Enel a plătit statului român 401 milioane euro și a preluat 13,6% din E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia

Enel a plătit statului român 401 milioane euro și a preluat 13,6% din E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2017

Grupul energetic italian Enel a anunțat că filiala sa Enel Investment Holding BV (EIH), deținută în totalitate de către Enel, a finalizat luni achiziția unui pachet de 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia (EDM) și Enel Energie Muntenia (EEM) de la SAPE SA, compania de stat care administrează deținerile publice în mai multe companii, pentru o sumă totală de circa 401 milioane euro, stabilită în urma unui arbitraj internațional.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma tranzacției, EIH și-a majorat participațiile în EDM și EEM la aproximativ 78% din acțiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deținut anterior, scrie News.ro.

”Tranzacția prin care Enel Investment Holding BV a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM și EEM este o consecință a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preț de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra prețului acțiunilor, în 2014 SAPE a inițiat o procedură de arbitraj la Camera Internațională de Comerț de la Paris, prin care a solicitat prețul menționat anterior, precum și dobânzi de circa 60 de milioane de euro”, arată un comunicat emis luni de Enel.

În decizia din data de 3 februarie, Tribunalul Arbitral a stabilit prețul pachetelor de acțiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro și respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.

Grupul Enel a anunțat luna trecută că a provizionat suma de circa 400 milioane euro pentru a plăti statului român contravaloarea pachetului de 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud, conform deciziei de arbitraj de la Paris din luna februarie.

Luna trecută, Tribunalul Arbitral Internațional de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească SAPE circa 401 milioane de euro pentru 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astăzi este împărțită în E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Pretențiile formulate de statul român se ridicau la peste 550 milioane euro.

Procesul a durat doi ani și jumătate.

FOTO Ambasada Italiei scoate la vânzare parcul Nicolae Iorga din centrul Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Ambasada Italiei scoate la vânzare parcul Nicolae Iorga din centrul Capitalei

Enel deține trei din cele opt distribuții regionale de energie electrică din România. Grupul are 2,8 milioane de clienți pe piața românească, în zona Capitalei, Banat și Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajați în România.

Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza "Put option" (dreptul de a vinde 13,57% din acțiunile companiei, rămase în proprietatea sa după ce Enel a devenit acționar majoritar în urma procesului de privatizare), însă nu a fost stabilit un preț fix, ci o formulă de calcul bazată pe elemente care pot fi interpretabile.

Întrucât părțile nu au ajuns la un acord în această privință, conform cu practica comercială internațională, cazul a fost înaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Enel a afirmat la acea vreme că este hotărâtă să respecte clauzele din contractul de privatizare, inclusiv achiziția pachetului de acțiuni, dar la un preț corect, stabilit în urma unei formule de calcul agreată de ambele părți.

În septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul Enel.

SAPE solicita atunci Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opțiunea “Put”, exact așa cum a fost deja stabilit prin HG 1163/27.11.2012, se mai arată în comunicat. Opțiunea “Put” prevede că Electrica are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpăra un pachet de 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a prețului, prevăzut în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.

SAPE a fost înființată în 2014, ca urmare a divizării parțiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.

În anul 2004, grupul italian Enel a plătit 36 de milioane de euro pentru plata pachetelor de câte 24,6% din acțiunile Banat și Dobrogea achiziționate și 76 de milioane de euro pentru titlurile nou emise, special pentru această tranzacție, astfel încât grupul italian a ajuns la majoritatea de 51% în ambele filiale Electrica.

Cele 76 de milioane de euro au intrat în conturile companiilor deținute de Enel, urmând să fie utilizate pentru investiții.

În 2008, Enel a achiziționat direct de la Electrica 50% din acțiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane euro, și a subscris noi acțiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, ajungâng să dețină 64,4% din titluri.

Cele 425 milioane de euro au rămas în compania deținută de italieni urmând, de asemenea, să fie utilizate pentru investiții.

Cum Electrica a vândut acțiunile, compania a încasat, în urma vânzării pachetelor de acțiuni de la distribuțiile Banat, Dobrogea și Muntenia Sud, o sumă totală de 431 milioane de euro, restul banilor rămând în companiile deținute majoritar de Enel.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel