Engie respinge acuzațiile Fondului Proprietatea: "Încearcă să-și vândă deținerea". FP a mai acuzat în trecut și Engie, și E.ON de "sifonare" de bani

Engie respinge acuzațiile Fondului Proprietatea: "Încearcă să-și vândă deținerea". FP a mai acuzat în trecut și Engie, și E.ON de "sifonare" de bani
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 iul 2017

Engie România, fosta GDF Suez Energy România, respinge acuzațiile Fondului Proprietatea, acționar minoritar al companiei, potrivit cărora aceasta ar fi fost prejudiciată prin contracte de servicii de management și consultanță semnate cu acționarul majoritar francez, și sugerează că momentul formulării publice a acestor acuzații se leagă de faptul că FP, care deține 12% din acțiunile Engie, încearcă să-și vândă participația respectivă.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Statul român, prin Ministerul Energiei, deține o participație mai mult decât triplă comparativ cu cea a FP, respectiv 37% din acțiunile Engie România.

FP a anunțat luni că a depus o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor Engie România SA pentru recuperarea daunelor cauzate Companiei prin aprobarea, încheierea și executarea contractelor de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, Engie SA, în perioada 2011-2015.

“Potrivit datelor aflate la dispoziția Fondului, în 2015, valoarea totală a acestor contracte de servicii de consultanță strategică și management s-a ridicat la o sumă estimată de 12,9 milioane lei (echivalentul a 2,9 milioane de euro). Fondul consideră că aceste contracte pentru servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar nu au fost nici necesare, nici adecvate, câtă vreme Compania are propriul Consiliu de Administratie și proprii directori, care au fost numiți de Adunarea Generală a Acționarilor cu scopul de a lua decizii de management și a acționa în interesul Companiei și al tuturor acționarilor săi și nu în beneficiul acționarului majoritar”, a susținut, într-un comunicat de presă, administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton.

Premierul Tudose, explicând demiterea șefului Fiscului: nu vreau o strategie western, cu mascați alergând după bătrânele cu pătrunjel prin piață CITEȘTE ȘI Premierul Tudose, explicând demiterea șefului Fiscului: nu vreau o strategie western, cu mascați alergând după bătrânele cu pătrunjel prin piață

În replică, Engie România transmite că respinge aceste acuzații și că respectivele contracte au fost încheiate respectând întru totul legea română și statutul societății.

"Aceste contracte, legal aprobate de organele statutare ale companiei, au luat în considerare interesul societății și al părților interesate  – acționari, clienți, angajați - și au drept scop legitim crearea de valoare și dezvoltarea economică a companiei", spune compania.

Engie România precizează că își aduce tot sprijinul administratorilor care fac obiectul acestor acuzații și își exprimă încrederea că instanțele competente îi vor da dreptate pe acest subiect.

"În același timp, Engie România ridică un semn de întrebare asupra momentului când este exprimată această poziție, dat fiind că este de notorietate publică faptul că Fondul Proprietatea încearcă să-și vândă participația deținută în companie", mai arată sursa citată, adăugând că Engie România a plătit la bugetul de stat, în perioada 2011-2015, un impozit pe profit în valoare de 385 milioane lei și a investit 1,87 miliarde lei.

FOTO Aglomerație la stația de metrou Pipera, folosită preponderent de corporatiști, în a doua zi de la introducerea noul sistem de acces CITEȘTE ȘI FOTO Aglomerație la stația de metrou Pipera, folosită preponderent de corporatiști, în a doua zi de la introducerea noul sistem de acces

Fondul Proprietatea a făcut acuzații similare la adresa Engie și anul trecut. Astfel, FP a cerut completarea ordinii de zi a AGA societății din 27 aprilie 2016 cu o propunere de inițiere a unei acțiuni în răspundere împotriva administratorilor companiei din perioada 2013-2015, pentru prejudicii aduse acesteia prin contracte de consultanță și management semnate cu grupul-mamă francez.

Mai mult, cu un an înainte, în 2015, FP a a cerut public acționarilor E.ON Distribuție și E.ON Energie, principalii concurenți ai Engie, să aprobe acționarea în instanță a administratorilor și directorilor celor două companii pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanță cu acționarul majoritar al acestora, E.ON România SRL. După un an, în 2016, Fondul și-a vândut integral participațiile la cele două companii. FP deținea 18,3% din acțiunile E.ON Distribuție, în prezent Delgaz Grid, și 13,4% din capitalul E.ON Energie.

Acum, FP a cerut convocarea AGA la Engie România, la care să se prezinte un raport către acționari cu privire la procedurile aprobate de Consiliul de Administrație în legătură cu contractele de management și consultanță, considerabile ca valoare, încheiate de companie cu acționarul majoritar Engie SA (fosta GDF Suez SA) în perioada 2011-2015. Potrivit Franklin Templeton, administratorul FP, aceste contracte au reprezentat, în opinia Fondului, un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor guvernanței corporative.

LISTA investițiilor pregătite în turism. Date minister: 2016 - maximul istoric din perioada postdecembristă ca număr de turiști CITEȘTE ȘI LISTA investițiilor pregătite în turism. Date minister: 2016 - maximul istoric din perioada postdecembristă ca număr de turiști

Membrii Consiliului de Administrație și directorii împotriva cărora au fost inițiate acțiuni în justiție de către Fondul Proprietatea sunt, potrivit comunicatului administratorului Fondului, Eric Joseph Stab, Grzegorz Gorski, Alain Marie Louise Janssens, Olivier Bloeyaert, Mihai Adrian Albulescu, Gelu Ștefan Diaconu, Maria Gabriela Horga, Pierre Marie Paul Chatain, Bart Josef Irma Boesmans, Valerie Marie Laure Limpens și Simona Claudia Dobre.

Fondul Proprietatea consideră că încheierea acestor contracte de servicii poate fi considerată, de asemenea, un abuz de putere din partea acționarului majoritar, Romania Gas Holding BV acționând, în opinia sa, în interesul Engie SA și nu în interesul Engie România SA și/sau al investitorilor săi. Fondul consideră și că aceste contracte de servicii încheiate de Companie cu Engie SA erau inutile, iar prețul plătit de companie către Engie SA pentru serviciile de management și consultanță a fost nejustificat.

“În ultimii 5 ani, au fost numeroase ocazii când Fondul a adus la cunoștința conducerii Engie România SA natura abuzivă a acestor contracte. Fondul a solicitat conducerii clarificări suplimentare și, de asemenea, încetarea acestei practici. Suntem încântați să subliniem faptul că, urmare a acțiunilor noastre, contracte precum cele identificate de Fond nu au mai fost încheiate începând cu anul financiar 2016”, se precizează în comunicat.

Omul de afaceri Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat. Decizia este definitivă CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat. Decizia este definitivă

Engie România a terminat anul trecut cu un profit net de 363,8 milioane lei, în scădere cu 4% față de 2015, în principal din cauza diminuării tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale practicate de companie, urmare a deciziilor în acest sens ale ANRE, dar și a marjei de furnizare de gaze mai reduse, pe fondul înăspririi concurenței pe piață. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 2% în 2016, la aproape 4,5 miliarde lei, grație cantităților mai mari de gaze distribuite și vândute de Engie, pe fondul temperaturilor mai scăzute din ultimul trimestru din 2016.

Francezii controlează Engie România prin patru entități, respectiv vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, GDF Investissments 35 SA, GDF International SAS și Cogac SA, care dețin cumulat aproape 51% din capitalul companiei. Ministerul Energiei este al doilea acționar ca importanță, cu 37% din capital. Fondul Proprietatea are 12% din acțiuni, iar Consiliile Locale ale localităților constănțene Medgidia, Cogealac, Ovidiu și Mihail Kogălniceanu au participații strict simbolice.

Engie România SA distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 18.900 de kilometri, controlând, practic, aproape jumătate din distribuția de gaze din România. Compania deține unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul de distribuție de gaze, Distrigaz Sud Rețele, care operează inclusiv rețeaua din București. Pe partea de furnizare de gaze, compania era lider de piață pe segmentul clienților casnici la 30 septembrie 2016, cu o cotă de 47,19%, fiind urmată de E.ON Energie România (45,98%), potrivit datelor ANRE. Pe piața liberă, Engie se situa pe locul 3, cu o cotă de 13,59%.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
engie romania
distrigaz sud retele
e.on
e.on distributie
delgaz grid
e.on energie
furnizare gaze naturale
distributie gaze naturale