EXCLUSIV ELCEN acuză o companie americană că i-ar fi livrat piese de schimb neconforme la CET Vest

EXCLUSIV ELCEN acuză o companie americană că i-ar fi livrat piese de schimb neconforme la CET Vest
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 ian 2016

Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, se pregătește de un posibil proces în justiție cu compania americană Turbine Services Ltd., susținând că aceasta i-ar fi livrat piese de schimb pentru două turbine de la termocentrala CET Vest care s-au dovedit a fi neconforme cu cerințele din caietul de sarcini al licitației europene în baza căruia americanilor le-a fost atribuit contractul de furnizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În anul 2014, ELCEN a lansat o licitație europeană pentru achiziția de piese de schimb pentru turbinele cu gaze de la CET Vest, plus servicii de asistență tehnică, contract cu o valoare estimată de 3,84 milioane euro, TVA inclusă. În urma anunțului de licitație, producătorul de energie termică a primit oferte de la 5 companii, iar contractul a fost atribuit, în iulie 2014, companiei americane Turbine Services Ltd. din Saratoga Springs, New York, care a venit cu o ofertă de 1,88 milioane euro, TVA inclusă.

"Turbine Services Ltd. a furnizat societății noastre piese de schimb neconforme cu cerințele din caietul de sarcini pentru turbinele 3 și 4 din cadrul ciclului combinat - CTE București Vest. ELCEN a refuzat recepția pieselor de schimb neconforme și, ca atare, nu a efectuat plata acestora. ELCEN se află încă în procedură de evaluare a întregului prejudiciu produs de Turbine Services Ltd. ca urmare a neexecutării contractului", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții ELCEN.

ANRE amână cu un an introducerea contoarelor inteligente: Nu se poate face o analiză unitară cost-beneficiu CITEȘTE ȘI ANRE amână cu un an introducerea contoarelor inteligente: Nu se poate face o analiză unitară cost-beneficiu

Consiliul de Administrație al ELCEN a solicitat deja acționarului majoritar al companiei, Ministerul Energiei, aprobare pentru contractarea serviciilor unei case de avocatură în vederea soluționării în instanța de judecată a problemelor litigioase survenite în relația comercială cu Turbine Services Ltd.

"Din perspectiva ELCEN, o rezolvare amiabilă nu este posibilă decât cu respectarea caietului de sarcini și a prevederilor contractuale asumate de către părți", au precizat reprezentanții ELCEN.

Contactați de Profit.ro, oficialii companiei americane nu au oferit nici un comentariu până la momentul publicării acestui material.

Moody\'s ar putea retrograda 175 de companii din energie și minerit CITEȘTE ȘI Moody's ar putea retrograda 175 de companii din energie și minerit

Turbine Services Ltd. a fost înființată în anii ’70 și este furnizor de componente și piese de schimb de instalații gazeifere, în special turbine, pentru mari companii internaționale precum ExxonMobil, Chevron, Shell, EDF, E.ON sau TransCanada. Compania este controlată de frații gemeni Vincent și Ronald Riggi.

CET Vest livrează energie termică, prin 2 magistrale exploatate de RADET, pentru încălzire și apă caldă în zonele Drumul Taberei, Giulești, Crângași, Politehnica și Valea Cascadelor. Termocentrala are o putere electrică instalată de 436,25 MW și una termică de 1.196 gigacalorii/oră.

ELCEN vrea să dea în judecată și Primăria Capitalei, pentru neachitarea către RADET a subvențiilor aferente prețului redus pe gigacalorie pentru căldura și apa caldă livrată populației de regia de termoficare din București.

Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina a anunțat pe Facebook amendarea cu 3,5 mld $ a Gazprom CITEȘTE ȘI Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina a anunțat pe Facebook amendarea cu 3,5 mld $ a Gazprom

Din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație, RADET a acumulat față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei. Mai departe, ELCEN a acumulat la rândul său datorii de față de Romgaz pentru gazele livrate, datorii care se ridică în prezent la circa 360 milioane lei. Din acest motiv, ELCEN vrea să împrumute 400 milioane lei de la bănci pentru a plăti o parte din datoria către Romgaz.

Recent, Tribunalul București a decis să oblige RADET la plata a aproape 1,5 miliarde lei către ELCEN, reprezentând datorii istorice ale regiei de termoficare din Capitală pentru energia termică furnizată de ELCEN către RADET în perioada mai 2013 – decembrie 2014.

Pe de altă parte, tot recent, RADET a dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), dar și Guvernul, reclamând modul de stabilire a prețului reglementat al energiei termice livrate RADET de către ELCEN.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrocentrale bucuresti
elcen
radet
pmb
cet vest
caldura
apa calda
agent termic
energie termica