Cu prețul petrolului la maximul ultimilor 3 ani și jumătate, companiile de servicii petroliere își revin și în România. Se vede și la BVB!

Cu prețul petrolului la maximul ultimilor 3 ani și jumătate, companiile de servicii petroliere își revin și în România. Se vede și la BVB!
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 mai 2018

Cu prețul țițeiului Brent ajungând la pragul psihologic de 80 dolari/baril, Rompetrol Well Services și Prospecțiuni București și-au majorat exploziv afacerile la T1 și au trecut pe profit, după ani grei cu pierderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sectorul serviciilor petroliere de la Bursa de Valori București, perdant în ultimii ani, a revenit spectaculos, cu surprize plăcute pentru acționarii societăților de profil. La cota pieței reglementate, Rompetrol Well Services (PTR), societate cu performanțe foarte bune în perioada de „boom” a deceniului trecut, dar lăsată în uitare în ultimii ani, a raportat afaceri aproape duble, iar, pe sistemul alternativ de tranzacționare, Prospecțiuni, societate care în anul 2016 își solicitase insolvența și fusese redusă la o activitate nesemnificativă, și-a majorat substanțial cifra de afaceri, la 51,06 milioane lei, de la 2,76 milioane lei.

Reprezentantul unui fond de investiții străin spunea într-o discuție cu Profit.ro că respectivul sector redevine relevant la bursă, în măsura în care, cu prețul petrolului la niveluri mai ridicate, companiile încep să contracteze servicii de prospecțiuni și de foraj în noi câmpuri petroliere.

La Londra, prețul petrolului Brent a atins reperul de 80,00 dolari/baril, un maxim al ultimilor 3 ani și jumătate, pe un trend puternic ascendent care a dus cotația cu 175% peste valorile minime de sub 29 dolari/baril consemnate la începutul anului 2016, așa cum se vede pe graficul atașat.

Cu prețul petrolului la maximul ultimilor 3 ani și jumătate, companiile de servicii petroliere își revin și în România. Se vede și la BVB!

Este un ecou care s-a răsfrânt favorabil și la BVB, unde acțiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu peste 709% față de minimul relativ din toamna anului 2016, pe fondul raportării unor câștiguri în creștere de către cea mai importantă companie petrolieră românească.

Acum, banii mai mulți care intră în industrie merg și pe segmentul serviciilor petroliere și de prospecțiuni de la BVB, iar anul 2018 se prefigurează a fi bun pentru companiile de acest profil listate, după cum reiese din rezultatele financiare trimestriale.

Afaceri duble pentru Rompetrol Well Services

Rămasă cenușăreasă în grupul Rompetrol deținut de gigantul din Kazahstan KazMunayGas, Rompetrol Services a realizat, în primele 3 luni ale acestui an, venituri totale din exploatare de 12,26 milioane lei, cu 89,49% mai mari decât cele de numai 6,47 milioane lei din perioada similară a anului trecut. În același timp, cheltuielile totale de exploatare s-au majorat într-o dinamică mai redusă, de 44,12%, la 11,40 milioane lei, de la 7,91 milioane lei, astfel încât societatea a trecut pe profit, cu un rezultat pozitiv de 1,29 milioane lei, faă de pierderea de aproximativ 886.000 de lei de la T1 2017.

Sunt performanțe obținute doar din obținerea de noi contracte, fără a fi angrenate noi resurse. De altfel, activele totale ale Rompetrol Well Services erau la data de 31 martie de 133,66 milioane lei, cu 0,39% sub cele de 134,19 milioane lei de la sfârșitul anului trecute. Pe bilanțuri, însă, numerarul s-a majorat de peste 3 ori, la 1,97 milioane lei, de la aproximativ 607.000 de lei. În același interval de raportare, datoriile totale au fost reduse cu 15,43%, la 9,97 milioane lei, de la 11,79 milioane lei.

Renaștere spectaculoasă a activității la Prospecțiuni

În anul 2007, Prospecțiuni s-a ridicat dintr-o obscură societate de pe piața Rasdaq, devenind o acțiune cu o lichiditate acceptabilă. Dinamismul firmei, care a obținut inclusiv contracte în străinătate, a susținut această creștere a interesului investitorilor de pe bursă.

Problemele s-au aglomerat pentru Prospecțiuni București în ultimii ani, din combinația nefercită între scăderea prețului petrolului care a diminuat apetitul marilor companii pentru efectuarea de noi explorări și condamnarea acționarului majoritar, Ovidiu Tender, care și acum deține pachetul de control la societate. În primăvara anului 2016, Prospecțiuni chiar a ajuns să-și ceară insolvența și s-a văzut sub administrare judiciară.

Rezultatele de la T1 reflectă un ricoșeu puternic dintr-un minim de activitate de la începutul anului trecut. Astfel, veniturile din exploatare s-au majorat de peste 17 ori, la 53,74 milioane lei, de la 3,09 milioane lei, în timp ce cheltuielile de exploatare au urcat de numai 5 ori, la 37,44 milioane leil, de la 7,30 milioane lei. Ritmul ar trebui să păstreze societatea peste veniturile totale de 196,79 milioane lei din 2015, dar încă sunt departe de performanța unor încasări din exploatare de 398,15 milioane lei din anul 2013.

Prospecțuni a reușit și să treacă pe profit, cu un rezultat net global trimestrial de 16,30 milioane lei, față de pierderea de 4,37 milioane lei din primele 3 luni ale anului trecut. Acesta este contextul în care acțiunile companiei s-au apropiat de reperul de 0,0900 lei/acțiune, nivel la care capitalizaea bursieră a societății este de aproximativ 65 milioane lei (14 milioane euro), nu departe de plafonul maxim pe aceste acțiuni din ultimii 3 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol well services
bvb
bursa
petrol
omv petrom
prospectiuni
kazmunaygas