FOTO Prima turbină eoliană plutitoare din Marea Neagră - dezvoltată de o companie franceză și produsă de o companie românească

FOTO Prima turbină eoliană plutitoare din Marea Neagră - dezvoltată de o companie franceză și produsă de o companie românească
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 ian 2023

Prima turbină eoliană plutitoare din Marea Neagră este dezvoltată de o companie franceză, va fi produsă de compania românească GSP Offshore și va testată în apele Bulgariei, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul BLOW (Black sea fLoating Offshore Wind) a fost lansat în această lună, cu un buget de 21 milioane de euro, din care peste 15 milioane de euro contribuția UE.

Proiectul, care reunește 16 participanți, printre care firmele românești Grup Servicii Petroliere (GSP Offshore) și Beia Consult International, urmărește să deblocheze potențialul eolian offshore plutitor din Marea Neagră, prin instalarea unui sistem demostrativ cu o capacitate de 5 MW în largul coastei bulgare.

O companie care vinde panouri solare cu grafen și în România a electrificat o megafabrică în California alături de gigantul Tesla al lui Elon Musk CITEȘTE ȘI O companie care vinde panouri solare cu grafen și în România a electrificat o megafabrică în California alături de gigantul Tesla al lui Elon Musk

Turbina eoliană plutitoare este dezvoltată de compania franceză de inginerie Eolink. Potrivit companiei, designul în formă de piramidă reduce tensiunile asupra turbinei, oferind un raport competitiv greutate-energie, care face ca structura generală să fie cu peste 30% mai ușoară.

Structura flotantă va fi produsă de GSP Offshore pe șantierul din Constanța. Compania, controlată de Gabriel Comănescu, va asigura și transportul turbinei în zona de ancorare, urmând să primească aproximativ 12,56 milioane de euro pentru serviciile furnizate, reiese din datele prezentate pe site-ul proiectului.

FOTO Prima turbină eoliană plutitoare din Marea Neagră - dezvoltată de o companie franceză și produsă de o companie românească

Turbina plutitoare va alimenta cu energie electrică o platformă maritimă operată de compania bulgară de petrol și gaze Petroceltic. Turbina este estimată să devină operațională până în 2025.

Beia Consult International, unul dintre principalii furnizori de echipamente de telecomunicații din România și Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) se numără, de asemenea, printre participanții la proiect.

“Scopul proiectului este de a urmări conceptul de exploatare uniformă a arealului marin, prin  exploatarea turbinelor eoliene în zona departată de țărm, la peste 25 de kilometri. În această zonă adâncimea apei depășește 40 m și prin urmare soluția de montare a turbinelor eoliene nu poate fi cea fixată în solul marin, ci utilizând o platformă plutitoare semibalastată ancorată. Soluția este adaptată zonei de vest a Mării Negre (Varna-Bulgaria), unde potențialul eolian este mediu, și prin urmare construcția este specială”, arată UMC.

UMC va monta echipamentele de monitorizare a parametrilor de mediu pe turbină.

Potrivit Centrului pentru Studii de Politici Europene (CEPS), unul dintre partenerii BLOW, proiectul urmărește să accelereze tranziția energetică în regiune și să stimuleze acceptarea societală, precum și dezvoltarea de politici transfrontaliere.

“Energia eoliană offshore este în prezent una dintre cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor, cea mai curată și cea mai scalabilă sursă de energie. În prezent, parcurile eoliene offshore se sprijină pe fundații fixe pe fundul apei și sunt amplasate în principal în zone de mică adâncime, sub 50 de metri. Se așteaptă ca energia eoliană offshore plutitoare să joace un rol esențial în materializarea potențialului vast al zonelor de mare adâncime”, notează CEPS.

Proiectul BLOW vizează atingerea unui cost echilibrat al energiei (LCOE) de 87 euro/MWh până în 2028 și de 50 euro/MWh până în 2030.

viewscnt
Afla mai multe despre
turbina eoliana plutitoare marea neagra
bulgaria
eoliene plutitoare
gsp offshore
energie regenerabila
uniunea europeana
blow
black sea floating offshore wind