DOCUMENT Pașii preluării ELCEN de către Primăria Capitalei

DOCUMENT Pașii preluării ELCEN de către Primăria Capitalei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 mai 2021

Termoenergetica, urmașa falimentarei RADET, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, datorează circa 426 milioane lei producătorului de energie termică controlat de stat Electrocentrale București (ELCEN) pentru agentul termic livrat în ianuarie-aprilie anul acesta, o cauză avansată fiind aceea că Primăria Capitalei, care controlează Termoenergetica, nu i-ar fi virat în termenul legal (15 zile de la prezentarea deconturilor) subvenții de 479,2 milioane lei pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale ale termoficării și prețul de livrare redus plătit de populație, conform unui document al ELCEN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"(...) sunt îndeplinite condițiile de promovare a unei cereri de insolvență împotriva acestui debitor (Termoenergetica – n.r.), având în vedere că, pentru creanța restantă aferentă lunii ianuarie 2021, în valoare de 17.019.761,15 lei la 16.05.2021, termenul de scadență este deja depășit cu 78 de zile de întârziere", menționează sursa citată.

Compania mai susține că, din cauza restanțelor Termoenergetica, a ajuns să aibă cash-flow negativ, estimând că se va confrunta cu un deficit de numerar de aproape 49 milioane lei în luna septembrie a acestui an

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Compania a finalizat la sfârșitul anului trecut procesul de stingere a tuturor datoriilor sale față de stat și a celor garantate față de bănci, în cuantum total de circa 1,011 miliarde lei, din care suma de aproape 505 milioane lei a reprezentat debit principal, iar restul - accesorii. Aceste datorii au fost stinse, prin diverse modalități, în perioada august-decembrie 2020.  

ELCEN mai susține că, în legătură cu subvenția restantă, aferentă perioadei decembrie 2020 – martie 2021, ar fi notificat în mod repetat Termoenergetica să își îndeplinească obligația prevăzută de lege de a sesiza Guvernul și de a cere emiterea unui ordin comun al miniștrilor Dezvoltării și Finanțelor pentru a fi alocate bugetului local al Municipiului București cotele defalcate din impozitul pe venit cuvenite acestuia potrivit legii pentru plata obligațiilor către Termoenergetica, până la lichidarea tuturor sumelor restante datorate de Primărie ca subvenție.

"Aceste notificări nu au avut rezultatul scontat, deoarece Compania Municipală Termoenergetica București nu a înțeles să aplice prevederile art. 3 alin. 5 din OG nr. 36/2006, încălcând cu bună știință această prevedere legală, ce are caracter imperativ", mai susține ELCEN.

VIDEO Deutsche Telekom și-a îmbunătățit estimările de profit până în 2024 și explică vânzarea rețelor fixe din România: Concurența era prea puternică, erau necesare investiții substanțiale CITEȘTE ȘI VIDEO Deutsche Telekom și-a îmbunătățit estimările de profit până în 2024 și explică vânzarea rețelor fixe din România: Concurența era prea puternică, erau necesare investiții substanțiale

În ianuarie, Primăria Capitalei și-a exprimat oficial intenția de a prelua activele și operațiunile ELCEN, însă și-a condiționat oferta de reevaluarea patrimoniului ELCEN, estimat anterior la aproape 1,45 miliarde lei, primarul general Nicușor Dan spunând că și-ar dori un preț de 200-300 milioane lei. Potrivit ELCEN, forma finală a raportul de reevaluare nu a fost încă predată companiei.

Pe de altă parte, ELCEN mai susține că, pentru a avea prioritate la preluarea ELCEN, Primăria trebuie să arate că are bani în acest scop și de unde provin aceștia, iar municipalitatea și-a exprimat intenția de cumpărare "fără a se indica sursele de finanțare, fără dovedirea disponibilității surselor de finanțare și nici a solvabilității".

Ministerul Energiei, ELCEN și Primăria Capitalei au propus, în urmă cu circa 2 luni, operatorului sistemului centralizat de termoficare Termoenergetica să închirieze și să instaleze capacități provizorii de producție de agent termic pe un teren din cartierul Titan, aflat în proprietatea companiei Titan Power, controlată de minister, pentru a întări încălzirea Bucureștiului pe timp de iarnă, însă până acum Termoenergetica nu a făcut nimic în această privință, a declarat recent, pentru Profit.ro, ministrul PNL de resort, Virgil Popescu.

Reziliența cheltuielilor pentru produse alimentare crește apetitul investitorilor pentru proprietățile imobiliare ancorate de rețelele de retail alimentar CITEȘTE ȘI Reziliența cheltuielilor pentru produse alimentare crește apetitul investitorilor pentru proprietățile imobiliare ancorate de rețelele de retail alimentar

El a transmis și un semnal politic către colegii din coaliția de guvernare de la USR-PLUS, după o întâlnire cu primarul Nicușor Dan.

"Vestea proastă este că, din păcate, din cauza unor calcule politice, unii din Consiliul General, care gestionează Termoenergetica, nu sunt cu adevărat determinați să rezolve problema cu celeritate, asta în timp ce compania acumulează în continuare datorii. Acum ne aflăm la peste 400 de milioane de lei datorie către ELCEN. Și vorbim despre o sumă care a depășit perioada de scadență. Când s-a înființat Termoenergetica, am atras atenția asupra riscului repetării scenariului RADET, când s-a intrat în insolvență. Degeaba sunt eu conștient de acest pericol, degeaba este Nicușor Dan conștient de acest pericol. Este nevoie ca toți cei implicați în procesul de decizie de la primăria Capitalei să lucreze într-adevăr spre beneficiul cetățenilor. Orice întârziere, bazată pe calcule politice, va costa bani pentru Capitală, apă rece pentru bucureșteni și întârzierea începerii lucrărilor pentru modernizarea termiei Capitalei. Chiar nu poate fi schimbată conducerea pesedistă a Termoenergetica având în vedere că acumulează în continuare datorii? Dragi colegi din Coaliție faceți ceva la București. Imediat vine, iar, peste noi iarna", a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul a mai afirmat că "din partea Ministerului Energiei există deschidere pentru preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei, dorință exprimată de altfel și de Nicușor Dan".

DOCUMENT Pașii preluării ELCEN de către Primăria Capitalei
DOCUMENT Pașii preluării ELCEN de către Primăria Capitalei
DOCUMENT Pașii preluării ELCEN de către Primăria Capitalei

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
insolventa elcen
datorii elcen
nicusor dan elcen
creante elcen
datorii bugetare elcen