EXCLUSIV Combinatul Chemgas al lui Ioan Niculae, în faliment și cu decizie de oprire a producției, este executat silit de un subintermediar Gazprom din Basarabia, fost politician în PNL-ul de peste Prut. Dosar penal la Chișinău

EXCLUSIV Combinatul Chemgas al lui Ioan Niculae, în faliment și cu decizie de oprire a producției, este executat silit de un subintermediar Gazprom din Basarabia, fost politician în PNL-ul de peste Prut. Dosar penal la Chișinău
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 iul 2020

Combinatul de îngrășăminte chimice Chemgas Holding Corporation din Slobozia, parte a grupului Interagro controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cu decizii judecătorești în primă instanță de faliment și oprire a producției luate la solicitarea ANAF, este executat silit pentru aproape 2 milioane dolari de către o persoană fizică ce a facilitat în vara anului trecut încheierea de către Chemgas a unui contract de achiziție de gaze naturale rusești de la offshore-ul cipriot Imex Oil Limited, intermediar al gigantului rus de stat Gazprom, contra unui comision de puțin peste 10% din prețul de cumpărare al gazului. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cererea de încuviințare a executării silite a fost admisă de instanță și vizează suma de 1,929 milioane dolari.

Potrivit Agerpres, operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, a întrerupt alimentarea cu gaze a combinatului din Slobozia în dimineața zilei de 7 iulie, după o notificare a Gazprom, din cauza faptului că nominalizările de gaze ale North Chemical Complex, care cumpără gaze pentru Chemgas, erau zero. North Chemical Complex este controlată indirect de către Petrică Buduru, care este de mai mulți ani președintele Comitetului Director al Astra Giurgiu, echipa de fotbal de Liga 1 a lui Niculae.

FOTO Fisker vrea să dezvolte un nou automobil pe platforma electrică MEB de la Volkswagen CITEȘTE ȘI FOTO Fisker vrea să dezvolte un nou automobil pe platforma electrică MEB de la Volkswagen

Omul de afaceri a susținut că totul a pornit de la o eroare a băncii prin care sunt efectuate plățile către Gazprom, din cauza căreia rușii și-au primit banii cuveniți cu întârziere, adăugând însă că, în opinia sa, clauzele din contractul cu Transgaz sunt abuzive, impunând plata tuturor tarifelor în avans și dispunând oprirea imediată a instalațiilor într-o astfel de situație, cu toate că, pentru evitarea riscurilor de accident, oprirea în siguranță a unui combinat precum Chemgas necesită multe ore.

Într-un alt interviu recent, acordat e-nergia.ro, Ioan Niculae a declarat că are semnat un contract direct de furnizare de gaze cu Gazprom. "Pe 27 iunie, anul trecut, am primit răspuns de la Moscova că pot cumpăra gaz din Federația Rusă la un preț mult mai bun decât îl vindeau ei pe piața europeană", a spus Niculae. Acesta a făcut mai multe anunțuri publice în ultima perioadă cu privire la redeschiderea majorității combinatelor chimice din grupul Interagro și la faptul că acestea sunt alimentate cu gaze din Rusia.

Documentele oficiale analizate de Profit.ro arată că, pe 27 iunie 2019, Chemgas a semnat un contract de furnizare cu Imex Oil, care a fost mulți ani de zile, alături de WIEE, unul dintre principalii intermediari de exporturi de gaze rusești în România. Contractul a fost semnat din partea Imex Oil de către Vitalie Lisagor, originar din Republica Moldova, care este și șeful Conef, furnizorul și traderul de gaze din grupul Vimetco al magnatului rus Vitali Machitski, care controlează Alro Slatina.

O instanță germană interzice Tesla să promoveze sistemul autopilot al automobilelor sale CITEȘTE ȘI O instanță germană interzice Tesla să promoveze sistemul autopilot al automobilelor sale

Mai întâi, în relația cu Gazprom a intervenit un alt intermediar. Pe 3 iunie 2019, Chemgas, reprezentată de administratorul special Mihai Călinescu, a încheiat cu Igor Cupeț din Republica Moldova un contract de comision având ca obiect intermedierea de către acesta a încheierii de către Chemgas a unui "contract de furnizare de gaze naturale cu Gazprom sau cu o societate trader nominalizată de Gazprom, respectiv Imex Oil Limited, societate comercială din Cipru", se menționează în documentele procesului intentat de Cupeț celor de la Chemgas pentru a îi fi recunoscută creanța de 1,929 milioane dolari asupra combinatului. Contractul prevedea un comision de 17 dolari/mia de metri cubi de gaze efectiv livrate.

Ulterior, pe 27 iunie anul trecut, Chemgas, tot prin administratorul special Mihai Călinescu, a semnat cu Imex Oil un contract de furnizare de gaze pe 4 luni (1 iulie-31 octombrie 2019), prin care se angaja să cumpere în perioada respectivă cantitatea totală de 190 milioane metri cubi de gaze, la prețul de 169 dolari/1.000 mc (adică 2 milioane MWh la prețul de circa 16 dolari/MWh, cam 64 lei/MWh, sub plafonul de preț angro de vânzare către furnizorii consumatorilor casnici impus atunci producătorilor locali pe piața reglementată din România, de 68 lei/MWh).

La aceste cifre, valoarea totală a contractului ar fi fost de peste 32 milioane dolari, iar comisionul cuvenit intermediarului – de 3,23 milioane dolari. Însă Chemgas a consumat efectiv numai 113,47 milioane metri cubi în perioada iulie-octombrie 2019, în valoare de circa 19,17 milioane dolari, comisionul cuvenit lui Cupeț fiind de 1,929 milioane dolari.

Tensiunile dintre Londra și Beijing se amplifică: Marea Britanie a decis că Huawei nu poate participa la dezvoltarea rețelei 5G CITEȘTE ȘI Tensiunile dintre Londra și Beijing se amplifică: Marea Britanie a decis că Huawei nu poate participa la dezvoltarea rețelei 5G

În plus, Chemgas a susținut că, în august anul trecut, a semnat cu Cupeț un act adițional la contractul de comision, care prevedea că "comisionarul este obligat să restituie toate sumele încasate în termen de 3 zile de la data de 1 a lunii pentru care nu a asigurat furnizarea de gaze". Chemgas a mai afirmat că "din luna noiembrie 2019 comisionarul nu și-a mai îndeplinit obligațiile asumate prin contractul de comision", "ceea ce a determinat întreruperea instalațiilor de producție din lipsa gazului metan; acesta a fost motivul pentru care contractul de comision a încetat a-și mai produce efectele".

Aceleași documente arată că, pe 30 octombrie 2019, North Chemical Complex a lui Petrică Buduru i-a virat lui Igor Cupeț în contul deschis la Victoriabank din Republica Moldova suma de 1 milion de dolari, plată aferentă contractului de comision cu Chemgas. Numai că, în cele din urmă, urmare a unor discuții între Chemgas, North Chemical Complex și bancă, legate de actul adițional menționat mai sus, banca nu a mai executat ordinul de plată și a restituit banii către North Chemical Complex. Mai mult, Chemgas a susținut în instanță că Cupeț însuși ar fi cerut băncii să restituie suma, renunțând la creanță.

"Avocatul contestatorului (Cupeț – n.r.), în replică, arată că, în ceea ce privește solicitarea contestatorului către bancă de a restitui banii, invocată de reprezentanta lichidatorului, menționează că este un dosar penal deschis în Republica Moldova cu privire la acest aspect, sunt demersuri făcute la Banca Națională a  Republicii Moldova, la Banca Victoria, banii care au fost restituiți nu au fost restituiți prin ordinul contestatorului, prin semnătura sau voința acestuia, tot ceea ce s-a întâmplat acolo este cercetat de organele abilitate, sens în care a depus probe la dosar", se menționează în documentele dosarului.

Finanțele lansează pentru populație, prin programul Fidelis, titluri de stat în lei și euro, vândute prin bănci și listate la bursă CITEȘTE ȘI Finanțele lansează pentru populație, prin programul Fidelis, titluri de stat în lei și euro, vândute prin bănci și listate la bursă

Avocatul lui Cupeț a mai afirmat că, în ceea ce privește actul adițional la contractul de comision, "care se presupune a exista, după cum a arătat și după cum se susține în continuare, nimeni nu a văzut originalul acelui act", aspect însușit de instanță.

"Legat de existența acestui act adițional, invocat de debitoare ca temei al refuzului de plată al comisionului stabilit prin contractul de comision, debitoarea S.C. Chemgas Holding Corporation SRL a depus o copie a acestuia la bancă, care nu este certificată ca fiind conformă cu originalul, original care nu a fost depus la dosarul cauzei, iar reprezentanta debitoarei, cât și lichidatorul judiciar, au declarat în instanță că nu au văzut originalul. Ca atare, cum pârâta S.C. Chemgas Holding Corporation SRL nu a certificat pentru conformitate înscrisul sub semnătură privată și nu a prezentat originalul instanței, nu se va ține seama de aceasta la soluționarea cauzei. Cum pârâta-debitoare nu a formulat alte apărări pe fondul cauzei decât cele legate de pretinsa existență a actului adițional la contractul de comision, și cum contestatorul, prin înscrisurile prezentate, a dovedit îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de comision, așa cum rezultă de altfel și din procesele-verbale încheiate între contestator și debitoare (…), conform cărora comisionarului i se cuvine un comision în cuantum de 1.929.017,58 USD, judecătorul sindic apreciază contestația ca fondată", se arată în decizia Tribunalului Ialomița din 29 mai, prin care Chemgas a fost obligat să îi plătească lui Cupeț suma respectivă.

Decizia este atacabilă cu apel. Între timp, însă, pe 7 iulie, Igor Cupeț a obținut de la Judecătoria Slobozia încuviințarea executării silite a Chemgas pentru suma de 1,929 milioane dolari.

FOTO & VIDEO Premieră mondială electrică: BMW iX3, primul automobil produs în China de marcă și exportat în toată lumea CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Premieră mondială electrică: BMW iX3, primul automobil produs în China de marcă și exportat în toată lumea

În decembrie anul trecut, Chemgas și Imex Oil au încheiat un nou contract de furnizare de gaze, pentru cantitatea de 200 milioane mc, de livrat în perioada decembrie 2019-martie 2020. Igor Cupeț a ridicat pretenții la comision în instanță și pentru acest contract, de 3,4 milioane dolari, însă Chemgas a susținut că acesta nu ar fi avut nicio contribuție la încheierea noului contract. Judecătorul a respins cererea pentru că, oricum, aceasta fusese formulată după declararea falimentului Chemgas.

Profit.ro a contactat ambele părți pentru detalii suplimentare și eventuale reacții, însă nici conducerea Chemgas Holding Corporation și nici Igor Cupeț nu au transmis vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Falimentul combinatului a fost pronunțat de către Tribunalul Ialomița pe 19 martie, instanța respingând cererea de confirmare a planului de reorganizare depus de Chemgas și admițând cererea de faliment formulată de ANAF Ialomița. Decizia a fost atacată deja cu apel. "(...) planul de reorganizare nu poate fi confirmat, cu atât mai mult cu cât nu îndeplinește condițiile prevăzute de art. 133 alin. 4 lit. e din Legea nr.85/2014, în sensul  menționării în concret a modalității de achitare a creanțelor curente, care, la data propunerii planului, atingeau aproape jumătate din cuantumul  creanțelor  înscrise în plan. Ulterior depunerii cererii de faliment, creditoarea D.G.R.F.P. Ialomița a mai depus două cereri de plată a unor creanțe curente, în sumă de 9.623.235 lei – la 20.02.2020 și 1.521.545 lei – la 04.03.2020, iar debitoarea a recunoscut la dezbaterea prezentei cereri neachitarea nici unei creanțe fiscale în perioada de observație, începând cu 07.06.2017 la zi", a argumentat instanța.

FOTO Mircea Lucescu lansează construcția primului său ansamblu rezidențial CITEȘTE ȘI FOTO Mircea Lucescu lansează construcția primului său ansamblu rezidențial

Mai mult, pe 12 iunie, Tribunalul Ialomița a dispus în primă instanță, la solicitarea aceleiași ANAF Ialomița, anularea unei hotărâri a creditorilor Chemgas din mai, de continuare a producerii îngrășămintelor chimice și în perioada de faliment, până la valorificarea activelor societății. Decizia este atacabilă de asemenea cu apel. 

"De la data deschiderii procedurii generale a insolvenței și până la intrarea în faliment, și chiar și după aceea, activitatea curentă a debitoarei s-a desfășurat cu intermitențe și nu a dus la redresarea financiară a societății, numai pe perioada de observație acumulându-se debite către diverși creditori rezultate din activitatea curentă de peste 150.000.000 lei, din care debitele curente față de creditoarea D.G.R.F.P. Ialomița fiind pe perioada de observație de circa 22.651.054 lei, acumulându-se lunar debite de peste 2 milioane lei, în toată perioada de observație debitoarea neachitând taxele și impozitele datorate bugetului statului. Altfel spus, activitatea curentă a debitoarei duce la creșterea gradului de îndatorare al debitoarei. Pe de altă parte, argumentul privind starea de pericol a încetării activității datorată substanțelor periculoase pe care le manipulează debitoarea nu se susține, în condițiile în care și în perioada de observație debitoarea a avut perioade în care nu a desfășurat activitatea curentă de producere a îngrășămintelor chimice", se arată în motivarea deciziei instanței.

Igor Cupeț apare și în tabelul de creditori al combinatului insolvent Viromet Victoria al lui Niculae, cu o creanță acceptată de 1,33 milioane lei și una refuzată de 5,11 milioane lei. Într-un document al administratorului judiciar al Viromet se menționează că "În anul 2019, instalația de metanol a funcționat în luna iulie 2019, iar pentru materia primă folosită Viromet SA a achitat în avans furnizorul Imex Oil Limited livrarea gazelor naturale", însă "Datorită creșterii prețului gazului metan și scăderii prețului de vânzare al metanolului, conducerea societății a considerat că producția nu este rentabilă și, pentru diminuarea pierderilor, instalația a fost oprită".

Anul trecut, Gazprom Schweiz AG, subsidiara înregistrată în Elveția a grupului rus, prin care acesta exportă gaze în Europa, figura în tabelul de creditori al principalei companii din grupul lui Ioan Niculae, Interagro SA, cu o creanță în valoare de 14,36 milioane lei. Între timp, cel puțin o parte din datorie a fost achitată de către North Chemical Complex.

DECIZIE Buletinul va putea fi schimbat cu cartea electronică de identitate, care va înlocui cardul de sănătate CITEȘTE ȘI DECIZIE Buletinul va putea fi schimbat cu cartea electronică de identitate, care va înlocui cardul de sănătate

Potrivit informațiilor disponibile online, Igor Cupeț (44 de ani) este originar din Republica Moldova și de profesie economist, absolvent al ASE din București, și locuiește în prezent în Elveția.

În urmă cu 10 ani, în 2010, a candidat pentru un fotoliu de deputat la alegerile parlamentare de peste Prut, din partea Partidului Național Liberal din Republica Moldova, o formațiune politică mică, pro-românească și unionistă, care nu a obținut niciodată vreun mandat în legislativul basarabean. În cadrul partidului, Cupeț s-a ocupat de relațiile cu PNL din România. El a fost și consilier al politicianului Tudor Panțîru, fost judecător la Curtea Constituțională de la Chișinău.

Igor Cupeț a făcut parte și din conducerea a două ONG-uri din România având ca scop relația cu Republica Moldova și parcursul european al acesteia, Fundația Basarabia Pro Europa și Asociația Uniunea Națională a Tinerilor Basarabeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
chemgas slobozia
combinate chimice interagro
ioan niculae gaze rusesti
ioan niculae gazprom
imex oil alro gazprom