Gigantul IT Microsoft a încheiat un contract de achiziție de energie electrică pe 20 de ani cu compania americană Constellation Energy, proprietarul reactorului 1 de la centrala nucleară Three Mile Island din statul Pennsylvania, pus în funcțiune acum o jumătate de secol, în 1974, și retras din exploatare în urmă cu 5 ani, în 2019.
Contractul prevede cumpărarea în avans a electricității ce va fi produsă de reactor după repunerea sa în funcțiune, care necesită investiții totale estimate de Constellation Energy la cel puțin 1,6 miliarde de dolari.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Microsoft intenționează să utilizeze energia produsă de reactor, cu putere instalată de circa 835 MW, pentru alimentarea centrelor sale de date din SUA. Industria de profil, în plin avânt, consumă tot mai mult curent electric, în principal după boom-ul din ultimii ani al sectorului inteligenței artificiale (A.I.).
Repunerea în funcțiune a reactorului 1 de la Three Mile Island este estimată să aibă loc în 2028. Constellation Energy va trebui să retehnologizeze integral facilitatea de producție, să obțină numeroase avize și autorizații din partea reglementatorului industriei nucleare din SUA și să relicențieze reactorul, pentru ca acesta să poată funcționa cel puțin până în 2054.
Mai notoriu este reactorul 2 al centralei nucleare, care nu se află în proprietatea Constellation Energy și nu face parte din înțelegere, nepreconizându-se repornirea sa. În 1979, acesta s-a topit parțial, eliberând substanțe radioactive în atmosferă, în ceea ce este considerat a fi cel mai grav accident nuclear civil din istoria Statelor Unite.
Contractele bilaterale de livrare de energie între producători de profil și operatori de centre de date cu activități A.I. se înmulțesc. În martie, Talen Energy, proprietarul centralei nucleare Susquehanna, de peste 2.500 MW, tot din Pennsylvania, s-a înțeles cu colosul Amazon pentru construirea unui centru de date chiar pe amplasamentul centralei, pentru ca acesta să se alimenteze cu energie direct de la barele unității nucleare, fără a se mai racorda la rețeaua de transport.