Exxon Mobil anunță prima pierdere din ultimii 30 de ani în contextul pandemiei

Exxon Mobil anunță prima pierdere din ultimii 30 de ani în contextul pandemiei
scris 2 mai 2020

Gigantul american Exxon Mobil, care deține jumătate din proiectul Neptun Deep, a anunțat vineri prima pierdere trimestrială din ultimii 30 de ani, în contextul prăbușirii cotațiilor petrolului ca urmare a pandemiei de Covid-19. 

Compania a raportat, pentru primul trimestru, o pierdere de 610 milioane de dolari, comparativ cu un profit de 2,35 miliarde de dolari în primele trei luni din 2019. Acțiunile Exxon au pierdut, la New York, peste 7% în ședința de vineri în urma anunțării rezultatelor financiare.

AIE: Cererea globală de energie va avea, anul acesta, un declin fără precedent. \ CITEȘTE ȘI AIE: Cererea globală de energie va avea, anul acesta, un declin fără precedent. "Este un șoc istoric. Declinul cererii este uluitor, în special la cărbune, petrol și gaze."

Rezultatul negativ a fost înregistrat în contextul unor deprecieri de active de  2,9 miliarde de dolari.

"Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra cererii pe termen scurt, ceea ce a condus la un exces de ofertă pe piețe și presiuni fără precedent asupra prețurilor materiilor prime și marjelor", a declarat CEO-ul Darren Woods.

Exxon a anunțat, în aprilie, că își va reduce cu 30% cheltuielile de investiții, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, și va amâna proiecte majore, pe fondul pandemiei și al prăbușirii cotațiilor petrolului. Astfel, compania și-a redus estimările privind cheltuielile de capital în acest an cu 10 miliarde de dolari, de la 33 de miliarde de dolari la 23 de miliarde de dolari.

Profit.ro anunța anterior că ExxonMobil și-a anunțat partenerii, subcontractanții și traderii cu privire la reducerile planificate ale cheltuielilor de capital și operaționale pe termen scurt ca urmare a pandemiei de coronavirus și va face publice noile cifre odată ce acestea vor fi finale.

Chiar dacă a anunțat că intenționează să-și vândă participația de 50% pe care o deține în proiectul Neptun Deep, în care este partener cu OMV Petrom, Exxon a precizat totodată că, până la o eventuală vânzare, continuă să-și îndeplinească rolul și obligațiile de operator pentru ca proiectul să progreseze.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon mobil
pandemie
pierdere exxon mobil
neptun deep
neptun deep
exxon