Un fost șef al Complexului Energetic Hunedoara, numit director general interimar la Societatea Națională a Sării. Fost consilier la ministru

Un fost șef al Complexului Energetic Hunedoara, numit director general interimar la Societatea Națională a Sării. Fost consilier la ministru
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 dec 2018

Constantin Jujan, fost conducător al Complexului Energetic Hunedoara și al "strămoașei" acestuia, Compania Națională a Huilei, a fost numit în funcția de director general interimar al unei alte companii de stat, Societatea Națională a Sării (Salrom).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

El a fost pus interimar pe post la Salrom, pe o perioadă de cel mult 4 luni, respectiv până la finalizarea procedurii de selecție a unui director general prevăzută de legislația guvernanței corporative a întreprinderilor publice. Fostul șef al companiei, Dumitru Matei, în funcție din octombrie 2016, a renunțat la mandat luna trecută.

Salrom este controlată de Ministerul Economiei, cu 51% din capital, celălalt acționar fiind Fondul Proprietatea (49%). La data numirii în fruntea Salrom, Jujan era, din septembrie 2017, consilier la cabinetul ministrului Economiei.

ULTIMA ORĂ Compania aeriană portugheză TAP Air Portugal se retrage din România cu zborurile directe CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Compania aeriană portugheză TAP Air Portugal se retrage din România cu zborurile directe

În cariera sa, el a mai condus mina Petrila din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Din 1993 până în 2012, Constantin Jujan a lucrat neîntrerupt la fosta Companie Națională a Huilei, avansând de la poziția de conductor de formație de lucru până la cea de director general, pe care a ocupat-o în perioada 2009-2012. În 2015 a fost timp de 5 luni director general al Complexului Energetic Hunedoara, după care a trecut pe un post de consilier de specialitate în cadrul Complexului.

Salrom a înregistrat anul trecut un profit net de 74,29 milioane lei, de 2,5 ori mai mare decât în anul anterior. Cifra de afaceri netă a înregistrat o creștere cu 25% față de anul precedent ajungând la valoarea de 371,49 milioane lei. Producția totală de sare obținută a fost de 2,34 milioane de tone (plus 12% față de cantitatea extrasă în 2016) și de calcar de 1,27 milioane de tone (plus 16% față de cantitatea extrasă în 2016).

Salrom are monopol pe concesiunea zăcămintelor locale de sare, fiind singurul producător de sare din România. În februarie anul acesta, compania anunța că a aprobat un plan de investiții pentru anul 2018 în valoare de 54 milioane lei, în creștere față de investițiile programate pentru anii precedenți, și de peste 274,5 milioane lei până în 2020. Ulterior, în primăvară, conducerea Salrom le-a prezentat acționarilor o informare cu privire la investigațiile în curs de soluționare de către organele competente și abilitate prin lege care vizau societatea, potrivit căreia, la acel moment, aceasta era implicată în 19 cauze penale, din care au rezultat un număr de 8 dosare de Parchet, reunite ulterior într-unul singur și în care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, fără alte detalii.

Analiză: Prețul imobiliarelor din România încă mai are loc de creștere, însă investitorii dau dovadă de prudență CITEȘTE ȘI Analiză: Prețul imobiliarelor din România încă mai are loc de creștere, însă investitorii dau dovadă de prudență

În urmă cu 2 ani, Guvernul de atunci lua în calcul preluarea, integral sau parțial, a deținerii Fondului Proprietatea de 49% din capitalul monopolului românesc al exploatării sării, în contextul în care FP vroia listarea la Bursă a companiei, operațiune la care Ministerul Economiei se opunea. În august 2017, FP anunța că vrea să-și vândă acțiunile la Salrom și că a contractat serviciile de consultanță ale Unicredit pentru analiza variantelor posibile.

Recent, luna trecută, Fondul Proprietatea a anunțat din nou că vrea să-și listeze la Bursă participația de 49% din acțiunile Salrom.

"În cazul Salrom, provocarea cu care ne confruntăm este că a avut loc o schimbare rapidă, o fluctuație a conducerii companiei, ceea ce este foarte neplăcut. Schimbarea frecventă a conducerii de la Salrom afectează și strategia companiei în mod negativ și asta are legătură și cu lipsa de implementare a principiului de guvernanță corporativă în companiile de stat. Salrom este 51% în proprietatea Ministerului Economiei. E un proces dificil, și avem o provocare în acest sens", a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de fond al ¬FP.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
societatea nationala a sarii
salrom
fondul proprietatea
guvernanta corporativa
constantin jujan