Electrica SA datora SRTV și SRR taxe radio-TV încasate și nevirate de 12,7 mil. lei la finalul T1 2016

Electrica SA datora SRTV și SRR taxe radio-TV încasate și nevirate de 12,7 mil. lei la finalul T1 2016
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 mai 2016

Electrica SA, prin subsidiara Electrica Furnizare, datora televiziunii și radioului public 12,69 milioane lei la finalul primului trimestru al acestui an, reprezentând încasări din taxa radio-TV nevirate către Societatea Română de Televiziune (SRTv) și Societatea Română de Radiodifuziune (SRR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Informația apare în situațiile financiare ale Electrica SA pe primul trimestru din 2016.

"Conform contractului de mandat semnat cu Electrica SA, dar gestionat de Electrica Furnizare, taxa radio-TV colectată în perioada 16-31 ale lunii este plătibilă de mandatar către TVR/Radio până pe data de 15 a lunii următoare, prevedere contractuală îndeplinită de către grupul Electrica", au precizat reprezentanții Electrica SA.

CITEȘTE ȘI Ai încredere în bănci? Plătești prea mult pentru asigurare? Vrei sa joci la bursă? Vino la Financial Forum by Profit.ro

Potrivit legislației în vigoare, taxa radio-TV este colectată de către Electrica Furnizare în numele SRTv și SRR, se precizează în documentul citat. Este vorba despre Legea 533/2003, precum și de HG nr. 978/2003.

Într-un raport al Curții de Conturi din 2012 se arăta că "prevederile art. 5 din HG nr. 978/2003, potrivit căruia „taxa lunară pentru serviciul public de televiziune se va încasa de la plătitorii acesteia, prevăzuți la art. 1 și 3, de către Societatea Comercială de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - SA prin filialele sale, în baza unui contract de mandat, odată cu plata energiei electrice consumate” nu se mai află în prezent în concordanță cu realitatea socio-economică actuală, deoarece această societate comercială, cu capital integral de stat la momentul apariției HG, a fost supusă ulterior unui proces de privatizare, în urma căruia o parte dintre filialele sale au devenit agenți economici cu capital majoritar privat care, neavând o obligație legală de a colecta taxa TV, ci doar motivație economică, au impus SRTv comisioane mai mari și unele clauze contractuale nefavorabile televiziunii publice".

Tot Curtea de Conturi arăta, într-un raport de audit al performanței TVR publicat în 2015, că sistemul de colectare a taxei TV prin intermediul societăților de furnizare a energiei electrice a înregistrat disfuncționalități, iar televiziunea publică nu a reușit să negocieze clauze contractuale mai avantajoase cu furnizorii de curent electric.

Studiu: România are unul dintre cele mai reduse impozite pe profit la nivel mondial CITEȘTE ȘI Studiu: România are unul dintre cele mai reduse impozite pe profit la nivel mondial

TVR își propusese să obțină comisioane mai mici, în condițiile în care, în 2014, a plătit în total aproape 29 milioane lei furnizorilor de energie electrică în schimbul colectării taxei, reprezentând 9,5% din suma totală încasată de aceștia de la deținătorii de aparate de recepție TV.

Potrivit Curții de Conturi, TVR își mai propusese, tot fără succes, "obținerea accesului la evidențele mandatarilor, astfel încât să aibă certitudinea că toți abonații societăților mandatare sunt supuși colectării taxei TV și că sumele colectate sunt virate în integralitatea lor, precum și "obligarea tuturor societăților de distribuție a energiei electrice la recuperarea creanțelor restante din taxa TV odată cu recuperarea restanțelor acestora la plata energiei electrice".

Profit.ro a prezentat, în martie, un proiect de modificare a Legii privind funcționarea SRTv și SRR, menit să permită intrarea în insolvență a televiziunii publice, aflată într-o situație financiară dezastruoasă. Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, TVR a încheiat anul trecut cu o pierdere cumulată de 689 de milioane de lei, iar datoriile depășesc în prezent 770 de milioane de lei.

Documentul releva totodată că, în condițiile veniturilor din prezent și a faptului că toate datoriile ar trebui plătite în 5 ani, societatea nu își va permite să susțină plata celor 2.500 de salariați, ci a maximum 350-400 de angajați. Expunerea de motive făcea referire și la cuantumul taxei TV, fiind arătat că aceasta este de 4 lei/lună, respectiv 0,9 euro/lună (11 euro/an) și nu a mai fost indexată din 2003, când însă a fost redusă de la 4,5 lei/lună, a doua cea mai redusă taxă echivalentă din Europa fiind cea din Macedonia, de 26 euro/an.

viewscnt
Afla mai multe despre
tvr
srtv
taxa radio-tv
taxa tv
factura energie electrica
electrica sa
electrica furnizare