) de la CNU la SNN.

"În procedura de închidere de mină, pentru a putea pune mina în siguranță, o să avem nevoie de forță de muncă, o să avem nevoie de acei mineri. Procedura de închidere mină durează, conform normativelor, minimum 100-200 de ani. Este o procedură care va avea nevoie de forță de muncă, foarte multă în prima parte, după care ușor, ușor regresiv. Deci nu se pune problema că minerii nu au ce să facă acolo. Nu putem să lucrăm decât cu cei care au lucrat acolo și care știu despre ce este vorba și vom avea nevoie de forță de muncă și pentru mina care e la granița județului Neamț cu Suceva, Tulgheș-Grințieș", declara, pe 23 martie, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Pe de altă parte, directorul exploatării miniere Crucea, Vasile Chiruță, a declarat recent pentru Libertatea că există incertitudini cu privire la momentul în care vor începe lucrările de închidere și ecologizare a minei și, deci, va exista buget pentru plata angajaților care vor participa la aceste lucrări. "Așa cum e în ziua de azi, nu există nicio certitudine pentru mâine. Există doar niște planuri, niște puncte de vedere, niște strategii. Cert este că se are mereu în vedere aplicarea unui plan de protecție", a spus Chiruță.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania nationala a uraniului insolventa
compania nationala a uraniului ajutor de stat
preluare uzina feldioara cnu nuclearelectrica
monopol uraniu cnu