Erdogan s-a înțeles cu Putin ca Turcia să plătească gazele rusești în ruble

Erdogan s-a înțeles cu Putin ca Turcia să plătească gazele rusești în ruble
scris 6 aug 2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că livrările de gaze rusești către Turcia vor fi plătite în ruble, a informat presa turcă.

"Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu dl Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei și Rusiei", a declarat șeful statului turc reporterilor la bordul zborului său de întoarcere de la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, unde s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

Cei doi președinți au convenit că livrările de gaze rusești către Turcia vor fi "plătite parțial în ruble", a anunțat vineri seară viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak.

Elon Musk relansează posibilitatea de a cumpăra Twitter, dar cu o condiție CITEȘTE ȘI Elon Musk relansează posibilitatea de a cumpăra Twitter, dar cu o condiție

Erdogan nu a precizat volumul tranzacțiilor viitoare în ruble.

Rusia încearcă de luni de zile să-și impună moneda în reglementările internaționale împotriva euro și dolarului, pe fondul sancțiunilor economice occidentale fără precedent împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.

Deși a condamnat rapid ofensiva rusă, Turcia a optat pentru neutralitate între cele două țări și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

FOTO Colecția de bijuterii ”pierdută” a lui Elvis Presley, scoasă la licitație CITEȘTE ȘI FOTO Colecția de bijuterii ”pierdută” a lui Elvis Presley, scoasă la licitație

În 2021, Rusia a reprezentat aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Turciei și 45% din achizițiile sale de gaze naturale.

Plata pentru gazul rusesc în ruble, chiar și parțial, ar putea permite Turciei să nu-și epuizeze în continuare rezervele valutare în dolari.

Potrivit economiștilor, guvernul turc a cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari încercând să oprească prăbușirea lirei turcești, care și-a pierdut aproape jumătate din valoare într-un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
putin
turcia
rusia
gaze
plata
ruble