Cum poate deveni gazul din Azerbaidjan o alternativă la Gazprom, ”arma energetică” a Rusiei: o conductă ignorată de UE poate deveni o soluție și pentru România

Cum poate deveni gazul din Azerbaidjan o alternativă la Gazprom, ”arma energetică” a Rusiei: o conductă ignorată de UE poate deveni o soluție și pentru România
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2022

Gazul azer poate să devină un rival de temut pentru gazul rusesc în privința satisfacerii nevoilor energetice ale Europei, arată o analiză a publicației grece EURO2DAY, preluată de Rador. Și pentru România gazele naturale din Azerbaidjan e de multă vreme o țintă, dar accesul depinde de realizarea unei interconectări între Grecia și Bulgaria, amânată de ani buni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Discuții despre creșterea furnizărilor de gaze azere au avut loc în timpul celei de-a 8-a reuniuni ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze (SGC), desfășurată vinerea trecută la Baku, în Azerbaidjan, în umbra amenințării cu escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliiev, care a participat la întâlnire, a transmis un mesaj clar: „Avem gaze, construim conducte și suntem gata să transportăm cantitățile de care aveți nevoie”.

FOTO Trump caută în România bucătari și cameriste. Ce salariu oferă CITEȘTE ȘI FOTO Trump caută în România bucătari și cameriste. Ce salariu oferă

Nu este întâmplător faptul că extinderea tronsonului european al SGC, TAP, cu creșterea capacității acestuia la 20 de miliarde de metri cubi de la 10 miliarde de metri cubi în prezent, este acum legată de aprovizionarea Balcanilor de Vest și a Europei Centrale.

În condițiile în care Europa se confruntă cu spectrul diminuării cantităților de gaz rusesc în cazul unui conflict cu Ucraina, conducerea UE este preocupată să găsească surse alternative de aprovizionare. La Baku s-a aflat pentru prima dată și comisarul pentru energie, Kadri Simson, care a anunțat că Bruxelles-ul are în vedere creșterea importurilor prin Coridorul Sudic, transformând acest coridor într-o sursă alternativă strategică de aprovizionare cu energie a Europei.

O sursa subestimată

Este interesant de observat că gazul azer, deși mai ieftin decât gazul rusesc, nu a fost o prioritate pentru Europa, cel puțin în primul an de funcționare a conductei TAP, cea care a fost punctul final al mega-proiectului Coridorului Sudic.

Conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) pornește din zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan, trece prin Georgia și Turcia și se unește la granița grecească cu conducta TAP, care transportă gaze naturale azere în Europa prin Albania și Italia. Potrivit datelor oficiale, doar 8,1 miliarde m.c. de gaze au fost transportate prin TAP de la 31.12.2020, data începerii funcționării, până la 31.12.2021, deși capacitatea conductei ajunge la 10 miliarde de metri cubi. De la începutul lunii februarie s-a mai adăugat încă un miliard de metri cubi.

La Baku au fost auzite mai multe propuneri cu privire la conectarea altor conducte din Balcani la conducta TAP, fiind prezentate și scenarii de extindere a acesteia. Mai exact:

– TAP, Snam Rete Gas și DESFA au publicat, în data de 18 ianuarie, spre consultare publică Planul de propunere a unui proiect, care descrie toate scenariile de extindere a conductei. Consultarea, care se încheie pe 18 martie, este următorul pas după faza de testare a pieței cu caracter neobligatoriu și care s-a încheiat la 25.10.2021. În iulie, anul acesta, va urma al treilea și cel mai critic pas, market testul obligatoriu, care va evidenția interesul utilizatorilor. Extinderea TAP la 20 miliarde m.c. nu va necesita construirea unei alte conducte, ci va fi realizată prin consolidarea Stațiilor de Comprimare de la Kipoi-Evros și Serres, precum și a punctelor corespondente din Albania și Italia.

– România, prin ministrul Energiei Virgil Popescu, a propus ca gazoductul BRUA, care va lega Bulgaria-România-Ungaria-Austria, să fie conectat la TAP.

– Balcanii de Vest (Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Croația) sunt interesați să conecteze la TAP conducta Ionian Adriatic Pipeline (IAP), care este în construcție. Conexiunea ar urma să fie realizată la granița cu Albania. De menționat că Balcanii de Vest sunt complet dependenți de gazul rusesc, motiv pentru care țările din regiune caută o nouă rută de aprovizionare.

Aceste evoluții l-au determinat pe președintele Aliiev să spună cu satisfacție: „Coridorul Sudic al gazelor este finalizat, dar munca noastră continuă. Piețele europene vor vedea mai mult gaz din Azerbaidjan în 2022”.

viewscnt
Afla mai multe despre
azerbaidjan
gaze