FOTO Căldură și apă caldă în București: cine vrea să furnizeze centrale provizorii modulare pentru întărirea siguranței alimentării locuitorilor din nord-estul Capitalei

FOTO Căldură și apă caldă în București: cine vrea să furnizeze centrale provizorii modulare pentru întărirea siguranței alimentării locuitorilor din nord-estul Capitalei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 dec 2021

Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), a primit o singură ofertă la procedura de achiziție publică lansată luna trecută, prin care vrea să închirieze capacități provizorii modulare de producție de agent termic pe gaze naturale de până la 70 MW (60 Gcal/h), pe care să le instaleze în cartierul Titan pentru întărirea siguranței alimentării zonei de nord-est a Bucureștiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Singura ofertă a venit din partea companiei Energofor din Bacău, care asigură proiectare și inginerie pentru echipamente sub presiune, în special centrale termice. Firma a lucrat în trecut și pentru Electrocentrale București (ELCEM), Veolia Energie sau Aerostar Bacău, terminând anul 2020 cu profit net de 320.000 lei, la un rulaj de 21,6 milioane lei.

DECIZIE Schimbarea impozitării veniturilor din tranzacții imobiliare și moșteniri. Nivel minim al impozitului, cu renunțare la notificarea ANAF CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbarea impozitării veniturilor din tranzacții imobiliare și moșteniri. Nivel minim al impozitului, cu renunțare la notificarea ANAF

Energofor este controlată, cu 90% din capital, de către omul de afaceri basarabean cu cetățenie română Victor Slivinschi (37 de ani), care deține și Turboenergy Power SRL, unul dintre investitorii care și-au manifestat interesul pentru preluarea termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Drept subcontractant al Energofor figurează firma de inginerie, proiectare și consultanță tehnică RIA Engineering&Consulting SRL, specializată inclusiv în instalații electrice și de gaze, controlată și condusă de Georgiana Luminița Pantilică.

FOTO Protest la Parlament, cu culcat pe jos, la învestirea Guvernului: ”Tot voi?” CITEȘTE ȘI FOTO Protest la Parlament, cu culcat pe jos, la învestirea Guvernului: ”Tot voi?”

Centralele modulare pe care Termoenergetica le vrea închiriate, odată instalate, ar putea rămâne în funcțiune timp de 3 ani sau chiar mai mult, în funcție de cât de repede va fi construită o nouă centrală în cogenerare cu putere instalată de 40 MW și 250 Gcal/h de către Titan Power SA, compania deținută de SAPE SA și Electrocentrale Grup, ambele controlate integral de către Ministerul Energiei.

UE a aprobat primul vaccin anti-Covid pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani. Când începe vaccinarea copiilor în România CITEȘTE ȘI UE a aprobat primul vaccin anti-Covid pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani. Când începe vaccinarea copiilor în România

Licitația a fost demarată în octombrie, după un proces de consultare a pieței care a durat circa 2 luni. Scopul achiziției este compensarea pierderilor mari din rețeaua de transport și distribuție a Termoenergetica, precum și a distanței mari dintre CET Sud și nord-estul Bucureștiului, care afectează continuitatea și calitatea alimentării cu căldură și apă caldă a locuitorilor din această zonă.

Astfel, Termoenergetica vrea să închirieze capacități modulare de producere de energie termică și apă de adaos cu putere termică instalată între 30 și 60 Gcal/h, care să fie instalate pe un teren de pe amplasamentul fostei CET Titan, aflat în proprietatea companiei Titan Power SA. Acestea vor fi racordate la instalațiile de distribuție a gazelor, energiei electrice și apei curente existente pe amplasament, pentru alimentarea proprie, și vor livra energia termică produsă în rețeaua de termoficare a Termoenergetica.

FOTO Căldură și apă caldă în București: cine vrea să furnizeze centrale provizorii modulare pentru întărirea siguranței alimentării locuitorilor din nord-estul Capitalei

FOTO IKEA va deschide la finele anului viitor cel de-al treilea magazin din România, lângă un oraș pus în așteptare mulți ani; Primarul Dominic Fritz: Timișoara atrage investiții imobiliare de aproape 1 miliard de euro, IKEA a “mirosit” potențialul zonei CITEȘTE ȘI FOTO IKEA va deschide la finele anului viitor cel de-al treilea magazin din România, lângă un oraș pus în așteptare mulți ani; Primarul Dominic Fritz: Timișoara atrage investiții imobiliare de aproape 1 miliard de euro, IKEA a “mirosit” potențialul zonei

Compania municipală va trebui să încheie contracte de furnizare de gaze și electricitate și pentru centralele modulare închiriate.

"Durata de închiriere va fi de 3 ani de la punerea în funcțiune a capacităților modulare de producere a energiei termice și a apei de adaos, cu posibilitate de prelungire, în funcție de implementarea proiectului Titan Power SA de realizare a unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență pe amplasamentul fostei CET Titan", se menționează în caietul de sarcini.

Alertă în SUA - Joe Biden a fost diagnosticat cu o leziune posibil pre-canceroasă la colon CITEȘTE ȘI Alertă în SUA - Joe Biden a fost diagnosticat cu o leziune posibil pre-canceroasă la colon

Valoarea maximă a achiziției, pe un an de zile, este estimată de Termoenergetica la aproape 40 milioane lei plus TVA, suma minimă pregătită fiind de 13,18 milioane lei plus TVA.

Termenul-limită de evaluare a ofertei financiare și tehnice este 10 februarie anul viitor. Durata de montare și punere în funcțiune a capacităților modulare este de minimum 4 luni și maximum 6 luni de la semnarea contractului de închiriere, interval în care vor trebui obținute și toate avizele, acordurile și autorizațiile prevăzute de legislația în vigoare, potrivit documentației de atribuire.

Volkswagen caută o țară din Europa de Est pentru o fabrică de baterii. România - exclusă! CITEȘTE ȘI Volkswagen caută o țară din Europa de Est pentru o fabrică de baterii. România - exclusă!

Asta înseamnă că, cel mai probabil, punerea în funcțiune a capacităților va avea loc abia după luna martie a anului viitor, adică după sezonul rece 2021-2022.

La jumătatea lunii mai, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Profit.ro că propusese fostei conduceri a Termoenergetica încă din martie 2021 să închirieze și să instaleze capacități provizorii de producție de agent termic în Titan, însă aceasta nu a făcut nimic în această privință.

VIDEO Elveția i-a trimis Irlandei de Nord 9,3 kilograme de ciocolată pentru 93 de minute de rezistență în fața Italiei, în preliminariile Campionatului Mondial CITEȘTE ȘI VIDEO Elveția i-a trimis Irlandei de Nord 9,3 kilograme de ciocolată pentru 93 de minute de rezistență în fața Italiei, în preliminariile Campionatului Mondial

"Încă ar fi timp, în 6 luni poate fi finalizat proiectul, pentru ca respectivele capacități să înceapă să producă în noiembrie-decembrie. Eu încep să cred că este vorba de rea-voință. Atât timp cât nu dai drumul unor capacități, chiar provizorii, de producție a energiei termice astfel încât în iarna asta să echilibrăm cât de cât rețeaua de energie termică a Bucureștiului, mi se pare că nu vrei, că tragi frâna în ceea ce privește rezolvarea problemei măcar pentru această iarnă", spunea atunci ministrul.

În august, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, declara că punerea în funcțiune s-ar putea face în ianuarie 2022. "Promisiunea a fost că iarna aceasta va fi puțin mai bine decât iarna trecută și asta se va întâmpla. Lucrul nou este că s-au făcut mai multe lucrări de întreținere în această vară. Au fost mai multe întreruperi în cartiere, dar e mai bine vara decât iarna. Și sunt în lucru procedurile pentru centrala provizorie la CET Titan, care va aduce energie în plus în sistem față de celelalte CET-uri. N-o să fie gata în octombrie, ci probabil în ianuarie", estima edilul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
capacitati modulare producere energie termica titan bucuresti
pret gigacalorie
subventie gigacalorie
scumpire gigacalorie
termoenergetica caldura la iarna