Curtea de Conturi: Oil Terminal a omis să plătească "taxă de stâlp" și impozit local pe 570 de clădiri

Curtea de Conturi: Oil Terminal a omis să plătească "taxă de stâlp" și impozit local pe 570 de clădiri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mar 2016

Curtea de Conturi a constatat că operatorul de transport și depozitare țiței și produse petroliere Oil Terminal, companie controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu aprope 60% din acțiuni, a omis să plătească, în perioada 2014-2015, impozit pe construcții speciale și impozit local pentru un număr de 570 de clădiri aflate în patrimoniul său, înregistrându-le în contabilitate fără valoare, deși le utiliza pentru obținerea de beneficii economice, a anunțat Oil Terminal, într-o informare remisă Bursei de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"(...) echipa de control a constatat faptul că societatea nu a calculat impozit pentru un număr de 570 de active, respectiv impozit pe construcții și impozit pe clădiri, în condițiile în care activele figurează ca înregistrate în contabilitate fără valoare, deși ele sunt utilizate în continuare pentru realizarea de beneficii economice", se arată în raportul citat, în care se menționează că, în acest fel, societatea a încălcat prevederile Codului Fiscal. Raportul controlului efectuat de Curtea de Conturi la Oil Terminal a fost finalizat în februarie anul acesta.

În urma aceluiași control, Curtea de Conturi a constatat că Oil Terminal încheie anual polițe de asigurare de răspundere profesională, atât pentru membrii Consiliului de Administrație, cât și pentru conducerea executivă, inclusiv pentru directorul general, în condițiile în care, potrivit legislației în vigoare, este obligatorie încheierea de astfel de polițe doar pentru membrii CA.

Înalta Curte păstrează interceptările SRI într-un dosar DNA CITEȘTE ȘI Înalta Curte păstrează interceptările SRI într-un dosar DNA

"(...) mai mult, entitatea nu a solicitat societății de asigurare plata de daune financiare pentru prejudiciile aduse societății prin deciziile celor asigurați, fiind efectuate cheltuieli cu această destinație, prin încălcarea principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate", arată Curtea de Conturi, concluzionând că Oil Terminal a încălcat astfel OG nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv.

O altă constatare a Curții de Conturi a fost aceea că, la anumite obiective de investiții ale Oil Terminal aflate în derulare în perioada 2014-2015, ofertanții au pretins necuvenit și societatea a acceptat să plătească nejustificat contravaloarea unui element de cheltuială numit "cotă de aprovizionare".

"Concret, operatorii economici, în calitate de executanți ai lucrărilor verificate, prin devizele-ofertă înaintate achizitorului, au introdus acest element de cost, calculat ca procent (între 3% și 6%) aplicat la prețul total al materialelor puse în operă, valoarea rezultată fiind trecută și prin recapitulația de deviz", se afirmă în raportul citat.

Erste: BNR ar putea majora dobânda cheie la sfârșitul lui 2016 CITEȘTE ȘI Erste: BNR ar putea majora dobânda cheie la sfârșitul lui 2016

Potrivit Curții de Conturi, Oil Terminal ar mai fi efectuat și cheltuieli de personal, cu încălcarea legislației în vigoare, în sumă brută de 166.101 lei (112.118 lei net), reprezentând indemnizații nelegale pentru administratori în cazul neparticipării în mod direct la ședințele Consiliului de Administrație și pentru perioada până la încheierea contractelor de administrare, precum și plata nelegală a concediului de odihnă neefectuat de directorul general.

În urma controlului, Curtea a dispus remedierea deficiențelor, precum și stabilirea și recuperarea prejudiciilor.

Oil Terminal a terminat anul trecut cu un profit net de 1,046 milioane lei, în creștere cu 85% față de 2014. Compania a avut în 2015 venituri din prestări servicii de 137,36 milioane lei, cu 29,44% peste cele de 106,12 milioane lei din anul anterior. După primele 9 luni din 2015, Oil Terminal a afișat un profit net de 16,17 milioane lei, anulat însă în bună măsură, în ultimul trimestru al anului, de creșterea masivă a provizioanelor, de la 2,53 la 18,08 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
curtea de conturi
taxa de stalp
impozit pe constructii speciale
impozit local
impozit pe cladiri