DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură

DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 dec 2018

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) poate supune la vot în curând o propunere a RADET de majorare a prețului la energie termică pe care consumatorii bucureșteni îl plătesc efectiv pe facturile lor lunare de căldură și apă caldă, relevă un document oficial al Regiei analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, sursa citată relevă că, încă din octombrie, RADET a propus Primăriei "ajustarea urgentă a tarifelor finale (la consumator) astfel încât veniturile totale obținute din prestarea serviciului public de termoficare să acopere toate cheltuielile de producție, transport și distribuție a agentului termic", fără să se precizeze dacă este vorba de consumatorii noncasnici, adică de firme și instituții, sau/și de cei casnici.

Abonament medical sau asigurare de sănătate? CITEȘTE ȘI Abonament medical sau asigurare de sănătate?

"Primăria Municipiului București a introdus pe ordinea de zi și a aprobat în ședința CGMB din 22.11.2018 solicitarea de aprobare în principiu a actualizării tarifului RADET. Tarifele finale vor fi aprobate în ședința CGMB din decembrie a.c., estimată a avea loc în jurul datei de 10", se menționează în document.

În prima parte a lunii trecute, Primăria Capitalei a dat asigurări că prețul gigacaloriei pentru populație, adică pentru consumatorii casnici, nu va crește. Pe de altă parte, cum a arătat Profit.ro, în pofida unui nivel mediu al veniturilor mult mai ridicat decât al celor din provincie, bucureștenii plătesc printre cele mai mici prețuri la gigacalorie din țară, beneficiind de subvenții care acoperă circa 60% din tariful RADET.

Anul trecut, de la 1 octombrie, energia termică livrată de RADET clienților noncasnici din București s-a scumpit, cu tot cu TVA, cu 47,81% pentru cei care se alimentează cu căldură din puncte termice urbane și centrale termice, la 443,56 lei/Gcal, și cu 47,53% pentru cei care primesc agent termic prin puncte termice proprii, la 373,87 lei/Gcal. Tariful de facturare pentru consumatorii casnici a fost menținut neschimbat, la 163,03 lei/Gcal cu tot cu TVA.

RADET livrează căldură unui număr de circa 565.000 de apartamente, reprezentând peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori din București, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

LinkedIn a procesat 18 milioane de adrese de email pentru a le targeta cu reclame CITEȘTE ȘI LinkedIn a procesat 18 milioane de adrese de email pentru a le targeta cu reclame

Pe 22 noiembrie, CGMB a aprobat de principiu majorarea cu 14,79% a tarifului RADET de transport și distribuție a energiei termice pentru clienți alimentați din puncte termice urbane, la 162,05 lei/Gcal fără TVA, cu 21% a tarifului de transport al energiei termice pentru clienții cu puncte termice proprii, la 97,27 lei/Gcal fără TVA, cu 38,39% a tarifului de producere și distribuție a energiei termice în centrale termice de cvartal, la 462,28 lei/Gcal fără TVA, și cu 57,49% a celui de producere a energiei termice la Centrala Casa Presei Libere, la 277,54 lei/Gcal fără TVA.

Pentru punctele termice, majorarea tarifelor a fost solicitată de RADET ca urmare a reevaluării în creștere a valorii pierderilor de căldură din rețele de anul trecut, iar la centralele termice de cvartal și la cea de la Casa Presei Libere, din cauza scumpirii gazelor achiziționate ca materie primă, cu 48,4% (la 175,13 lei/MWh), respectiv 58,21% (la 161,47 lei/MWh).

Simpla majorare a acestor tarife nu înseamnă automat creșterea prețurilor plătite efectiv de consumatorii casnici. Pentru păstrarea acestora la actualul nivel, subvenția anuală acordată de Primărie către RADET din bugetul local, pentru acoperirea diferenței, trebuie însă să crească cu peste 119 milioane lei.

Carlos Ghosn dezminte acuzațiile care i-au fost aduse CITEȘTE ȘI Carlos Ghosn dezminte acuzațiile care i-au fost aduse

În plus, CGMB a aprobat, tot pe 22 noiembrie, plata către RADET, din bugetul local, a sumei totale de 85,2 milioane lei, reprezentând compensarea valorică a pierderilor financiare ale Regiei din 2017 datorate aprobării cu întârziere anul trecut a ajustării tarifelor acesteia, banii urmând să fie virați în decembrie.

Creșterea subvenției n-ar fi o problemă pentru bugetul local al Municipiului București, însă, ca și în ultimii doi ani precedenți, din această subvenție, Primăria va plăti în avans, direct la furnizori, gazele naturale necesare pentru alimentarea CET-urilor care produc energia termică pe care RADET o transportă și o distribuie pentru încălzirea bucureștenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare, în valoare estimată de peste 645 milioane lei.

În acest sens, municipalitatea, RADET și producătorii de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), Vest Energo și CET Grivița vor semna convenții cu furnizorii de gaze naturale Romgaz și Engie, prin care Primăria Capitalei se angajează să plătească în avans direct în conturile celor 2 furnizori, din bugetul alocat subvențiilor pentru RADET, contravaloarea cantităților de gaze naturale estimate ca necesare de către producători pentru a livra agent termic către RADET în perioada 1 octombrie 2018 – 31 martie 2019. În baza acestor convenții, Primăria va achita în avans către Romgaz și Engie suma totală estimată de 645,4 milioane lei, cei mai mulți bani, respectiv 551,3 milioane lei, urmând să fie încasați de Romgaz.

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko anunță intenția de a institui legea marțială după ce Rusia a atacat și capturat trei nave ucrainene CITEȘTE ȘI Președintele Ucrainei Petro Poroșenko anunță intenția de a institui legea marțială după ce Rusia a atacat și capturat trei nave ucrainene

"Pe parcursul lunii octombrie 2018, RADET a făcut cunoscută partenerilor de cont escrow, membrilor Comitetului Creditorilor, Primăriei Municipiului București și Ministerului Energiei, situația dificilă în care previziona că se va regăsi odată cu semnarea convențiilor de plată în avans, pe cel puțin trei paliere: 1. deficitul de lichiditate total generat de semnarea convențiilor de plată în avans pentru sezonul rece 2018-2019 va ajunge la 129.091.845 lei, reprezentând peste 40% din volumul încasărilor anuale necesare activității de transport și distribuție; 2. RADET va datora penalități de întârziere în valoare de aproximativ 2,3 milioane lei pentru sume a căror scadență este depășită, cu toate că, simultan, partenerii de cont escrow vor avea facturi plătite în avans; 3. deficitul fluxului de numerar lunar (la actualul tarif) indică faptul că disfuncționalitățile vor debuta încă din luna ianuarie 2019, cu potențial mare de a afecta grav continuitatea serviciului pe perioada iernii și, fără nici o îndoială, sustenabilitatea pe termen mediu și lung a termoficării publice", se arată în documentul RADET citat.

Potrivti RADET, interesul său economic este de a nu încheia convențiile de plată în avans, pentru ca subvenția acordată de Primăria Municipiului București să fie plătită în contul escrow, așa cum se procedează în mod obișnuit. 

"Totuși, cunoscând beneficiile obținute de partenerii de cont escrow și de furnizorii de gaze naturale de pe urma plăților în avans, în vederea remedierii acestei situații și asigurării premiselor continuității serviciului de termoficare în bune condiții, prin adresa 73143/24.10.2018, subscrisa (Rominsolv - n.r.) am propus patru măsuri: 1. Ajustarea urgentă a tarifelor finale (la consumator) astfel încât veniturile totale obținute din prestarea serviciului public de termoficare să acopere toate cheltuielile de producție, transport și distribuție al agentului termic. 2. Achitarea de PMB a pierderii financiare aferentă anului 2017, cu celeritate, în vederea completării capitalului de lucru al RADET. 3. Alocarea fluxului de numerar cuvenit RADET conform procentului de cont escrow pe care-l deține, determinat în ipoteza încasării tuturor veniturile anuale exclusiv prin contul escrow. 4. Agreerea cu toți partenerii de cont escrow a unui mecanism de evitare a penalităților de întârziere și, respectiv, a exigibilității creanțelor, începând cu data încasării primelor sume de către furnizorii de gaze, în limita acestor sume", mai arată sursa citată.

Londra va pierde din cauza Brexitului până la 800 de miliarde de euro în favoarea Frankfurtului, potrivit unui grup german CITEȘTE ȘI Londra va pierde din cauza Brexitului până la 800 de miliarde de euro în favoarea Frankfurtului, potrivit unui grup german

"În urma schimbului de adrese între părți și a întâlnirilor ce au avut loc pe această temă la Primăria Municipiului București, la sediul RADET, la sediul Ministerului Energiei și la ANRE, rezultatul acestui demers este în ansamblu pozitiv. Prezentarea detaliată a celor patru măsuri a fost înțeleasă, iar măsurile au fost apreciate ca fiind necesar de implementat în vederea normalizării relațiilor contractuale și a fluxurilor financiare între partenerii de cont escrow și, în viitor, pentru asigurarea predictibilității sistemului de termoficare, inclusiv din punct de vedere al oportunității transferului afacerilor și finanțării infrastructurii acestuia", se mai spune în document.

Astfel, pe 29 noiembrie, Comitetul Creditorilor RADET a supus la vot propunerea Rominsolv privind "Aprobarea încheierii cu Electrocentrale București SA și cu Romgaz SA a Convenției de plată în avans, fără echilibrarea drepturilor și obligațiilor părților în Contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei termice nr.1/2014 în vigoare, având în vedere consecințele financiare defavorabile ce pot declanșa deschiderea procedurii falimentului asupra RADET". 

Însă dintre cei trei membri ai Comitetului, doar furnizorul de gaze Engie a votat "pentru", "având în vedere faptul că prin Decizia 6504/22.11.2018 pronunțată de Curtea de Apel București în Dosarul nr. 19404/3/2017 au fost anulate actele administrative (HCGMB) prin care au fost create mai multe societăți comerciale de către PMB, inclusiv Compania Municipală Energetica, și pentru a nu se ajunge să se deschidă procedura falimentului RADET în perioada de iarnă, cu consecințe ce pot afecta aprovizionarea cu agent termic a populației din București arondată la sistemul centralizat de termoficare". Ceilalți doi membri, ANAF și ELCEN, au considerat că subiectul excede atribuțiilor Comitetului Creditorilor, fiind de resortul administratorului judiciar, astfel că nu s-a luat nici o decizie. 

Profit.ro a scris luna trecută că Primăria Capitalei nu a găsit până în prezent o soluție legală prin care să își asume responsabilitatea pentru plata datoriilor istorice și curente ale RADET, în sumă totală de peste 1,6 miliarde lei, și nici în privința riscului ca această plată, precum și cea aferentă preluării prin transfer de afacere a activelor și operațiunilor Electrocentrale București (ELCEN) de către Compania Municipală Energetica a Primăriei, să fie considerate ajutoare de stat ilegale, astfel încât, deocamdată, procesul de fuziune dintre cele două entități responsabile cu încălzirea bucureștenilor în cadrul Companiei Municipale nu poate avansa.

DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură
DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură
DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură
DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură
DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură
DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură
DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură
DOCUMENT Surpriză: Cel puțin o parte din clienții RADET București pot plăti în curând mai mult pe căldură

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
energie termica
gigacalorie
scumpire caldura
scumpire gigacalorie
elcen
radet
subventii radet
pmb
cgmb
gabriela firea
primaria capitalei
pret gaze
scumpire gaze
tva redusa
tva