Dan Agrișan a fost numit administrator special al ELCEN. Două variante de restructurare: gaze mai ieftine sau tăierea costurilor salariale

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 oct 2016

Dan Agrișan, fost președinte al Consiliului de Administrație al Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, a fost numit administrator special al producătorului de energie termică intrat în insolvență la începutul lunii, potrivit unei hotărâri a acționarilor societății din 17 octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ELCEN este controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu 97,51% din acțiuni, celălalt acționar fiind Romgaz, cu 2,49% din titluri. Romgaz, deținută de Ministerul Energiei, cu peste 70% din capital, este principalul furnizor de gaze al ELCEN și, totodată, principalul creditor al companiei. ELCEN datorează Romgaz circa 320 milioane lei.

Potrivit Legii insolvenței, de la data desemnării administratorului special, adunarea generală a acționarilor ELCEN își încetează activitatea.

Dan Agrișan a fost administrator special al Complexului Energetic Hunedoara, aflat de asemenea în insolvență, și director general al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). În prezent, el este șef al Consiliului de Administrație al Complexului și administrator al SAPE, precum și membru în CA-ul furnizorului de curent electric Enel Energie Muntenia, controlat de grupul italian omonim și unde statul român deține 23,5% din acțiuni. Până de curând, Agrișan a fost și șef al CA-ului ELCEN, fiind înlocuit recent în funcție de către AGA cu Diana Moldovan, șef de cabinet de secretar de stat la Ministerul Energiei.

România trece duminică la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră CITEȘTE ȘI România trece duminică la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră

Potrivit termene.ro, atunci când și-a cerut insolvența, în septembrie, ELCEN a depus la dosarul cauzei o declarație prin care și-a  exprimat intenția de intrare în procedura de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activității.

Astfel, potrivit documentului citat, ELCEN are în vedere "restructurarea operațională a activității, centrată în principal pe reducerea costurilor operaționale, prin măsuri ce vor viza fie reducerea costurilor legate de realizarea obiectului de activitate și în special a contractelor în derulare și/sau a contractelor ce vor fi demarate ulterior deschiderii procedurii insolvenței,  fie reducerea costurilor salariale sau a altor costuri ce reprezintă o importanță deosebită în bugetul societății".

Gazele naturale constituie principalul cost al ELCEN legat de realizarea obiectului de activitate, atât materia primă ca atare, furnizată în primul rând de Romgaz, dar și, în mai mică măsură, de OMV Petrom și Gazprom, prin intermediarul Wintershall, cât și transportul (Transgaz) și distribuția acestora (Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie). La finalul anului trecut, ELCEN datora în total Romgaz, Distrigaz și Transgaz peste 614 milioane lei, din care 389,3 milioane lei către Romgaz, 146 milioane lei către Distrigaz și 78,9 milioane lei către Transgaz. Toate cele 3 companii prestează servicii către ELCEN la prețuri reglementate, stabilite de autorități. 

Dan Agrișan a fost numit administrator special al ELCEN. Două variante de restructurare: gaze mai ieftine sau tăierea costurilor salariale

Încrederea în economia zonei euro a crescut peste așteptări în octombrie CITEȘTE ȘI Încrederea în economia zonei euro a crescut peste așteptări în octombrie

Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat în septembrie debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.

La data deschiderii procedurii insolvenței, ELCEN avea 2.100 de salariați. În primul semestru din 2016, cheltuielile de personal ale companiei s-au redus cu 2,2% față de perioada similară a anului trecut, la 63,16 milioane lei. În 2015, acestea au scăzut cu peste 12% comparativ cu 2014, la 127,6 milioane lei.

Sindicatul ELCEN s-a opus la tribunal intrării în insolvență a companiei, însă solicitarea sa a fost respinsă de instanță pentru că nu era timbrată. Sindicaliștii se tem pentru salariile și locurile lor de muncă, în condițiile în care este de așteptat ca planul de reorganizare a activității companiei să includă măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru eficientizarea ELCEN și pentru plata obligațiilor către creditori. 

Finanțele au intrat în control la CEC, pentru un credit al unui om de afaceri indicat ca finul lui Blaga. A fost cerut și ajutorul BNR CITEȘTE ȘI Finanțele au intrat în control la CEC, pentru un credit al unui om de afaceri indicat ca finul lui Blaga. A fost cerut și ajutorul BNR

"Ca urmare a analizei preliminare efectuate de administratorul judiciar asupra activității companiei,  în  această  fază  procedurală,  s-a  constatat  continuarea tuturor  activităților  considerate  curente  conform obiectului principal de activitate al debitoarei și continuarea operațiunilor de încasări și plăți", mai precizează administratorul judiciar.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat recent că a fost semnată o convenție între RADET, Elcen și Romgaz privind plata în avans a stocului de gaze necesar funcționării regiei de termoficare pe toată perioada de iarnă, suma ridicându-se la 417 milioane de lei. Firea a adăugat că această convenție va fi supusă unei dezbateri săptămâna următoare, în urma căreia "speră" că seva fi semnată.

Potrivit unui anunț al Romgaz, convenția de justificare a avansurilor agreată cu ELCEN, RADET și Municipiul București prevede că primul termen de plată pentru gazele naturale care se vor livra în lunile octombrie și noiembrie 2016 este 12 noiembrie 2016. De asemenea, Consiliul de Administrație al Romgaz a decis că va opri livrările de gaze către ELCEN după 12 noiembrie, dacă până la acea dată nu se vor face plăți în avans sau nu se vor constitui garanții pentru plata gazelor. Atât regia RADET, cât și Elcen au intrat în insolvență, decizie luată de autorități pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre societățile implicate. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN se ridică la circa 3,6 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
romgaz
primaria capitalei
gabriela firea
caldura
apa calda
agent termic
energie termica
insolventa