ELCEN vrea să plătească gazele de la Romgaz cu TVA din falimentul RADET, ANAF se opune. Guvernul și Primăria Capitalei trebuie să decidă până în ianuarie 2021 ce fac cu CET-urile

ELCEN vrea să plătească gazele de la Romgaz cu TVA din falimentul RADET, ANAF se opune. Guvernul și Primăria Capitalei trebuie să decidă până în ianuarie 2021 ce fac cu CET-urile
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 aug 2020

Producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Economiei, cel mai mare furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, începe să-și plătească datoriile care l-au dus în insolvență în 2016, conform planului de reorganizare confirmat de instanță în iulie. Primii creditori programați să se prezinte "la casierie" sunt cei cu creanțe garantate, respectiv ANAF și trei bănci care au împrumutat ELCEN în perioada 2012-2014 pentru ca societatea să aibă cu ce cumpăra gaze și păcură pentru cele patru CET-uri din portofoliu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, în perioada august-octombrie 2020, ELCEN va efectua plăți în valoare totală de peste 610 milioane lei către ANAF, Alpha Bank, CEC Bank și First Bank (fosta Piraeus).

Cea mai mare sumă ar trebui să fie cea distribuită către ANAF, în cuantum de 480,65 milioane lei. ELCEN nu va plăti propriu-zis acești bani către Fisc, datoria urmând a fi compensată cu TVA-ul pe care producătorul de energie termică îl are de recuperat de la stat ca urmare a falimentului RADET. Astfel, Codul fiscal prevede că baza de impunere pentru TVA se reduce "în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa ca urmare a intrării în faliment a beneficiarului (...)". RADET a intrat definitiv în faliment în noiembrie anul trecut.

BCR, profit de jumătate de miliard de lei în primul semestru. Creștere de un sfert pe creditarea ipotecară, dar scădere pe consum CITEȘTE ȘI BCR, profit de jumătate de miliard de lei în primul semestru. Creștere de un sfert pe creditarea ipotecară, dar scădere pe consum

ELCEN estima inițial că, în urma falimentului RADET, va avea de recuperat TVA de circa 526 milioane lei, însă ANAF a calculat recent, în urma unei inspecții fiscale, că suma este ceva mai mică.

"(…) apreciind că la data de 21.07.2020 a fost înregistrată la registratura ELCEN, sub nr. 22022, Decizia de impunere privind obligațiile fiscale principale aferente diferențelor bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecției fiscale la persoane juridice nr. F-MC_27/17.07.2020, eliberată de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – Agenția Națională de Administrare Fiscală, decizie în raport cu care se stabilește o valoare TVA aprobată la rambursare în sumă de 498.592.800,00 lei, administratorul judiciar aprobă utilizarea din totalul valorii TVA aprobată la rambursare, conform deciziei citate, a sumei de 480.655.846,61 lei, pentru plata creanței cu care Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili - Agenția Națională de Administrare Fiscală este înscrisă la masa credală a debitoarei ELCEN, la categoria creanțe beneficiare a unei cauze de preferință", se arată într-un document recent al administratorului judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant.

Numai că, din cauza faptului că urmașa RADET, Termoenergetica, a acumulat deja restanțe masive la plata facturilor către ELCEN, producătorul de energie termică are la rândul său datorii neplătite către Romgaz, pentru gazele naturale cu care funcționează centralele sale. În aceste condiții, ELCEN vrea să folosească o parte din TVA-ul pe care l-ar avea de primit înapoi de pe urma falimentului RADET pentru a achita din restanța față de Romgaz. Ideea a fost supusă recent votului Comitetului creditorilor companiei, format din ANAF (Direcția Mari Contribuabili și Direcția Regională Finanțe Publice București), Distrigaz Sud Rețele, Alpha Bank și Transgaz.

FOTO Starbucks se extinde cu o nouă cafenea în centrul Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Starbucks se extinde cu o nouă cafenea în centrul Capitalei

Astfel, Comitetul creditorilor a luat în discuție "aprobarea cesionării de către ELCEN către ROMGAZ a unei creanțe fiscale în valoare de 50.000.000 lei, reprezentând parte din creanța fiscală deținută de ELCEN în valoare de 498.592.800 lei conform Deciziei de impunere privind obligațiile fiscale principale aferente diferențelor bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecției fiscale la persoane  fizice, înregistrată sub nr. F-MC_275/17.07.2020 emisă de ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, la un preț nominal de 50.000.000 lei, ce se va stinge prin compensație până la concurența unei valori egale de 50.000.000 lei din creanța deținută de ROMGAZ împotriva ELCEN, conform facturii fiscale nr. 40106108/08.05.2020, cu valoare de 58.184.609,70 lei, scadentă în data de 06.08.2020, emisă de SNGN Romgaz SA pentru furnizarea de gaze natural către Electrocentrale București SA, în baza contractului de furnizare a gazelor naturale nr. 8/2016".

Cele două direcții din ANAF au votat împotrivă, Distrigaz și Alpha Bank s-au exprimat în favoarea cesiunii, în timp ce Transgaz s-a abținut de la vot, astfel că nu s-a putut lua nici o decizie, în condițiile în care  Legea insolvenței prevede că deciziile în comitetul creditorilor se iau cu majoritatea simplă a numărului total de membri ai acestuia.

OMS cere țărilor să sprijine inițiativa de finanțare COVAX pentru a obține un vaccin de succes pentru Covid-19 CITEȘTE ȘI OMS cere țărilor să sprijine inițiativa de finanțare COVAX pentru a obține un vaccin de succes pentru Covid-19

Planul de reorganizare modificat al ELCEN a fost confirmat de judecătorul sindic pe 9 iulie. Potrivit documentului citat, Ministerul Economiei și/sau Municipiul București au la dispoziție 6 luni de la această dată pentru ca, direct sau prin societăți controlate de ele, împreună sau separat, să își declare ferm intenția de a prelua activele și operațiunile ELCEN, la valoarea de piață stabilită de un evaluator autorizat, de aproape 1,45 miliarde lei, în vederea realizării Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al Capitalei. Dacă ambele entități decid să își exercite acest drept de prioritate, însă nu împreună, ci separat, ministerul și Primăria Capitalei vor trebui să intre în competiție, administratorul judiciar al ELCEN urmând să negocieze direct cu ambele, iar decizia finală în privința ofertei câștigătoare va fi luată de creditorii companiei.

"Dacă după expirarea termenului de 6 luni pentru exercitarea dreptului de prioritate nu va exista nici un interes scris din partea Municipiului București sau Statului Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sau din partea entităților desemnate de acestea, valorificarea activelor se va face prin procedură concursuală, în oricare din metodele prevăzute de lege, cu aprobarea adunării creditorilor, pornind de la valoarea de evaluare desemnată (...), cu prevederea în cadrul documentelor de valorificare a obligației de menținere a activității pentru un interval de 3-5 ani de la data transferului", se menționează în planul de reorganizare.

În toamna anului trecut, la nivelul Guvernului se discuta ideea ca activele și operațiunile ELCEN să fie preluate de o altă companie din portofoliul Ministerului Economiei, posibil Romgaz, care este acționar minoritar la ELCEN, sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). La acel moment era în pregătire elaborarea unui studiu privind potențialul de rentabilitate economică al unei astfel de investiții în preluarea business-ului ELCEN, ale cărui principale elemente sunt termocentralele București Vest, București Sud, Grozăvești și Progresu.

Țări ocolite de Covid-19 își vând pașapoartele foarte scump celor bogați CITEȘTE ȘI Țări ocolite de Covid-19 își vând pașapoartele foarte scump celor bogați

Varianta era avută în vedere ca urmare a blocajului planului inițial avut în vedere în cadrul procedurilor de insolvență ale ELCEN și RADET, de înființare a unui sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, prin unificarea operațiunilor ELCEN și RADET în cadrul unei singure companii a Primăriei Capitalei. Între timp, RADET a intrat în faliment, iar operarea sistemului de încălzire centralizată din București a fost preluată de către Compania Municipală Termoenergetica.

ELCEN a transmis luna trecută că analizează toate opțiunile legale pentru recuperarea creanțelor pe care i le datorează Compania Municipală Termoenergetica, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență, scenariu în care ELCEN va solicita și atragerea răspunderii conducerii companiei municipale. Un avertisment similar a fost transmis de către ELCEN și la finalul lunii aprilie.

"Intenția ELCEN vine ca urmare a faptului că Primăria Municipiului București (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenția aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei. Neplata subvenției a creat mari probleme financiare ELCEN-ului. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situații, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare", a fost mesajul ELCEN.

viewscnt
Afla mai multe despre
transfer afaceri elcen
elcen radet termoenergetica
caldura apa calda bucuresti
sistem centralizat incalzire bucuresti