EXCLUSIV FOTO Primăria Capitalei negociază cu Popoviciu și Dimofte achiziția unui teren de 1,5 hectare lângă aeroportul Băneasa, pentru construcția unui nou CET. UPDATE Precizările Primăriei Capitalei

EXCLUSIV FOTO Primăria Capitalei negociază cu Popoviciu și Dimofte achiziția unui teren de 1,5 hectare lângă aeroportul Băneasa, pentru construcția unui nou CET. UPDATE Precizările Primăriei Capitalei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 sep 2018

UPDATE 14:12 Primăria Capitalei susține, într-un document transmis Profit.ro, că Compania Municipală Energetica SA (CMEB) nu a început o negociere cu Metav, ci discută, prin intermediul Ministerului Economiei, achiziția unui teren aflat în proprietatea statului și situat în incinta companiei Romaero, pentru proiectul construcției unei noi centrale de producere de energie termică și electrică în cogenerare în zona Aviației din Capitală. Municipalitatea precizează totodată că a primit mai multe oferte, inclusiv din zona privată, de achiziționare de terenuri pentru construcția de noi CET-uri, în mai multe zone din București. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Prin adresa 810/12.06.2018, CMEB a solicitat Ministerului Economiei acordul de colaborare pentru realizarea acestui proiect cu avantaje imediate pentru cetățenii care locuiesc în cartierele din această zonă. În paralel, CMEB a demarat o procedură transparentă de achiziționare a unor terenuri în zonele vizate de construcția de noi capacități de producție. Cu respectarea prevederilor legale in vigoare, au fost publicate 5 anunțuri în presă, în interval de o lună, pentru a demara selecția posibililor ofertanți. Ca urmare a anunțurilor publicate, 4 oferte au fost primite pe adresa CMEB, acestea fiind, în acest moment, în atenția Comisiei de Evaluare constituită în cadrul companiei. Precizăm că parteneriatele cu societățile cu capital de stat au prioritate, iar dacă aceste parteneriate/asocieri nu se vor concretiza, compania va analiza și ofertele de achiziționare a terenurilor din zona privată", a transmis Primăria, susținând totodată că ofertele primite de CMEB, dar mai ales amplasamentul pentru care a fost făcută solicitare Ministerului Economiei nu au legătură cu terenul menționat.

Pe de altă parte, într-un document oficial aflat în posesia Profit.ro și datat august 2018, deci după data de 12 iunie, amplasamentul proiectului construcției unui nou CET în zona Aviației este indicat, printr-o imagine luată din satelit (foto în material), ca fiind situat în incinta parcului industrial Metav, cu adresa în strada Biharia din sectorul 1 al Capitalei (adresa Metav).  

Știrea inițială

Primăria Capitalei și Compania Municipală Energetica SA, pe care o controlează, negociază cu compania Metav SA, deținătoare a parcului industrial omonim și controlată indirect de oamenii de afaceri Puiu Popoviciu și Radu Dimofte, achiziția unui teren al acesteia în suprafață de 1,5 hectare, situat în parcul industrial, foarte aproape de aeroportul Băneasa, pe care să construiască o nouă centrală de producție de energie termică și electrică destinată alimentării sistemului centralizat de încălzire din București, indică pentru Profit.ro surse din piață.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Terenul conține două hale industriale, care vor trebui demolate pentru a face loc noului CET.

Potrivit surselor citate, sunt luate în calcul două variante ale proiectului, respectiv fie va fi construită o centrală mai mare, cu putere instalată termică de 250 Gcal/h, fie una mai mică, de 50-60 Gcal/h. Pentru prima variantă, terenul avut în vedere de municipalitate este insuficient ca dimensiuni, fiind nevoie și de achiziția unei a treia clădiri industriale, aflată lângă cele două hale menționate.

FOTO O companie aeriană și-a inscripționat greșit numele pe avion CITEȘTE ȘI FOTO O companie aeriană și-a inscripționat greșit numele pe avion

Mai mult, terenul se află în zona de protecție a aeroportului Băneasa, astfel încât proiectul noii centrale termoelectrice va avea nevoie de aprobarea Autorității Aeronautice Române. În această privință, principala incertitudine se leagă de faptul că un CET de 250 Gcal/h necesită construirea unui cazan recuperator cu coș de fum de 50 de metri, înălțime care s-ar putea să nu fie acceptată de Autoritate.

În acest caz, se va recurge la varianta unui CET mai mic, la care coșul de fum să aibă o înălțime de doar 25 de metri.

Pentru varianta CET-ului de 250 Gcal/h putere termică și 40 MWh putere electrică, costul total de capital a fost estimat la aproape 56 milioane euro, iar pentru cea a unei centrale de 50 Gcal/h și 16,8 MWh – la 25,6 milioane euro, durata construcției fiind evaluată, în ambele cazuri, la doi ani.

Amplasamentul avut în vedere pentru construirea noului CET

Amplasamentul avut în vedere pentru construirea noului CET

CONFIRMARE O nouă companie, al 10-lea jucător, a intrat pe piața RCA din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O nouă companie, al 10-lea jucător, a intrat pe piața RCA din România

Compania Municipală Energetica a Primăriei Capitalei a anunțat încă de anul trecut că are în plan construirea de noi centrale termoelectrice în cogenerare în București, în zonele Titan, Colentina și Aviației.

Un alt proiect al Primăriei este cel privind construirea unei instalații de tratare termică și valorificare energetică (incinerator) a deșeurilor municipale din Capitală, investiție estimată la 190 milioane euro și pentru care se intenționează și accesarea de fonduri UE. În iulie, municipalitatea a atribuit un contract de 3,2 milioane de lei de management de proiect pentru această investiție.

De asemenea, Vest Energo, al doilea producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală după ELCEN, controlat de omul de afaceri Constantin Bucur, are în plan construirea a trei noi centrale de producție de energie termică și electrică în cogenerare, în cartierele Băneasa, Pipera și Titan.

FOTO Tranzacție: Fondatorul rețelei de magazine DOMO intră pe piața restaurantelor, lângă Guvern și casa unui fost guvernator BNR CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Fondatorul rețelei de magazine DOMO intră pe piața restaurantelor, lângă Guvern și casa unui fost guvernator BNR

Metav București, companie imobiliară listată la BVB care administrează parcul industrial Metav Business Park din apropierea aeroportului Băneasa, este controlată indirect de către oamenii de afaceri Puiu Popoviciu și Radu Dimofte, prin intermediul firmei Meteor Investiții Imobiliare, care deține 54,27% din capitalul Metav. SIF Muntenia are o participație de 27,77% din acțiunile companiei.

Din acționariatul Metav face parte, cu 13,7% din titluri, și o firmă înregistrată în Cipru, Bladon Enterprises Ltd., care alături de o alta, Germen Properties Ltd., a înregistrat recent o plângere la adresa statului român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând România de încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor semnat cu Republica Cipru în 1991.

Potrivit unor surse la curent cu speța, obiectul plângerii împotriva României depuse la ICSID de cele două firme înregistrate în Cipru l-ar constitui sechestrele instituite de procurorii români pe mai multe active imobiliare ale unor companii controlate de Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd. Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv anul trecut la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și se află în prezent la Londra.

Bladon Enterprises Ltd. mai controlează firma Belvedere Development, dezvoltatorul proiectului Belvedere Residences din zona Aviației, iar Germen Properties Ltd. deține acțiuni la firme precum Comaliment, Herăstrău SA sau ASD Miorița. 

Dimofte și Popoviciu controlează și Piața Obor din Capitală, una dintre cele mai vechi piețe agroalimentare din Europa de Est.

Radu Dimofte este implicat și în Sphera Franchise, cel mai mare grup de restaurante din țară, care reunește companiile ce dețin brandurile KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery.

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria capitalei
compania municipala energetica
puiu popoviciu
radu dimofte
metav
metav business park
cogenerare
cet
centrala termoelectrica
autoritatea aeronautica romana
aeroportul baneasa