EXCLUSIV Discuții cu miliardarul indian Sanjeev Gupta pentru preluarea combinatului COS Târgoviște

EXCLUSIV Discuții cu miliardarul indian Sanjeev Gupta pentru preluarea combinatului COS Târgoviște
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 feb 2021

Guvernul ia în calcul să renunțe la "naționalizarea" activului industrial funcțional al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște în contul datoriilor bugetare ale companiei și ar prefera ca societatea să scoată la licitație unitatea de producție de oțeluri pentru construcții, în cadrul procedurii de insolvență, fiind căutați potențiali investitori privați care să cumpere activul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Mai mult, sunt deja discuții preliminare pe acest subiect cu grupul Liberty Steel, deținut de miliardarul indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galați, au declarat, pentru Profit.ro, surse guvernamentale.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Pe de altă parte, potrivit Sindicatului Valahia din întreprindere, conducerea companiei a decis că șomajul tehnic pentru salariații combinatului încetează de astăzi și va fi reluată emiterea preavizelor de concediere colectivă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

COS Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Cel mai mare creditor, care a și propus oficial darea în plată a activului industrial contra ștergerii datoriilor bugetare, este vehiculul juridic Alphard Financial Corp., înregistrat în Insulele Virgine Britanice. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

"Cel mai probabil, activul <Producere oțeluri de construcții> nu va fi naționalizat. Se caută potențiali investitori pentru COS Târgoviște. Au avut loc discuții preliminare pe acest subiect cu Liberty Steel. Ministerul Economiei înclină spre organizarea unei licitații pentru vânzarea activului. În orice caz, decizia finală în cazul COS Târgoviște aparține Guvernului", au menționat sursele citate.

ULTIMA ORĂ Legea prin care evazioniștii scapă de închisoare - constituțională CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Legea prin care evazioniștii scapă de închisoare - constituțională

Nici Liberty Steel și nici COS Târgoviște nu au răspuns solicitărilor de informații ale Profit.ro până în momentul publicării acestui articol.

După cum a relatat Profit.ro, adunarea creditorilor COS Târgoviște fusese convocată în ședință pe 19 ianuarie, pentru a aproba modificarea planului de reorganizare a companiei, modificare care prevede darea în plată a activelor industriale funcționale către stat în contul datoriilor bugetare, însă în cele din urmă ședința a fost amânată, în lipsa avizului Ministerului Economiei. Legislația în vigoare prevede că cererile adresate Fiscului ale companiilor care doresc să dea în plată către stat active funcționale industriale în schimbul ștergerii datoriilor bugetare trebuie însoțite și de un aviz favorabil al ministerului de resort, care în cazul de față este Ministerul Economiei. Avizul nu a fost acordat nici până acum.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții ministerului au declarat doar că, în prezent, sunt analizate potențialele costuri ale unui eventual transfer al activului funcțional al COS Târgoviște în proprietatea statului, dar și măsura în care o astfel de operațiune este compatibilă cu legislația europeană a ajutoarelor guvernamentale.

Gral Medical preia un laborator de analize din Timișoara, prima tranzacție de acest fel în zona de vest CITEȘTE ȘI Gral Medical preia un laborator de analize din Timișoara, prima tranzacție de acest fel în zona de vest

"COS Târgoviște a transmis către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) o serie de documente în sprijinul justificării tehnico-economice a trecerii activului funcțional industrial “Producere oțeluri de constructii” în proprietatea statului român. Având în vedere faptul că prin Programul de guvernare 2020-2024 se prevăd unele măsuri pentru asanarea situației economico-financiare a acestei societăți, MEEMA inițiază demersurile premergătoare efectuării analizelor impuse prin cadrul legal care reglementează operațiuni de acest gen, de o deosebită amploare și foarte laborioase prin natura lor. Este de reținut că analizele, în majoritatea lor, trebuie realizate din perspectiva MEEMA, de terți specializați în evaluare de active (inclusiv active financiare) și în efectuarea de bilanțuri de mediu, pentru identificarea costurilor generate de transferul de proprietate. De asemenea, este necesară efectuarea testului creditorului privat prudent, din care să rezulte un grad mai mare de recuperare a creanțelor bugetare, pentru respectarea angajamentelor statului român referitoare la asigurarea unui comportament economic în consonanță cu principiile consacrate în legislația europeană privind ajutorul de stat", a transmis ministerul pentru Profit.ro.

Potrivit instituției, o analiză specială privește funcționalitatea efectivă a activului industrial „Producere oțeluri de construcții”, așa cum este definit în documentația avansată de COS Târgoviște, activ care trebuie să dețină capacitatea de a furniza produse destinate unei piețe concurențiale, în condițiile existenței unui grad de rentabilitate care să asigure și să confirme, în timp, eficiența măsurilor luate.

"Toate aceste elemente generează cheltuieli care trebuie identificate și cuprinse în bugetul ministerului, pentru a avea siguranța efectuării tuturor pașilor necesari îndeplinirii, cu succes, a celor propuse, unul din acești pași fiind și avizul emis de minister, în conformitate cu prevederile legale. În functie  de costurile atașate fiecărei variante, se va opta pentru un set de măsuri care va cuprinde și calea efectivă de urmat, toate acestea urmând a fi supuse aprobării Guvernului. MEEMA depune toate diligențele pentru continuarea demersurilor și respectarea angajamentelor asumate prin programul de guvernare", a conchis Ministerul Economiei.

Deși Claudiu Năsui (USR) a preluat încă din decembrie anul trecut mandatul de ministru la noul Minister al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), încă nu au fost emise hotărârile de guvern care să consființească juridic separarea fostului Minister al Energiei, Economiei și Mediului de Afaceri în Ministerul Energiei (condus de Virgil Popescu de la PNL) și MEAT și să reglementeze organizarea și funcționarea noilor entități.

Ford Europa investește 1 miliard de dolari în fabrica din Koln și promite o gamă electrificată, în 5 ani, și exclusiv electrică, în 10 ani CITEȘTE ȘI Ford Europa investește 1 miliard de dolari în fabrica din Koln și promite o gamă electrificată, în 5 ani, și exclusiv electrică, în 10 ani

Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special ministerului, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, dacă s-ar face darea în plată, s-ar scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.

După cum a relatat Profit.ro, o firmă controlată de o companie financiară din Polonia cu puternice legături în China, fondată și condusă de un fost funcționar al consulatului polonez din Shanghai devenit ulterior om de afaceri în Republica Populară Chineză, a făcut în toamna anului 2019 o ofertă în valoare de 38,3 milioane euro (tranzacție care ar fi fost fără TVA) pentru achiziția în bloc a activelor operaționale ale COS Târgoviște, mișcare pe care, de altfel, se baza întregul plan inițial de reorganizare a combinatului românesc.

Între timp, însă, din cauza unor probleme juridice, legate de contestarea planului inițial de reorganizare, dar și a pandemiei COVID-19, contractul de vânzare-cumpărare cu firma respectivă, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise, nu a mai fost încheiat. De asemenea, din aceleași motive, nu s-a materializat nici planul B, care consta în închirierea instalațiilor COS Târgoviște către firma poloneză până la rezolvarea problemelor care împiedicau achiziția.

PNL Iași a decis să înceapă negocieri cu USR PLUS pentru formarea unei majorități în Consiliul Local CITEȘTE ȘI PNL Iași a decis să înceapă negocieri cu USR PLUS pentru formarea unei majorități în Consiliul Local

Acest lucru a dus anul trecut la oprirea producției combinatului, cu spectrul pierderii a peste 1.200 de locuri de muncă. Până acum, salariații au beneficiat de șomaj tehnic. Însă potrivit unui anunț al Sindicatului Valahia, șomajul tehnic ar urma să înceteze chiar de astăzi și se va relua emiterea preavizelor de concediere colectivă, conducerea combinatului luând o decizie în acest sens. 

Problema combinatului COS Târgoviște riscă să ajungă și motiv de discordie în coaliția de guvernare PNL-USR/PLUS. La finalul săptămânii trecute, filiala PNL din județul Dâmbovița a transmis, prin liderul său, senatorul Virgil Guran, că procesul de preluare de către stat a COS Târgoviște trebuie să continue.

"Actuala situație trebuie să înceteze! Nu am avut și nu am o agendă dublă. La finele anului trecut, Guvernul Orban a modificat cadrul juridic și a finalizat procedura de predare a COS Târgoviște în contul datoriilor. Totul până la semnatura unui ministru. Când întregul corp al funcționarilor avizează procedura de preluare, când toate ministerele avizatoare își dau acordul, orice întârziere este nejustificată. Târgoviștea are nevoie de COS, Dâmbovița are nevoie de COS, România are nevoie de COS. Economia românească are nevoie de 1.100.000 tone de fier beton, iar noi producem ZERO. Investițiile nu pot fi susținute doar cu importuri, ele trebuie să stimuleze industria de pe verticală și industria orizontală. Schimbarea structurii guvernului nu poate fi motiv de amânare a preluării. Din acest moment, orice întârziere trece pe teritoriul relei credințe! Am încredere în maturitatea profesionala și politică a celor care trebuie să închidă această procedură! Nu-mi doresc ca încrederea să-mi fie înșelată! COS nu mai are timp de analize și expertize. Acestea s-au făcut și concluzia a fost simplă. Preluarea COS Târgoviște este legală, oportună, eficientă economic deci, OBLIGATORIE", a afirmat Guran

Cu circa o săptămână înainte, doi parlamentari USR-PLUS de Dâmbovița s-au întâlnit cu sindicaliștii de la COS Târgoviște.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty steel
liberty galati
fostul sidex galati
cos targoviste
stergere datorii bugetare cos targoviste
dare in plata active functionale cos targoviste