Fostul deputat și prefect PSD Surupăceanu, judecat pentru păgubirea Romsilva, și-a trecut traderul de energie pe numele surorii

Fostul deputat și prefect PSD Surupăceanu, judecat pentru păgubirea Romsilva, și-a trecut traderul de energie pe numele surorii Galerie foto

sursă foto: gorjeanul.ro

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 sep 2016

Fostul deputat și prefect PSD de Gorj Mugurel Surupăceanu și-a cesionat, anul acesta, toate părțile sociale pe care le deținea la firma de trading și furnizare de energie electrică și gaze naturale Qia Energy din Târgu Jiu, fostă Qia Industrial, pe care o controla cu 99,01% din capital, surorii sale, Delia Georgiana Moianu, fostă Cambrea, care anterior deținea, ca asociată, doar 0,99% din companie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, în prezent, sora lui Surupăceanu deține 100% din părțile sociale ale Qia Energy SRL, potrivit documentului de modificare a actului constitutiv al firmei ca urmare a ieșirii fostului deputat din PSD din societate, publicat în Monitorul Oficial.

Qia Energy deținea de mai mulți ani licență de furnizor de energie electrică, fiind totodată activă pe mai multe platforme de tranzacționare ale bursei de energie OPCOM, inclusiv pe cea aferentă certificatelor verzi acordate ca subvenții producătorilor de energie regenerabilă. La sfârșitul lunii martie anul acesta, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a acordat Qia Energy și licență de furnizare de gaze naturale.

Fostul deputat și prefect PSD Surupăceanu, judecat pentru păgubirea Romsilva, și-a trecut traderul de energie pe numele surorii

Comisia juridică din Senat a dat raport favorabil urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă CITEȘTE ȘI Comisia juridică din Senat a dat raport favorabil urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă

Pe contul său Linkedin, fostul deputat Surupăceanu menționează că este director general al Qia Energy din noiembrie 2012.

Potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice, Qia Energy a realizat, în perioada 2010-2015 inclusiv, profituri nete cumulate în sumă totală de aproape 2,7 milioane lei. Cel mai bun an de activitate al Qia Energy a fost 2013, încheiat cu un profit net de 2,14 milioane lei, iar singurul an din intervalul menționat în care firma a raportat pierdere a fost 2012 (-56.298 lei).

2012 a fost și ultimul an de mandat al lui Mugurel Surupăceanu ca deputat PSD de Gorj, el fiind ales în această poziție la alegerile parlamentare din 2008. Anterior, în perioada 2004-2005, Surupăceanu a fost prefect al județului Gorj, fiind numit în această funcție de către Guvernul condus de premierul Adrian Năstase. 

Surupăceanu a fost trimis în judecată în iunie anul acesta de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA pentru instigare la infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, faptele fiind comise în perioada în care ocupa funcția de prefect al județului Gorj.

Intrată în TOP 5 al companiilor de stat cu pierderi și determinându-l pe Cioloș să se gândească la demiterea SGG, RA-APPS vrea să cheltuiască peste 2 milioane euro cu paza caselor locuite de demnitari CITEȘTE ȘI Intrată în TOP 5 al companiilor de stat cu pierderi și determinându-l pe Cioloș să se gândească la demiterea SGG, RA-APPS vrea să cheltuiască peste 2 milioane euro cu paza caselor locuite de demnitari

"Inculpatul Surupăceanu Mugurel, prefect al județului Gorj, l-a determinat pe administratorul unei societăți comerciale să participe și să câștige licitația organizată de Romsilva la data de 27 august 2004, privind achiziționarea unui utilaj sub denumirea de 'buldozer universal cu macara hidraulică pe șenile'. Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condițiile pentru a putea participa la licitație, administratorul acesteia a interpus o altă societate în încheierea contractului cu RNP Romsilva", se arată într-un comunicat al DNA din 15 iunie 2016.

Procurorii mai susțin că, în urma adjudecării licitației, administratorul societății interpuse a vândut utilajul la un preț supraevaluat de peste 8,6 miliarde de lei vechi, echivalentul a 243.720 de euro la momentul respectiv. Suma a fost virată de Romsilva pe 16 decembrie 2004 societății interpuse, care la rândul ei a transmis-o integral societății care a deținut inițial utilajul respectiv.

"Beneficiarul real al întregii sume a fost inculpatul Surupăceanu Mugurel, care era administratorul în fapt al acestei din urmă societăți. Probatoriul administrat a arătat că achiziția utilajului a avut loc în condițiile nerespectării legislației privind achizițiile publice, a legii finanțele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum și cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum și a regulamentului intern al RNP Romsilva", se mai precizează în comunicat.

Anchetatorii au apreciat că produsul achiziționat a fost inutil și necorespunzător calitativ, având în plus un adaos de 1.744%, paguba provocată Romsilva ridicându-se la 8.685.695.760 de lei vechi, sumă cu care regia s-a constituit parte civilă.

"Astfel, în vreme ce utilajul fusese introdus în țară la prețul de 6.250 USD în urma așa zisei licitații, RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 USD (calculat la cursul BNR leu/ dolar din ziua cumpărării — 10 decembrie 2004). Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat atât la Direcția Silvică din Călărași și Dâmbovița, constatându-se că prezenta serioase deficiențe tehnice, dificultăți în manipulare și exploatare. Deficiențele au fost constatate atât înainte de efectuarea plății, cât și după aceea, iar în final nu i s-a găsit nicio întrebuințare", au concluzionat procurorii DNA.

Bogdan Chirițoiu, despre înghețarea tarifelor RCA: Lucrurile nu trebuie să rămână așa. Riscul reglementării excesive e ca toată lumea să meargă spre tariful maxim CITEȘTE ȘI Bogdan Chirițoiu, despre înghețarea tarifelor RCA: Lucrurile nu trebuie să rămână așa. Riscul reglementării excesive e ca toată lumea să meargă spre tariful maxim

Anul trecut, Mugurel Surupăceanu a fost achitat definitiv de către Curtea de Apel Craiova, într-un dosar de corupție foarte asemănător cu cel în care fostul deputat și prefect PSD este judecat în prezent, dosar în care acesta fusese condamnat anterior, în 2013, la 7 ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Gorj, pentru prejudicierea Complexului Energetic Turceni, în prezent parte a Complexului Energetic Oltenia.

În dosar, finalizat și trimis în judecată de DNA în 2009, Mugurel Surupăceanu era acuzat, alături de fostul director general de la Turceni, Dumitru Cristea, de fosta directoare de investiții Silvica Boiangiu și de fostul director comercial Ioan Viorel Vasile, de prejudicierea Complexului Turceni, prin impunerea cumpărării de către companie a unui utilaj multifuncțional, de la un intermediar, la un preț de patru ori mai mare decât costul inițial de achiziție.

Utilajul cu pricina, de tip tractor forestier, ar fi fost importat din Ucraina în 2007 la prețul de 50.000 de dolari și vândut apoi Complexului Energetic Turceni cu peste 832.000 de lei, procedurile de achiziție fiind considerate ilegale de către procurori. Utilajul ar fi fost cumpărat din Ucraina de către o firmă din Mediaș, administrată de Sorin Cocora Bușan, impus în funcția respectivă de Mugurel Surupăceanu.

Conform rechizitoriului DNA, Mugurel Surupăceanu, aflându-se în relații bune cu fostul director general al fostului Complex Energetic Turceni, ar fi stabilit împreună cu acesta modalitatea de achiziționare la un preț de patru ori mai mare decât cel de cumpărare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind firma din Mediaș. În același document se menționa că utilajul era vechi și avea defecțiuni, recepția lui și plata achiziției făcându-se cu implicarea celorlalți doi directori de la fostul Complex Energetic Turceni.

O parte din banii proveniți din tranzacția respectivă ar fi ajuns la o firmă din Târgu Jiu, controlată de fostul deputat PSD, procurorii DNA menționând că totul ar fi fost "mascat" de o tranzacție cu un circular folosit în prelucrarea lemnului. Mai mult, ulterior, firma din Mediaș prin care tractorul a ajuns la Turceni a intrat în insolvență, iar instanța a dispus ca toate bunurile înstrăinate de societate, inclusiv utilajul vândut la CE Turceni, să revină în patrimoniul societății debitoare, astfel că Turceniul a rămas și fără banii dați pe achiziția supraevaluată, și fără tractor.

Deputații și transportatorii cer demiterea lui Mișu Negrițoiu pentru modul în care a gestionat piața RCA CITEȘTE ȘI Deputații și transportatorii cer demiterea lui Mișu Negrițoiu pentru modul în care a gestionat piața RCA

Odată cu achitarea lui Surupăceanu, Curtea de Apel Craiova a mai decis, în 2015, condamnarea acuzaților Dumitru Cristea, Silvica Boiangiu și Ioan Viorel Vasile la 4 ani de închisoare cu suspendare fiecare. Inculpații au fost scutiți de plata de despăgubiri către fostul Complex Energetic Turceni, înglobat acum în Complexul Energetic Oltenia. Inițial, Tribunalul Gorj îi obligase pe aceștia la achitarea sumei de 836.570 de lei.

Magistrații au dispus doar confiscarea de la Sorin Cocora Bușan a sumei de 586.570,04 lei, rezultată însă din infracțiunea de spălare de bani. De asemenea, judecătorii au decis ridicarea sechestrului asigurator asupra unor proprietăți pe care fostul director general de la fostul Complex Energetic Turceni Dumitru Cristea le avea în municipiul Târgu Jiu.

Dumitru Cristea este judecat în prezent în alt dosar de corupție, care vizează prejudicierea complexurilor Turceni și Rovinari în perioda 2007-2008, dosar ale cărui "vedete" sunt fostul premier Victor Ponta, fostul senator PSD Dan Șova și fostul director general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel.

În mai, acționarii Complexului Energetic Oltenia, controlat de stat prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din capital, au decis acționarea în justiție a celor trei directori ai fostului Complex Energetic Turceni, Dumitu Cristea, Silvica Boiangiu și Ioan Viorel Vasile, pentru prejudicierea companiei, în 2007-2008, cu peste 800.000 lei, în dosarul în care Surupăceanu a fost achitat definitiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
trading energie
opcom
furnizor energie
furnizare gaze
mugurel surupaceanu
complexul energetic oltenia
complexul turceni
victor ponta
laurentiu ciurel