EXCLUSIV Efecte crizei energetice din ianuarie se propagă în lanț: Oltchim, nevoită să-și schimbe furnizorul de gaze pentru a evita blocarea producției

EXCLUSIV Efecte crizei energetice din ianuarie se propagă în lanț: Oltchim, nevoită să-și schimbe furnizorul de gaze pentru a evita blocarea producției
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mai 2017

Intrarea în faliment a furnizorului de energie și gaze insolvent Arelco Power, aprobată de creditori la începutul lunii, riscă să lase mai mulți clienți industriali cu consum mare ai companiei fără gaze naturale. Printre aceștia se numără combinatul chimic Oltchim, în cazul căruia întreruperea aprovizionării cu gaze ar însemna, conform administratorului judiciar al Arelco, daune la instalații, blocarea producției și chiar riscul de a intra la rândul său în faliment. Combinatul vâlcean a cerut celor de la Arelco o amânare de două luni pentru a-și găsi un nou furnizor de gaze și a și demarat o procedură de selecție în acest sens, asigurând că nu va intra în faliment.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Urmare a discuțiilor avute cu unul dintre clienți, respectiv cu Oltchim SA, la care Arelco Power SRL este unicul furnizor de gaze naturale, acesta ne-a adus la cunoștință în scris pe 17 mai 2017 faptul că dorește să aibă o perioadă de 60 de zile pentru a-și desemna un alt furnizor de gaze naturale, în condițiile în care sunt puțini furnizori care au rezerve de gaze naturale, pentru a-și securiza toate instalațiile de la producerea de daune și blocaj în producție, cu atât mai mult cu cât scăderea producției companiei și nerespectarea planului de reorganizare pot conduce societatea Oltchim SA în procedura falimentului. Oltchim SA arată că <Gazele naturale reprezintă una din principalele utilități din procesul de producție, acesta având utilizare și o pondere importantă în principalele produse fabricate, cum este cazul la octanol, soda caustică fulgi, var industrial utilizat la producția de propenoxid-polioli-polieteri>", se arată într-un document recent al administratorului judiciar al Arelco Power.

Arelco Power este și creditor al Oltchim în procedura de insolvență a combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea, cu creanțe de peste 15 milioane lei, și are tot interesul ca Oltchim să rămână în activitate și privatizarea sa să reușească, pentru a-și recupera cât mai mult din banii pe care i-i datorează combinatul.

FOTO Skoda a prezentat oficial noul SUV Karoq. Modelul va fi lansat în septembrie, la Frankfurt CITEȘTE ȘI FOTO Skoda a prezentat oficial noul SUV Karoq. Modelul va fi lansat în septembrie, la Frankfurt

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Oltchim au declarat că au început deja o procedură de selecție a unui nou furnizor de gaze și că nu există riscul de intrare în faliment.

"Gazele naturale sunt o componentă principală a fluxului de producție al Oltchim, adresa către Arelco Power SRL fiind o cale procedurală normală de corespondență reciprocă cu furnizorul Arelco la acel moment și strict în relația comercială cu acesta. În prezent, Oltchim are demarată procedura de selecție a unui nou furnizor de gaze naturale, astfel încât nu există vreun risc pentru funcționarea societății. Mai mult, dorim să precizăm faptul că activitatea este în creștere permanentă, lucru confirmat de ultimele rezultate economice publicate de societate, aferente trimestrului I 2017", au transmis cei de la Oltchim.

DOCUMENT Autoritățile reiau operațiunea de consolidare a peste 90 de blocuri, după ce anul trecut nu au făcut nimic, iar în 2015 au consolidat un singur bloc CITEȘTE ȘI DOCUMENT Autoritățile reiau operațiunea de consolidare a peste 90 de blocuri, după ce anul trecut nu au făcut nimic, iar în 2015 au consolidat un singur bloc

Arelco Power furnizează gaze unui număr de circa 60 de locuri de consum, având exclusiv clienți industriali. Această activitate are însă o pondere de doar 8,3% în cifra de afaceri a companiei, astfel că, după pierderea de către Arelco Power a licenței de furnizor de energie electrică, ce îi asigura grosul veniturilor, comerțul cu gaze nu poate susține un eventual plan de reorganizare, motiv pentru care s-a decis intrarea în faliment a companiei.

Astfel, administratorul judiciar Trust Insolvency a calculat că, deși vânzările de gaze ar aduce profit Arelco în primele două trimestre ale anului, din trimestrul III, veniturile ar scădea sub costuri, din caua rezilierii contractelor de achiziție de către mai mulți clienți, ceea ce ar face ca volumele vândute să scadă cu aproape 60%, la 55.000 MWh.

"Menținerea și eventual dezvoltarea acestei activități de furnizare gaze naturale necesită menținerea unui credit furnizor necesar de către Arelco Power către clienții care achiziționează gaz metan la nivelul a 3-4 luni de vânzare, sume pe care societatea nu le poate menține. În contextul insolvenței, posibilitatea de obținere a  unor finanțări noi este foarte mică, iar asociații nu au resurse pentru a împrumuta compania în vederea continuării activității", se arată în documentul administratorului judiciar.

Amenzi majorate substanțial pentru cei care aruncă țigări pe stradă sau desenează cu graffiti CITEȘTE ȘI Amenzi majorate substanțial pentru cei care aruncă țigări pe stradă sau desenează cu graffiti

Potrivit legislației în vigoare, dacă intră în faliment, un furnizor de gaze naturale își pierde licența de furnizare, iar contractele cu clienții, precum și cele cu transportatorul Transgaz, cu distribuitorii de gaze și cu firmele de înmagazinare de gaze, fără care nu se poate desfășura activitatea de furnizare, încetează de drept. Mai mult, spre deosebire de piața de energie electrică, pe cea de gaze naturale nu există așa-numiții furnizori de ultimă instanță, care să fie obligați prin lege să preia clienții furnizorilor care nu-și mai pot îndeplini obligațiile contractuale față de aceștia. 

Pe lângă Oltchim, mai cumpără gaze de la Arelco Power companii precum combinatul chimic Viromet SA Victoria din grupul Interagro al lui Ioan Niculae, producătorul de panificație constănțean Dobrogea Grup sau traderul de cereale și producătorul de ulei Bunge.

"Cel mai mare pericol îl reprezintă potențialele pagube pe care clienții noncasnici le-ar putea constata prin oprirea fără preaviz a furnizării de gaze naturale necesare în procesul tehnlogic de fabricație (cazul Oltchim SA sau Viromet SA) sau în fluxul tehnologic de producție în cazul celorlalți clienți noncasnici (ferme de creșterea puilor, centre de panificație, conservarea cerealelor, producție a uleiulilor etc). Încetarea alimentării cu gaze poate produce prejudicii și blocaje cu privire la compromiterea șarjelor de producție, precum și la deteriorarea instalațiilor de producție. De asemenea, s-ar putea invoca prejudicii ca urmare a nerealizării producției, datorate sistării livrării fără preaviz a gazelor naturale", mai afirmă administratorul judiciar Trust Insolvency.

De aceea, administratorul judiciar al Arelco Power a cerut instanței de judecată "prelungirea perioadei de observație și prorogarea discutării trecerii la faliment, în vederea încetării amiabile a contractelor de furnizare, de înmagazinare, de distribuție și de transport al gazelor naturale, fapt care va evita producerea de daune interese sau pagube materiale".

Salarii majorate la Fisc în Legea salarizării. Funcționar ANAF: Mi-e rușine cu salariul pe care îl am CITEȘTE ȘI Salarii majorate la Fisc în Legea salarizării. Funcționar ANAF: Mi-e rușine cu salariul pe care îl am

Adunarea creditorilor furnizorului de energie electrică Arelco Power, intrat în insolvență în februarie la cererea proprie, a aprobat pe 2 mai propunerea administratorului judiciar de declanșare a procedurii falimentului companiei, pe motiv că nu există perspective de redresare a activității acesteia după pierderea licenței de furnizare, rămânând ca instanța să confirme decizia. Înainte de criza majoră de pe piața de energie din ianuarie anul acesta, Arelco Power era unul dintre cei mai mari jucători independenți din România, terminând anul trecut pe locul 12 în topul furnizorilor, cu o cotă de piață de 2,45% și cu un rulaj de peste 800 milioane lei.

Arelco Power a terminat anul trecut cu un profit net de 5,4 milioane lei și o cifră de afaceri de peste 804 milioane lei. După doar două luni însă, la finalul lunii februarie 2017, Arelco Power trecuse pe roșu, cu pierderi de aproape 62 milioane lei. După ce i-a fost retrasă în martie licența de furnizor de energie electrică de către ANRE, Arelco Power a rămas doar cu activitatea de furnizare de gaze naturale.

Cererea în creștere de energie electrică ca urmare a iernii friguroase, precum și reducerea producției au condus la o majorare a prețurilor pe piața spot până la nivelul de 650 lei/MWh în ianuarie, fapt ce a determinat mai mulți furnizori, printre care și Transenergo COM SA, cel de-al patrulea trader de energie din România, dar și KDF Energy a omului de afaceri George Brăiloiu, să solicite intrarea în insolvență. Acestea și-au estimat greșit necesarul de electricitate pentru această perioadă, precum și sumele necesare pentru a o achiziționa, fiind astfel forțate fie să cumpere, dacă-și permiteau, energia suplimentară de pe piața pentru ziua următoare a OPCOM, fie să solicite insolvența sau retragerea de pe piață.

După cum Profit.ro a scris în aprilie, administratorul judiciar a arătat, într-un alt document, că, la nivelul lunii ianuarie 2017, Arelco Power SRL avea contracte de vânzare de energie la un preț prestabilit, până la 60% din cantitatea prevăzută de aceste contracte fiind acoperită de contracte bilaterale de achiziție, iar restul urmând să fie achiziționat de pe piața pentru ziua următoare (PZU). Din cauza creșterilor masive de preț din luna respectivă, compania a fost nevoită să achite pe PZU până la 500 lei/MWh pe achiziții de energie, în condițiile în care contractele sale de vânzare prevedeau prețuri de cel mult 156 lei/MWh, ceea ce a dus la înregistrarea de pierderi și la consumarea rapidă a excedentului de numerar pe care societatea îl disponibilizase pentru creșterile de preț firești în perioadele de iarnă.

DOCUMENT Guvernul a adoptat proiectul legii prevenției. Cum arată forma avizată CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a adoptat proiectul legii prevenției. Cum arată forma avizată

"Arelco Power SRL a previzionat o creștere de până la 201 lei/MWh, însă avea resurse financiare proprii și împrumutate care să suporte prețuri de până la 250 lei/MWh, pentru o perioadă de până la 30 de zile. Însă creșterea prețurilor a fost mai mare, ajungând până la 500 lei/MWh, și s-a menținut pe o perioadă mai lungă de 30 de zile. Astfel că a fost depășită orice previziune realizată de către specialiștii Arelco Power, dar și de către cei din sectorul energetic. Această criză are la bază elemente care nu țin de controlul părților implicate, frigul prelungit și consumul foarte mare de energie electrică, scăderea debitelor râurilor interioare și a gradului de umplere în marile lacuri de acumulare, exportul de energie electrică și lipsa de concurență internă, intrarea în insolvență a altor participanți la piața de energie sau lipsa precum și suspendarea finanțărilor din partea băncilor, care au trecut în zona de atenție acest sector economic", se arată în documentul Trust Insolvency SPRL.

Arelco Power avea contracte de furnizare de electricitate cu o serie de clienți finali industriali majori, printre care Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din economia românească. De asemenea, la momentul survenirii crizei majorării prețurilor, era implicată în tranzacții cu jucători de top din piața angro. Acum, toți aceștia cer daune de la Arelco Power, după ce compania a anunțat că nu poate onora contractele.

Astfel, până pe 24 martie, Arelco Power a primit solicitări de daune și penalități în sumă totală de aproape 68 milioane lei de la un număr de 16 companii, cele mai importante fiind cele ale Alro (peste 23 milioane lei), Energy Distribution (peste 10 milioane lei), Electrificare CFR SA (peste 6 milioane lei) și Hidroelectrica (peste 5 milioane lei). Dacă la finalul anului trecut Arelco Power înregistra capitaluri totale de aproape 45 milioane lei, la 28 februarie 2017 acestea deveniseră negative, de -17 milioane lei.

Arelco Power este controlată de un offshore înregistrat în Cipru, Robledo Investments Limited, cu 95% din capital. Restul de 5% din părțile sociale se află în posesia lui Marius Robert Neagoe, fost șef al Direcției Juridice din cadrul Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) în perioada 2005-2006. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
arelco power
insolventa
faliment
criza energie
pret energie
scumpire energie
pret gaze naturale
furnizare gaze naturale