Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că Primăria Municipiului București (PMB) vrea să cumpere principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de termoficare din Capitală, Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei și aflat în insolvență. Aceeași intenție fusese exprimată anterior și de către Romgaz, deținută de același minister.
"Noutatea în zona de termoficare este că ne-am exprimat intenția de a cumpăra ELCEN. Este un deziderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare. Avem instrumentele să îl realizăm. Există disponibilitatea din partea PMB. E nevoie de acordul Consiliului General și de acordul Guvernului, prin Ministerul de Finanțe și Ministerul Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc", a afirmat Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută joi la sediul Primăriei Generale.
De ce este important: Planul de reorganizare modificat al ELCEN a fost confirmat de judecătorul sindic pe la jumătatea lunii iulie 2020. Potrivit documentului citat, Ministerul Economiei și/sau Municipiul București au la dispoziție 6 luni de la această dată pentru ca, direct sau prin societăți controlate de ele, împreună sau separat, să își declare ferm intenția de a prelua activele și operațiunile ELCEN, la valoarea de piață stabilită de un evaluator autorizat, de aproape 1,45 miliarde lei, în vederea realizării Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al Capitalei.
Surse apropiate discuțiilor purtate la nivel înalt privind reorganizarea sistemul de reorganizare din București au declarat pentru Profit.ro că PMB a depus oficial declarație fermă de intenție de preluare a business-ului ELCEN în termenul prevăzut de planul de reorganizare. "Primăria are posibilitatea de a găsi resursele financiare necesare pentru achiziția activelor ELCEN, respectiv de a se împrumuta în acest scop. În plus, banii nu vor trebui plătiți toți deodată, ci în tranșe", au precizat sursele.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Ministerului Energiei nu au comentat în niciun fel afirmațiile lui Nicușor Dan până în momentul publicării acestui articol.
Și Romgaz, controlată de Ministerul Energiei, analiza încă din vara trecută posibilitatea de a prelua ELCEN, însă atrăgea atenția de pe-atunci că termenul prevăzut de planul de reorganizare pentru depunerea unei declarații ferme de intenție în acest sens este prea scurt și că sunt multe obstacole și necunoscute juridice în calea acestui demers.
CITEȘTE ȘI Cîțu: Vom abroga cu totul Legea privind neînstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile naționale"Romgaz nu a depus declarație fermă de intenție în termenul prevăzut de planul de reorganizare", au spus sursele citate, pentru Profit.ro.
Potrivit unei analize Profit.ro, modelul juridic și de organizare în care toate elementele lanțului logistic al termoficării municipale se află sub controlul autorităților locale este cel mai firesc și eficient. El ar permite în cazul de față, printre altele, internalizarea costului producției de energie termică a ELCEN, una dintre principalele componente ale costului total de furnizare al Termoenergetica, cu influență pozitivă și asupra prețului final perceput consumatorilor și a subvențiilor de la bugetul local destinate menținerii la un nivel suportabil a acestuia.
Pe de altă parte, realizarea în București a unui sistem de termoficare complet integrat și capabil de autofinanțare, aflat sub controlul municipalității, ar fi de natură să sporească și mai mult puterea și influența politico-economică a poziției de primar al Capitalei. Perspectivă față de care nici un Guvern de după 1989 nu s-a arătat foarte entuziast, inclusiv cu argumentul că ELCEN produce și energie electrică, centralele sale fiind vitale pentru alimentarea Bucureștiului și pentru întreg sistemul energetic național. Exemplu "istoric" în acest sens este chiar mandatul fostului primar social-democrat Gabriela Firea, care a coabitat cu guverne PSD timp de nu mai puțin de 3 ani, perioadă în care problemele termoficării bucureștene nu au făcut decât să se agraveze. În februarie 2019, fostul primar Gabriela Firea îl acuza pe Liviu Dragnea că duce în faliment RADET și ELCEN.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Record absolut negativ în noiembrie: mortalitate cu 64% mai ridicată față de media istorică a lunii. Doar unul din trei decese excedentare - pus pe seama CovidDe altfel, PMB a mai vrut să cumpere ELCEN și în 2017, chiar în mandatul lui Firea. A fost votată chiar o hotărâre CGMB care exprima acordul de principiu al municipalității pentru achiziționarea acțiunilor companiei, la prețul de 155 milioane euro (circa 700 milioane lei). Ulterior, în 2018, strategia a fost schimbată și s-a vorbit despre posibilitatea ca atât ELCEN, cât și RADET (care încă nu intrase în faliment) să fie transferate sub controlul Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei.
În cele din urmă, în 2019, după cum a relatat Profit.ro, planul de înființare a unui sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, prin unificarea operațiunilor ELCEN și RADET în cadrul unei singure companii a Primăriei Capitalei, a picat, iar Guvernul a început să studieze varianta ca activele și operațiunile ELCEN să fie preluate de o altă companie din portofoliul ministerului, posibil Romgaz sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
Capitalul ELCEN este deținut în proporție de 97,51% de către Ministerul Energiei, restul de 2,49% din acțiuni fiind în posesia Romgaz.