Eliminarea restricțiilor la exportul de gaze, avizată de Guvern, va fi reclamată la CSAT. Iulian Iancu acuză că bariera a fost ridicată la presiunea OMV și a Comisiei Europene

Eliminarea restricțiilor la exportul de gaze, avizată de Guvern, va fi reclamată la CSAT. Iulian Iancu acuză că bariera a fost ridicată la presiunea OMV și a Comisiei Europene
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 31 oct 2017

Eliminarea restricțiilor la exportul de gaze, avizată de Guvern, va fi adusă în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), într-un gest în nume personal al președintelui Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, social-democratul Iulian Iancu, care susține că Executivul a acționat astfel la presiunea OMV și a Comisiei Europene și vrea să avertizeze că securitatea națională a României poate fi afectată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte să fie prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Restricțiile la export au fost ridicate în acest sens prin ordonanța de urgență 64, modificată de comisia condusă de Iancu în sensul că OPCOM va deține monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piețe, operațiune criticată de jucătorii din domeniu.

Ordonanța trebuia discutată astăzi în comisie, dar președintele forului și-a anunțat colegii că actul normativ nu va mai fi analizat deoarece va trimite, în nume personal, o adresă CSAT, cerând să fie analizate implicațiile acestuia asupra securității naționale a României.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Anterior, plenul Camerei Deputaților retrimisese în două rânduri, spre refacere, raportul către comisie pe marginea OUG 64, amendamentele propuse, de tranzacționare a întregii producții de gaze (în varianta inițială, 70% în varianta finală) pe bursa monopolistă operată de OPCOM, fiind criticate atât de producători interni, cât și de Comisia Europeană. De altfel, Comisia Europeană a trimis două scrisori autorităților române și personal lui Iulian Iancu, cerându-le renunțarea la respectivele amendamente. Scrisorile au fost semnate de directorul Departamentului pentru Energie al CE și de comisarul european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Canete.

EXCLUSIV Începe turnarea fundației la noua termocentrală Romgaz de la Iernut, cea mai mare investiție de stat în energie de după 1989. Constructorul spaniol are acasă probleme în justiție și de lichiditate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Începe turnarea fundației la noua termocentrală Romgaz de la Iernut, cea mai mare investiție de stat în energie de după 1989. Constructorul spaniol are acasă probleme în justiție și de lichiditate

“Când a fost dată OUG, motivația a fost eliminarea restricțiilor la export. OMV s-a dus la CE și s-a plâns că, prin prevederea că gazul extras din România este destinat cu prioritate consumatorilor interni, le limităm posibilitatea de a exporta. Comisia Europeană le-a dat dreptate. Nu a interesat pe nimeni faptul că «dacă dai la export, atunci de unde imporți?»”, le-a spus Iancu colegilor săi de comisie, explicând astfel motivele pentru care se va adresa CSAT.

În opinia sa, prin obligarea României de a exporta gaze și prin neoferirea unei alternative de import de către Comisia Europeană, securitatea națională a României este pusă în pericol.

“Nouă, mai exact mie, ni s-a reproșat că, prin obligativitatea tranzacționării producției pe bursă, transparent, descurajăm investițiile în Marea Neagră și că încurajăm importurile de la Gazprom. Dacă, însă, noi dăm drumul la export în procentele pe care ei le doresc vom ajunge la mâna importurilor, la mâna rușilor”, a declarat Iancu.

În opinia acestuia, din punct de vedere fizic, cel puțin pe următorii 5 ani, România nu are nicio alternativă la importurile din Rusia. “Comisia Europeană nu ne-a oferit această șansă. Dacă noi dăm 5 miliarde la export, noi trebuie să avem acces la aceste 5 miliarde din import. Ni s-a spus «aveți alternativă din zona Mării Caspice (TAP, Tanap)». De la data respectivă regiunea a sărit în aer, vedeți și dumnevoastră ce se-ntâmplă în Irak, Turcia sau Siria. În plus, acele cantități de gaze pe care le-am putea lua din Marea Caspică nu există în niciun contract. Acționarii TAP/TANAP au rezervat întreaga capacitate, nu mai e loc și pentru noi”, și-a detaliat președintele Comisiei de Industrii poziția.

viewscnt
Afla mai multe despre
iulian iancu
comisie
csat
liberalizare
gaze