Cui i-a concesionat Republica Moldova resursele de țiței și gaze cu puțin timp înainte de alegeri

Cui i-a concesionat Republica Moldova resursele de țiței și gaze cu puțin timp înainte de alegeri

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip (stânga), alături de șefii Frontera Resources Steve Nicandros (centru) și Zaza Mamulaishvili (dreapta). Sursă foto: http://www.gov.md/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 nov 2016

O subsidiară americană a unei companii petroliere înregistrate în Marea Britanie și listată pe bursa londoneză, dar a cărei activitate de extracție se desfășoară în fosta republică sovietică Georgia și este condusă de un consilier al extrem de influentului think-tank american Atlantic Council și de un medic georgian fost președinte al Camerei de Comerț a Statelor Unite de la Tbilisi a fost declarată câștigătoare a concursului de oferte organizat de Guvernul Republicii Moldova pentru concesionarea zăcămintelor de hidrocarburi de peste Prut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, câștigătoarea licitației este compania Frontera Resources International LLC, a anunțat, luni, Ministerul Mediului de la Chișinău. Juridic, compania a fost înființată în iulie anul trecut, fiind înregistrată în Houston, Texas, SUA.

"Compania Frontera Resources International LLC se declară cîștigător al concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare. Urmează ca rezultatul concursului de selectare să fie aprobat printr-o hotărâre emisă de Guvernul Republicii Moldova", se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului din Republica Moldova. 

Hotărârea cu privire la concesionarea prin concurs a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare, a fost adoptată de Executivul moldovean în iulie. Potrivit mold-street.com, rezultatul concursului a fost stabilit în urmă cu mai mult de o săptămână, dar Ministerul Mediului nu a dorit să-l facă public înainte de stabilirea câștigătorului alegerilor prezidențiale de duminică.

Pe perioada de explorare, până la eventuala începere a producției de hidrocarburi, redevența cuvenită statului moldovean "se stabilește sub forma rezultatelor obținute de concesionar ca urmare a realizării acestor lucrări, și anume toată informația geologică veridică, inclusiv anexele respective (hărți, scheme, profiluri ș.a.) și rezultatele încercărilor de laborator obținute în procesul lucrărilor de cercetare a hidrocarburilor". Dacă va începe producția comercială, redevența cuvenită bugetului de stat moldovean va fi de cel puțin 1% din veniturile obținute de compania concesionară din vânzarea producției extrase.

Ministrul Transporturilor a numit conducerea companiei care se va ocupa de construcția de noi autostrăzi în România CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor a numit conducerea companiei care se va ocupa de construcția de noi autostrăzi în România

Frontera Resources International LLC este o subsidiară a Frontera Resources, înregistrată în Marea Britanie și listată pe platforma alternativă AIM a bursei de la Londra. Compania a fost înființată în 1996, cu scopul de a exploata zăcăminte de petrol și gaze naturale din statele est-europene din jurul bazinului Mării Negre. Deocamdată, Frontera Resources derulează operațiuni de explorare și producție într-un singur perimetru petrolier onshore, împărțit de Georgia și Azerbaijan, între Marea Caspică și Marea Neagră.

În anul 2000, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat Frontera Resources un împrumut în valoare de 50 milioane dolari destinat finanțării proiectelor de extracție de hidrocarburi din Georgia și Azerbaijan.

Compania susține de mulți ani că perimetrul de gaze naturale concesionat în Georgia are un imens potențial comercial, însă producția propriu-zisă este, până în prezent, departe de a se fi situat la înălțimea așteptărilor. Anul acesta, Ministerul Energiei de la Tbilisi și-a exprimat public îndoielile cu privire la estimările și promisiunile Frontera Resources, la care compania a replicat că autoritățile georgiene sunt cele care pun bețe în roate lucrărilor de explorare, prin măsuri legislative și de reglementare, cu scopul de a prezerva oligopolul local al gazelor naturale.

Frontera Resources a investit peste 400 de milioane de dolari în operațiunile din Georgia, de la concesionarea zăcămintelor, în 1997, bani obținuți prin vânzări de acțiuni pe bursă și din credite.

Google Play Music devine mai util cu ajutorul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI Google Play Music devine mai util cu ajutorul inteligenței artificiale

Anul trecut, Frontera Resources a raportat o pierdere netă de 20,5 milioane dolari și venituri din vânzări de țiței și gaze de doar 3,7 milioane dolari. În iulie anul acesta, o altă subsidiară americană a Frontera Resources, înregistrată în paradisul fiscal Delaware din SUA și care fusese înființată doar pentru a contracta credite în scopul finanțării operațiunilor petroliere ale companiei-mamă, și-a declarat falimentul, iar compania-mamă susține oficial că nu este responsabilă de datoriile acesteia. Mai mult, pentru a se delimita și mai mult de subsidiara încărcată de datorii, Frontera Resources chiar a dat-o în judecată în august.

Frontera Resources a fost înființată în 1996 de către Steve Nicandros (actualmente CEO și președinte al board-ului), pe când conducea operațiunile de dezvoltare internațională ale gigantului petrolier Conoco. Nicandros este membru al comitetului consultativ al think-tank-ului american Atlantic Council, extrem de influent în procesul decizional de la Washington, precum și al unei organizații de lobby a oamenilor de afaceri americani și ucraineni - U.S. Ukraine Business Forum Committee for the Advocacy of The Economic Revival of Ukraine.

La Atlantic Council, Nicandros activează cu precădere în cadrul Centrului "Dinu Patriciu" pentru Eurasia, botezat astfel în memoria fostului proprietar al Rompetrol și al cărui scop este "întărirea cooperării transatlantice pentru promovarea stabilității, valorilor democratice și prosperității în Eurasia, din Europa de Est până în Turcia, Cauzaz, Rusia și Asia Centrală". În martie, Centrul a lansat un raport despre viitorul energetic al Ucrainei. Din board-ul Centrului face parte și fostul ministru de Finanțe de la Kiev, cetățeanul american de origine ucrainiană Natalie Jaresko.

Cofondator al Frontera Resources este Zaza Mamulaishvili, în prezent director executiv și financiar al companiei, un medic georgian fost președinte al Camerei de Comerț a Statelor Unite de la Tbilisi, care a mai condus două companii în regiune, respectiv MTA Ltd., trader și exportator de țiței și metale extrase în Europa de Est, precum și METEX, trader de metale în Rusia, Ucraina și alte state europene.

Steve Nicandros și Zaza Mamulaishvili s-au întâlnit în februarie 2016 cu premierul moldovean Pavel Filip pentru a-i prezenta oferta de concesionare a resurselor de petrol și gaze din Republica Moldova.

Idee de Black Friday: la ofertă 1.000 de contracte de furnizare energie pe un an, din care jumătate fără niciun cost CITEȘTE ȘI Idee de Black Friday: la ofertă 1.000 de contracte de furnizare energie pe un an, din care jumătate fără niciun cost

Datele cu privire la rezervele de hidrocarburi ale Republicii Moldova sunt destul de neclare și contradictorii în acest moment. În 2013, vicepremierul de atunci al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, declara că, pe termen mediu și lung, o sursă de energie pentru Republica Moldova ar putea fi gazele de șist, în condițiile în care zăcăminte de acest tip au fost descoperite în Ucraina, în zonele limitrofe cu România și Republica Moldova.

Compania britanică Canyon Oil and Gas Ltd anunța, tot în 2013, că intenționează să deruleze lucrări de explorare după gaze și petrol de șist, prin fracturare hidraulică, în Republica Moldova, în apropiere de granița cu România, în vederea demarării ulterioare a producției comerciale. Canyon Oil and Gas Ltd. deținea două perimetre de hidrocarburi în Republica Moldova, respectiv unul de petrol, aflat deja în producție (Văleni) și două de gaze naturale (Victorovca și Baimaclia), situate aproape de granița cu România, în raionul Cahul, la mică distanță de Galați.

Britanicii urmau să suporte integral costurile de dezvoltare a perimetrelor respective și să beneficieze de 80% din veniturile rezultate din exploatarea acestora. Restul ar fi revenit companiei locale din Republica Moldova Valiexchimp SRL, controlată de omul de afaceri basarabean Valentin Bodișteanu, firmă care deține și licențele pentru concesiunile respective.

Ulterior, Canyon Oil and Gas Ltd a fost preluată de firma irlandeză Aminex, iar noul proprietar a anunțat că intenționează să-și vândă participațiile pe care le deține la concesiuni de câmpuri de hidrocarburi din Republica Moldova și să se concentreze pe operațiunile derulate în Africa, în special în Tanzania.

Investițiile străine directe în România au crescut cu 11% în primele nouă luni, la 3,14 miliarde euro CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe în România au crescut cu 11% în primele nouă luni, la 3,14 miliarde euro

Socialistul Igor Dodon a obținut 52,18% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reușit să obțină 47,82% din sufragii, arată rezultatele preliminare anunțate luni după-amiază de Comisia Electorală Centrală, după centralizarea tuturor proceselor verbale.

Candidata prooccidentală Maia Sandu a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că echipa sa lucrează pentru a prezenta la Curtea Constituțională a Republicii Moldova toate neregulile constatate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ea acuzându-i pe oponenții săi că au folosit ”metode necinstite”: manipulare, minciună, bani murdari, resurse administrative, mass-media și chiar serviciile secrete.

Pe de altă parte, observatorii internaționali au afirmat că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a desfășurat transparent și corect, dar autoritățile trebuie să se pregătească în viitor pentru o prezență masivă la vot în diaspora, potrivit Deschide.md. „Pregătirile tehnice pentru cel de-al doilea tur al scrutinului electoral au fost de o manieră profesionistă și în general ziua alegerilor a fost evaluată pozitiv. Reprezentanții candidaților au avut capacitatea să urmărească procesul de numărare și totalizare a voturilor, fără restricții. Cu cât mai intensă a fost campania electorală, cu atât mai mult s-a reușit mobilizarea cetățenilor, oferindu-le astfel posiblitatea dreptul la vot. Vreau să-l încurajez pe noul președinte să sprijine reformele începute pentru a reinstaura încrederea cetățenilor în instituțiilor de stat”, a declarat șefa Delegației de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE, Arta Dade.

Câteva mii de cetățeni moldoveni protestează, luni după-amiază, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, contestând modul de organizare a alegerilor prezidențiale în diaspora.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
alegeri republica moldova
maia sandu
igor dodon
gaze de sist
dinu patriciu
frontera resources