Echipamentele cu care vor fi extrase gazele din Marea Neagră vor fi fabricate și în România. Americanii de la ExxonMobil au atribuit primul contract pentru Neptun Deep, după ce au negociat "la sânge"

Echipamentele cu care vor fi extrase gazele din Marea Neagră vor fi fabricate și în România. Americanii de la ExxonMobil au atribuit primul contract pentru Neptun Deep, după ce au negociat "la sânge"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 apr 2018

Gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, fiind și operator al concesiunii, a atribuit primul contract de achiziție sectorială legat de viitoarea exploatare a perimetrului, pentru furnizarea de echipamente și componente submarine necesare construirii facilității de producție offshore de hidrocarburi, compania declarată câștigătoare având fabrici de echipamente petroliere și în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA, REI Grup și BRD.
1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Contractul a fost adjudecat de către consorțiul format din OneSubsea UK și Cameron România SRL, în urma unei proceduri de negociere competitivă.

OneSubsea UK este filiala britanică a companiei americane omonime din Houston, Texas, rezultată din fuziunea dintre giganții industriei serviciilor petroliere Schlumberger și Cameron, și are peste 5.000 de angajați în 23 de țări. Cameron România SRL face parte din același grup și deține două fabrici de echipamente petroliere în România, la Câmpina și Ploiești.

Echipamentele cu care vor fi extrase gazele din Marea Neagră vor fi fabricate și în România. Americanii de la ExxonMobil au atribuit primul contract pentru Neptun Deep, după ce au negociat

CFR: Peste o sută de trenuri, anulate de Paște din cauza traficului redus; către Mănăstirea Curtea de Argeș trenurile au program special CITEȘTE ȘI CFR: Peste o sută de trenuri, anulate de Paște din cauza traficului redus; către Mănăstirea Curtea de Argeș trenurile au program special

ExxonMobil a negociat "la sânge" contractul și a reușit să obțină un preț semnificativ mai mic decât cel estimat inițial în documentația de atribuire a contractului. Astfel, s-a pornit de la 260 milioane dolari plus TVA (peste 300 milioane dolari cu totul) și s-a bătut palma pentru 93 milioane dolari plus TVA (circa 110 milioane dolari în total).

La negociere au mai participat 3 ofertanți, respectiv americanii de la FMC Technologies, norvegienii de la Aker Solutions și consorțiul format din GE Oil & Gas UK, filială britanică a corporației americane General Electric, și subsidiara românească Lufkin Industries SRL, deținătoare a unei fabrici de utilaje petroliere la Ploiești.

Cameron România SRL a mai lucrat pentru ExxonMobil, fabricând și exportând, de exemplu, o instalație de exploatare în condiții dure de presiune pentru operațiunile offshore din Rusia ale companiei americane, din cadrul proiectul de extracție de hidrocarburi Sahalin 1 din Marea Okhotsk.

Fostul manager de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a coordonat operațiuni media secrete pentru a-i discredita pe opozanții fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici CITEȘTE ȘI Fostul manager de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a coordonat operațiuni media secrete pentru a-i discredita pe opozanții fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici

Filiala rusă a americanilor, Exxon Neftegas Limited, direct implicată în acest proiect, a fost condusă la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000 de către Rex Tillerson, ulterior CEO al grupului ExxonMobil și secretar de stat al SUA. Alți clienți majori externi ai Cameron România SRL au fost British Petroleum și compania petrolieră de stat a Norvegiei, Statoil.

Cameron are două fabrici în România, prima la Câmpina, fosta uzină Sterom, achiziționată în 2004, și alta nou-construită în 2009, la Ploiești. Potrivit ultimelor date disponibile, compania a înregistrat în 2016 un profit net de 272,4 milioane lei, în scădere cu 18% față de 2015, și o cifră de afaceri de 1,11 miliarde lei, cu 13% sub nivelul din anul anterior.

În perioada 2008-2016, Cameron România a cumulat profituri nete totale de peste 1,46 miliarde lei. În același interval, cifra de afaceri anuală s-a majorat de la sub 400 milioane lei la peste 1 miliard de lei, iar numărul mediu de angajați a crescut de la sub 800 la peste 1.000.

României îi este pregătită Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Data inițială - 11 septembrie, când sunt amintite efectele atacului terorist din SUA CITEȘTE ȘI României îi este pregătită Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Data inițială - 11 septembrie, când sunt amintite efectele atacului terorist din SUA

Neil Chapman, vicepreședintele ExxonMobil, a menționat de 3 ori zăcămintele de gaze din sectorul românesc al Mării Negre la ultima conferință susținută de top-managementul companiei americane cu analiștii financiari, din prima parte a lunii trecute.

Chapman a făcut de două ori referire la Neptun Deep în contextul celor mai promițătoare descoperiri noi de hidrocarburi ale companiei. Acesta a mai spus, de asemenea, răspunzând unei întrebări, că în planul de cheltuieli de capital (CapEx) al ExxonMobil până în 2025 sunt incluse și proiecte de explorare și producție de hidrocarburi precum cele din România sau Nigeria.

În prezentarea făcută de ExxonMobil analiștilor, perimetrul offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră este inclus la rubrica "creșterea resurselor din ape adânci la costuri reduse".  Decizia finală de investire în proiectul românesc este așteptată anul acesta, iar demararea producției – în deceniul următor.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale marea neagra
cameron
cameron romania