DECIZIE Statul român rămâne acționar la Enel

DECIZIE Statul român rămâne acționar la Enel
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 mai 2023

Statul român a decis să nu-și exercite dreptul de a-și vinde participațiile minoritare la două dintre companiile deținute de grupul Enel în România, Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia, odată cu vânzarea de către italieni a deținerilor lor majoritare către grecii de la Public Power Corporation (PPC), relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Contractul de privatizare din 2007, prin care grupul italian Enel a preluat fosta companie de stat Electrica Muntenia Sud, divizată între timp în furnizorul de energie Enel Energie Muntenia și distribuitorul E-Distribuție Muntenia, prevede un așa-numit drept tag along al statului român ca, în situația în care italienii își vând deținerile majoritare, cum se întâmplă în prezent în baza acordului încheiat în martie de Enel cu compania energetică greacă PPC, Enel să fie obligată să acționeze în așa fel încât în tranzacție să fie inclusă și preluarea de către cumpărător, în aceleași condiții și la același preț, a participațiilor minoritare ale statului român, reprezentat în prezent de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort.

FOTO Cehii de la Pikito au intrat în România CITEȘTE ȘI FOTO Cehii de la Pikito au intrat în România

Clauzele contractuale cu drept tag along sunt concepute și implementate special pentru protecția acționarilor minoritari. SAPE deține câte 10% din acțiunile Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

La nivel de Guvern s-a decis însă să nu fie exercitat acest drept, decizie transmisă juridic ulterior către SAPE, astfel că societatea românească de stat rămâne acționar la cele două companii.

ANAF - DECIZIA pentru întârzieri la depunerea declarațiilor fiscale CITEȘTE ȘI ANAF - DECIZIA pentru întârzieri la depunerea declarațiilor fiscale

Celălalt acționar minoritar, Fondul Proprietatea, și-a exercitat dreptul de tag along și a încheiat luna trecută contract de vânzare a participațiilor sale la companiile Enel din România către PPC, contra sumei de 650 milioane lei.

Pe 9 martie, a fost anunțată semnarea acordului prin care PPC urmează să cumpere participațiile Enel SpA la Enel Green Power România, Enel X, Enel Energie Muntenia, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și Enel Energie.

ANPC a anunțat sancționarea altor opt bănci pentru \ CITEȘTE ȘI ANPC a anunțat sancționarea altor opt bănci pentru "practici comerciale înșelătoare", inclusiv ale statului. Ministrul Economiei: Dacă instanța va constata că măsurile dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, vom lua măsurile în consecință

Prețul convenit este de 1,26 miliarde euro, însă acordul a fost încheiat pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro, ″valoare supusă ajustărilor regulate″ și care ″include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare″, după cum au anunțat atunci PPC și Enel.

Finalizarea tranzacției este așteptată în al treilea trimestru al anului.

DECIZIE Statul român rămâne acționar la Enel
Extras din Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Sursă: SAPE

Extras din Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Sursă: SAPE

viewscnt
Afla mai multe despre
enel ppc
fondul proprietatea enel
vanzare enel romania ppc
statul român enel
sape enel