FOTO Scumpire alarmantă a electricității. Ce se discută - Stare de alertă pe piața de echilibrare sau plafonare a prețurilor pentru 3-6 luni?

FOTO Scumpire alarmantă a electricității. Ce se discută - Stare de alertă pe piața de echilibrare sau plafonare a prețurilor pentru 3-6 luni?
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2024

Transparentizarea tranzacțiilor, crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară pe piața de echilibrare și posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a prețurilor pentru o perioadă de 3-6 luni. Acestea sunt măsurile aflate în analiza Ministerului Energiei, ANRE și Transelectrica pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piața de Echilibrare.

VEZI AICI ȘI GRAFICE Prețul energiei bate record după record. România - a doua cea mai scumpă piață europeană

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat astăzi a doua întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și reprezentanții asociațiilor producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza și discuta soluțiile pentru stabilizarea Pieței de Echilibrare cerute în ședința din urmă cu o săptămână. În contextul recentelor creșteri ale prețurilor energiei electrice pe Piața de Echilibrare, ministrul a subliniat importanța unei reacții rapide și eficiente pentru a asigura stabilitatea și buna funcționare a pieței.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Protest spontan la Soceram Doicești legat de refuzul DEER de a pune sub tensiune parcuri fotovoltaice CITEȘTE ȘI Protest spontan la Soceram Doicești legat de refuzul DEER de a pune sub tensiune parcuri fotovoltaice

Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date și s-au solicitat propuneri de soluții din partea tuturor părților implicate. .„Obiectivul nostru este să menținem echilibrul și stabilitatea pe tot lanțul energetic și să protejăm consumatorii finali, arată Invest Energy.

Astfel, în urma discuțiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcționarea pieței de echilibrare. Trebuie însă să înțelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz și proiectele de stocare, își demonstrează din plin importanța.

FOTO Harta zonelor din România unde vă întâlniți nedorit cu urși. Punctele critice CITEȘTE ȘI FOTO Harta zonelor din România unde vă întâlniți nedorit cu urși. Punctele critice

În mandatul meu am reușit să miscăm lucrurile, de aceea, ne bucurăm că proiectul Tarnița – Lăpuștești este acum pe drumul cel bun, centrala pe gaz de la Iernut a intrat pe linie dreaptă și am reușit să atragem miliarde de euro pentru investiții în noi capacități de producție de energie regenerabilă și în capacități de stocare. Aceste inițiative vor crea un cadru sustenabil și vor asigura prețuri corecte pentru consumatori.

Pe termen scurt, vom identifica soluțiile complementare necesare pentru a stabiliza piața”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

BMW a depășit Mercedes-Benz și Porsche CITEȘTE ȘI BMW a depășit Mercedes-Benz și Porsche

Ministerul Energiei subliniază că, datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuațiile de preț nu vor afecta facturile populației, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Mai mult, au fost subliniate măsurile pe termen mediu și lung, menite să accelereze investițiile în capacități de producere și stocare a energiei.

Reprezentanții autorităților și ai companiilor din sectorul energetic au fost convocați anterior la o ședință de lucru la Ministerul Energiei, după ce prețul energiei a crescut foarte mult pe piața de echilibrare în ultimele zile.

„Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza situația din Piața de Echilibrare și soluțiile posibile. Întâlnirea a avut loc în contextul în care pe Piața de Echilibrare, în perioada recentă, s-au înregistrat creșteri ale prețurilor energiei electrice”, a anunțat ministerul.

VIDEO Antibiotice Iași, cu afaceri și profit record, și-a fixat ținta după ce a lansat o centrală fotovoltaică: 90% energie din surse regenerabile CITEȘTE ȘI VIDEO Antibiotice Iași, cu afaceri și profit record, și-a fixat ținta după ce a lansat o centrală fotovoltaică: 90% energie din surse regenerabile

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Am sesizat că în ultimele zile pe piața de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcționări a pieței. Așa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali. O piață sănătoasă este cea în care există echilibru și stabilitate pe tot lanțul”.

FOTO Scumpire alarmantă a electricității. Ce se discută - Stare de alertă pe piața de echilibrare sau plafonare a prețurilor pentru 3-6 luni?

El a dat asigurări că volatilitatea prețurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor plătite de consumatorii finali, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025.

  • „Pe termen scurt, le-am solicitat partenerilor de dialog să gândească și să prezinte soluții prin care să ne asigurăm că păstrăm un cadru stabil, iar pe termen mediu și lung accelerăm la nivelul ministerului investițiile în capacități de producere și de stocare a energiei.
  • În aceste zile, avem încă o dovadă a importanței proiectelor mari pentru România, care să ofere flexibilitate sistemului, precum centralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz și stocarea la nivel mare.

FOTO Scumpire alarmantă a electricității. Ce se discută - Stare de alertă pe piața de echilibrare sau plafonare a prețurilor pentru 3-6 luni?

  • Din fericire, am reușit să punem pe drumul cel bun proiectul Tarnița – Lăpuștești și să atragem miliarde de euro pentru investiții în centrale pe gaz și capacități de stocare. Aceste investiții vor crea un cadru energetic sustenabil și cu prețuri corecte. Pe termen scurt, trebuie să identificăm soluțiile complementare necesare.”
  • Următoarea întâlnire va avea loc la mijlocul săptămânii următoare, când fiecare parte implicată în analiză va prezenta soluții concrete pentru o mai bună funcționare a pieței.
  • Ministerul Energiei rămâne un partener activ de dialog pentru toți actorii din sectorul energetic și monitorizează constant funcționarea sectorului”, a mai spus ministrul.
viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
pret
bursa