Fondul Proprietatea: Am discutat cu mai mulți potențiali cumpărători ai participației noastre la Hidroelectrica, deadline-ul pentru oferte este finalul acestei luni. Nu vom vinde ieftin

Fondul Proprietatea: Am discutat cu mai mulți potențiali cumpărători ai participației noastre la Hidroelectrica, deadline-ul pentru oferte este finalul acestei luni. Nu vom vinde ieftin

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager al Fondului Proprietatea

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 nov 2018

Fondul Proprietatea a discutat cu mai mulți investitori interesați să preia participația de 20% din acțiuni a Fondului la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, și a fixat pentru finalul lunii noiembrie deadline-ul de depunere de oferte neangajante din partea potențialilor cumpărători, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager al FP, la conferința de presă de după ședința AGA de astăzi a Fondului Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Am discutat despre vânzarea participației noastre la Hidroelectrica cu mai mulți potențiali cumpărători și am stabilit ca deadline de depunere de oferte neangajante în acest scop finalul lunii noiembrie. La acel moment vom evalua toate ofertele pe care eventual le vom fi primit și dacă, în acele condiții, pe care le vom vedea atunci, are sens să continuăm procesul. Hidroelectrica este o "perlă a coroanei" nu doar pentru România și industria ei energetică, ci și pentru FP, este un activ critic, deci nu suntem interesați să vindem ieftin. Pentru a lua în calcul oferte de cumpărare, acestea trebuie să prevadă un preț corect", a spus Meyer.

Participația de 20% din capital a FP la Hidroelectrica este evaluată de Fond la 878,1 milioane dolari, ceea ce implică o estimare a valorii întregii companii, controlată de stat prin Ministerul Energiei, la aproape 4,4 miliarde dolari. Deținerea la producătorul de energie hidro are o pondere de aproape 36% în activul net al Fondului Proprietatea.

ANAT: Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele nouă luni este de 230 milioane de euro CITEȘTE ȘI ANAT: Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele nouă luni este de 230 milioane de euro

"În acest moment, din punct de vedere financiar, Hidroelectrica se află în cea mai bună poziție din istoria sa. În plus, s-au făcut progrese importante și pe partea de guvernanță corporativă", a precizat managerul FP. Profitul brut a Hidroelectrica a crescut cu 66% în primele 9 luni din 2018, la aproape 2 miliarde lei, iar veniturile au avansat la 3,2 miliarde lei, nivel similar cu cel înregistrat pe tot parcursul anului financiar 2017.

Întrebat dacă are speranțe cu privire listarea la Bursă a Hidroelectrica în 2019, Johan Meyer a răspuns că acest lucru ar fi posibil, însă doar cu condiția existenței unui sprijin politic total din partea Guvernului.

"Există HG-ul care permite listarea companiei, însă de fapt au fost făcuți foarte puțini pași dintre cei necesari pentru ca listarea să fie posibilă. Dacă este posibilă listarea în 2019? Da, însă pentru asta este nevoie de sprijin politic total din partea Guvernului. Dat fiind că un astfel de proces durează cel puțin 12 luni, dacă există o astfel de intenție din partea Guvernului, ar fi bine să treacă deja la acțiune", a punctat șeful Franklin Templeton Investments.

Omul de afaceri Petre Badea și Aedificia Carpați, trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală. Suspiciune: Bani pentru parlamentar CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Petre Badea și Aedificia Carpați, trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală. Suspiciune: Bani pentru parlamentar

Pe de altă parte, există zvonuri în piață cu privire la discuții la nivelul autorităților despre posibilitatea ca statul să răscumpere de la FP participația de 20% din acțiunile Hidroelectrica, pentru a deține controlul integral asupra companiei. Asta și în condițiile în care Guvernul ia în considerare includerea Hidroelectrica în portofoliul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții pe care vrea să îl înființeze.

În urmă cu peste un an, în septembrie 2017, Fondul Proprietatea anunța că își "analizează strategic" opțiunile cu privire la participația de aproape 20% din capitalul companiei energetice de stat Hidroelectrica, într-un anunț remis Bursei de Valori București cu privire la o "procedură competitivă ce poate duce la posibile vânzări de dețineri FP", precizând că a angajat grupurile financiare multinaționale Citigroup și UBS drept consultanți "în legătură cu tranzacția preconizată".

Anunțul venea atunci într-un moment în care FP și Ministerul Energiei, cei doi acționari ai companiei, se aflau în plin conflict.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
fondul proprietatea
ministerul energiei
fondul suveran
listare hidroelectrica