EXCLUSIV Ședință crucială pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Autoritatea locală și-a luat adio public de la termocentrala Mintia

EXCLUSIV Ședință crucială pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Autoritatea locală și-a luat adio public de la termocentrala Mintia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 apr 2021

Guvernul poate decide în curând ștergerea a cel puțin o parte din datoriile bugetare ale producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), controlat integral de stat prin Ministerul Energiei și aflat în insolvență, contra preluării activelor energetice și miniere funcționale ale acestuia, după aproape 2 ani de la adoptarea unei ordonanțe de urgență "dedicate" explicit salvării Complexului prin această metodă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Creditorii CEH au fost convocați în ședință la finalul acestei săptămâni pentru a li se prezenta măsurile de dare în plată a activelor aferente sucursalelor Paroșeni, Deva (termocentrala Mintia), Prestserv și Sediu Executiv ale Complexului, precum și a celor ale exploatărilor miniere Livezeni, Lonea, Lupeni și Vulcan, în condițiile OUG nr.60/2019, potrivit unui document oficial al companiei analizat de Profit.ro. Sucursala Prestserv se ocupă de transportul cărbunelui pe calea ferată, precum și de serviciile medicale și de salvare dedicate minerilor.

Cei mai mari creditori ai CEH sunt Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cu o creanță de aproape 3 miliarde lei, ANAF (peste 1,7 miliarde lei) și compania de stat Hidroelectrica (peste 1 miliard de lei). Totalul datoriilor înscrise la masa credală a CE Hunedoara depășește 6 miliarde lei.

Firebyte Games vine la bursă, fiind primul dezvoltator de jocuri pentru dispositive mobile listat pe piata AeRO a BVB CITEȘTE ȘI Firebyte Games vine la bursă, fiind primul dezvoltator de jocuri pentru dispositive mobile listat pe piata AeRO a BVB

Pe lângă acestea, la finalul lunii ianuarie, CEH mai avea datorii curente de circa 147 milioane lei la bugetul de stat și de 66,4 milioane lei la furnizori, având și de recuperat creanțe de peste 135 milioane lei. În prima lună din 2021, CEH a înregistrat cheltuieli de 86 milioane lei, veniturile reprezentând circa jumătate din acestea, fiind cifrate la 43,5 milioane lei.

Ședința adunării creditorilor Complexului va avea loc la mai puțin de 2 luni de la protestele angajaților din Valea Jiului, întinse pe mai multe zile, în care aceștia acuzau restanțe la plata salariilor și a tichetelor de masă.

"Având în vedere blocajul financiar în care se află debitoarea, care a condus la imposibilitatea achitării salariilor personalului, precum și modificarea Legii nr. 200/2006, în datele de 03.03.2021 și 17.03.2021 au fost depuse la AJOFM Hunedoara cereri de plată din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale în valoare de 5.267.339 lei și respectiv 7.047.714 lei", se mai spune în document.

PROFIT Health.forum - Nelu Tătaru: După un an foarte greu, mă uit cu durere cum din eroi am ajuns asasini. 80% dintre managerii de spitale nu au ce căuta în sistem, CA-urile sunt numite politic CITEȘTE ȘI PROFIT Health.forum - Nelu Tătaru: După un an foarte greu, mă uit cu durere cum din eroi am ajuns asasini. 80% dintre managerii de spitale nu au ce căuta în sistem, CA-urile sunt numite politic

După cum a relatat Profit.ro, la jumătatea lunii februarie, operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a avizat favorabil darea în plată către ANAF a activelor energetice funcționale de la termocentrala Paroșeni a CEH. Ulterior, pe 9 martie, Ministerul Energiei a comunicat și el un aviz favorabil, însă "în care s-a menționat faptul că acesta nu reprezintă <aviz favorabil> al ministerului de resort în sensul prevederilor OUG nr. 60/2019", precizează sursa citată.

Procedura de dare în plată de la cealaltă sucursală de producție de energie a fost îngreunată de faptul că 2 dintre grupurile energetice de la Mintia, operate de Sucursala Electrocentrale Deva a CEH, fac obiectul unei proceduri de infringement a Comisiei Europene din cauza lipsei autorizației integrate de mediu.

"Ca urmare a discuțiilor care au avut loc la Ministerul Energiei, în data de 02.03.2021, Sucursala Electrocentrale Deva a comunicat o nouă analiză tehnico-economică (…), întocmită pentru patru grupuri energetice (2, 3, 4, 5). Analiza și lista bunurilor aferente activelor (vizate pentru darea în plată – n.r.) a fost înaintată pentru avizare la Ministerul Energiei și Transelectrica SA prin adresele nr. 2127 și 2128/22.03.2021", se mai afirmă în document.

ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței a declanșat inspecții inopinate la Samsung, Altex, Flanco și eMAG CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței a declanșat inspecții inopinate la Samsung, Altex, Flanco și eMAG

Pe 25 februarie, ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, declara că are în vedere ca, în maximum două luni, să fie finalizată separarea Complexului Energetic Hunedoara în două entități, una care să conțină termocentrala de la Paroșeni cu cele patru mine de huilă, iar alta - termocentrala de la Mintia, care să intre în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Anterior, pe 23 februrie, șeful PSD al CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor acuza neacordarea autorizației integrate de mediu pentru Mintia. "De ce au făcut acest lucru? Fiindcă Ordonanța 60 prevede clar: pot fi date în plată societățile comerciale care au autorizație integrată de mediu sau care sunt în curs de autorizare. Documentația depusă de termocentrala Mintia a fost depusă la mediu, s-a ținut intenționat până acum câteva zile iar acuma, când să ne predea, conform Ordonanței 60, efectiv ne-a trimis această adresă, numai ca și Guvernul să fie scuzat, nu se poate, că nu este”, spunea Nistor.  

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat recent că șansele ca termocentrala Mintia sa repornească în perioada următoare sunt zero, deoarece aceasta nu are avize de mediu și nici bani pentru stocuri de cărbune. Potrivit edilului, 20% dintre locuitorii Devei sunt afectați de nefuncționarea termocentralei, astfel că aceștia au fost sfătuiți să își achiziționeze centrale de apartament, urmând ca cei care nu și le permit să fie susținuți de la bugetul local în acest sens.

"În paralel, tot ceea ce înseamnă instituții de învățământ, grădinițe, creșe, școli, în bugetul pe 2021, care se va aproba în această lună, am prevăzut toate sumele de bani pentru a cumpăra aceste centrale pentru clădirile respective. Sumele sunt foarte mari, undeva la șase milioane de euro, dar câțiva pași sunt făcuți, iar eu cred că până în luna octombrie toate unitățile de învățământ vor avea apă caldă și căldură", a mai declarat Florin Oancea.

Cîțu crede că închiderea magazinelor la ora 18.00 a dus la scăderea ratei de infectare CITEȘTE ȘI Cîțu crede că închiderea magazinelor la ora 18.00 a dus la scăderea ratei de infectare

Și Romgaz are planuri cu un teren de la Mintia, aflat în proprietatea CEH, vrând să construiască acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW, investiție estimate la circa 300 milioane euro.

La inițiativa administratorului special al CEH, luna aceasta vor fi organizate licitații pentru vânzarea mai multor active neesențiale ale Complexului, printre care hotelul Onix din Petroșani (preț de pornire 759.000 euro plus TVA), cabana Jieț din Petrila (circa 267.000 euro) și cabana 5 Sud din Lupeni (circa 136.000 euro).

Instanța de judecată a prelungit în februarie, pentru încă 3 luni, respectiv până în luna mai, perioada de observație din cadrul procedurii de insolvență a companiei. Tot în mai, spre sfârșitul lunii, se va judeca și solicitarea de intrare în faliment a CEH formulată de Remarul 16 Februarie SA.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
mineri blocati subteran valea jiului
salarii neplatite valea jiului
termocentrala mintia oprita lipsa de carbune
salvarea complexului energetic hunedoara