EXCLUSIV Total și Delek Group negociază direct în SUA achiziționarea participației de 50% a ExxonMobil în Neptun Deep

EXCLUSIV Total și Delek Group negociază direct în SUA achiziționarea participației de 50% a ExxonMobil în Neptun Deep
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 dec 2019

Gigantul francez Total și Delek Group, cel mai mare acționar al uriașului zăcământ offshore israelian Leviathan, vor fiecare să achiziționeze separat întregul pachet de 50% deținut de Exxon Mobil în Neptun Deep, negociind în prezent direct în Statele Unite realizarea unei eventuale tranzacții, au arătat surse din piață pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Cadouri de Crăciun - recomandările cu care nu poți da greș CITEȘTE ȘI Cadouri de Crăciun - recomandările cu care nu poți da greș

Legăturile dintre Exxon și cele două companii sunt extrem de puternice. Interesant este că Total este compania care a vândut în 2008 către Exxon participația de 50% în Neptun Deep, pe care acum vrea să o recumpere.

Acordul petrolier inițial privind perimetrul Neptun Deep a fost încheiat în anul 2000, titulari fiind atunci compania franceză Elf Aquitaine (transformată ulterior în Total) și Petrom, pe atunci deținută integral de statul român. Ulterior, în 2008, participația francezilor a fost preluată de americanii de la ExxonMobil.

EXCLUSIV Exxon confirmă: Negociază vânzarea a 50% din Neptun Deep, o posibilă compromitere cel puțin pe termen scurt și mediu a exploatării gazelor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Exxon confirmă: Negociază vânzarea a 50% din Neptun Deep, o posibilă compromitere cel puțin pe termen scurt și mediu a exploatării gazelor din Marea Neagră

În ceea ce-i privește pe israelienii de la Delek Group, aceștia sunt principalii acționari ai zăcământului gigant Leviathan, proiect în care este implicat și Exxon.

În plus, recent, Exxon a propus israelienilor să le construiască un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) care să evite utilizarea în vederea exportului de gaze a facilităților GNL din Egipt, țară cu care, istoric, Israelul nu are relații tocmai cordiale.

ExxonMobil a confirmat la finalul lunii trecute pentru Profit.ro că în prezent testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep și susține că încă nu a fost identificat un cumpărător.

"Testăm interesul pieței pentru preluarea ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și/sau a cotei sale de participare în perimetrul XIX Neptun din România. Furnizăm informații potențialelor părți interesate, dar menționăm că nu s-a încheiat niciun acord și nu a fost identificat niciun cumpărător”, a precizat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited pentru Profit.ro.

De ce vrea Exxon să vândă participația de 50% în Neptun Deep. Guvernanții români se comportă ca niște rentieri într-un moment în care americanii se află în plin proces de optimizare a portofoliului CITEȘTE ȘI De ce vrea Exxon să vândă participația de 50% în Neptun Deep. Guvernanții români se comportă ca niște rentieri într-un moment în care americanii se află în plin proces de optimizare a portofoliului

În mesajul transmis Profit.ro, Exxon a precizat că are tot interesul ca proiectul să progreseze.

"Continuăm să ne îndeplinim rolul și obligațiile de operator pentru ca proiectul să progreseze și continuăm toate demersurile pentru obținerea autorizațiilor necesare”, au precizat reprezentanții companiei.

Aceasta este o lovitură pentru partenerul său, OMV Petrom, care spera probabil că va putea obține statutul de operator, în condițiile în care Exxon se retrage. Compania americană pare însă că are alte planuri, de a ceda licența de operator împreună cu participația de 50% eventualilor cumpărători.

În România și în regiune, mai multe companii, printre care Romgaz și polonezii de la PGNiG, au primit mailuri din partea consultantului Exxon, ScotiaBank, în care erau invitate să cumpere participația de 50% deținută de Exxon în Neptun Deep.

De altfel, directorul executiv al Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat pentru Profit.ro că principala companie producătoare de gaze din România este interesată să cumpere un pachet minoritar de 15-20% în proiectul Neptun Deep de la Exxon Mobil.

"Suntem interesați, este adevărat, însă este un proces în mai multe etape care trebuie traversat înainte de a adopta decizia finală. Următoarea etapă este acea în care vom cere acordul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) să avem acces la informații. Apoi va trebui să formăm o echipă care să intre în camera de date a ANRM. De-abia după aceea vom analiza oportunitatea și vom lua decizia finală”, a declarat șeful Romgaz.

Și polonezii de la PGNiG ar fi interesați, potrivit unor surse din piață, de un procent similar celui avansat de Romgaz, de 20%.

ExxonMobil a decis să scoată la vânzare fie participația de 50%, fie compania care deține această participație ca urmare a faptului că traversează un proces de optimizare a portofoliului, proces care s-a suprapus cu decizia parlamentului român de a majora impozitarea din segmentul offshore și cu cea a fostului guvern de a plafona prețul gazelor din producția internă la 69 de lei/MWh, prin controversata OUG 114.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
total
delek
neptun deep