FP acuză: Administratorii GDF Suez România au păgubit compania prin contracte de consultanță cu grupul-mamă francez

FP acuză: Administratorii GDF Suez România au păgubit compania prin contracte de consultanță cu grupul-mamă francez
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 apr 2016

Fondul Proprietatea, care deține 12% din acțiunile Engie România, fosta GDF Suez Energy România, a cerut completarea ordinii de zi a AGA societății din 27 aprilie cu o propunere de inițiere a unei acțiuni în răspundere împotriva administratorilor companiei din perioada 2013-2015, pentru prejudicii aduse acesteia prin contracte de consultanță și management semnate cu grupul-mamă francez.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, ordinea de zi a AGA Engie România din 27 aprilie a fost completată, la cererea Fondului Proprietatea, cu un punct care prevede "aprobarea inițierii de către societate (...) a unei acțiuni în răspundere pentru daunele produse societății de către membrii Consiliului de Administrație și directori prin aprobarea încheierii, încheierea și acceptarea prestării unor servicii de management și servicii specifice de consultanță AIFA și CEEME în perioada 2013-2015 de către GDF Suez SA, acționar majoritar al societății".

Acționarul majoritar al Engie România, fosta GDF Suez Energy România, este, de la privatizarea companiei, în 2005, Romania Gas Holding BV, cu 50,994% din acțiuni. Firma, înregistrată în Olanda, se află sub controlul grupului-mamă francez Engie, fost GDF Suez SA. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Financial Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, dețin fiecare câte 10% din acțiunile Romania Gas Holding BV.

Ana Costea a demisionat din postul de ministru al Muncii CITEȘTE ȘI Ana Costea a demisionat din postul de ministru al Muncii

De subliniat că statul român, prin Ministerul Energiei, are o participație la companie mai mare decât cea a Fondului Proprietatea, deținând aproape 34% din acțiunile Engie România.

În perioada 2013-2015, din Consiliul de Administrație al GDF Suez Energy România au făcut parte fostul șef al ANAF Gelu Diaconu, precum și foștii secretari de stat din Ministerul Energiei Mihai Albulescu și Aurelian Ghimpău. La începutul lunii trecute, Guvernul Cioloș a aprobat un memorandum privind aprobarea participării lui Vlad Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Economiei, ca membru în CA-ul GDF Suez Energy

CA-ul GDF Suez Energy România a fost condus, în intervalul respectiv, de președintele-director general Eric Stab, iar din Consiliu au mai făcut parte expații Grzegorz Gorski, Alain Janssens, Olivier Bloeyaert, Pierre Chatain, Josef Bart și Valerie Limpens.

Pe piața din România, grupul Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate și servicii energetice și de mediu. Engie România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienți, gestionează o rețea de distribuție de 17.000 de kilometri și are aproximativ 4.000 de salariați. GDF Suez Energy România a raportat, în 2014, un profit net de peste 390 milioane lei, la o cifră de afaceri de 4,5 miliarde lei. 

Grupul francez de utilități Engie, fostul GDF Suez, a raportat o pierdere netă de 4,6 miliarde euro pe 2015, față de un profit net de 2,4 miliarde euro în 2014, după ce a fost nevoit să deprecieze valoarea activelor sale cu 8,7 miliarde euro, ca urmare a scăderii ample a prețurilor la materii prime și energie.

CITEȘTE ȘI Olteanu: Dacă va fi necesară închiderea ordonată a unei bănci afectate de legea dării în plată, costurile se vor duce și către contribuabili

Fondul Proprietatea nu este la primul demers de acest tip la companii energetice unde deține acțiuni. În luna mai a anului trecut, FP a cerut public acționarilor E.ON Distribuție și E.ON Energie să aprobe acționarea în instanță a administratorilor și directorilor celor două companii pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanță cu acționarul majoritar al acestora, E.ON România SRL. Însă în aceeași lună, AGA de la cele două companii a respins cererile FP.

Respingerea s-a făcut doar cu votul acționarului majoritar al celor două companii, care este chiar E.ON România SRL, controlată la rândul său de grupul german E.ON, prin subsidiara austriacă E.ON Beteiligungen GmbH. Principalii acționari minoritari, Fondul Proprietatea, care deține 18,34% din E.ON Distribuție și 13,4% din E.ON Energie, și Ministerul Energiei (13,51% la E.ON Distribuție, 31,82% la E.ON Energie) au votat pentru declanșarea acțiunii în răspundere.

Mai mult, în decembrie 2015, tot în AGA, s-a decis prelungirea cu un an, până pe 31 decembrie 2016, a contractelor de prestări de servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri semnate de E.ON Distribuție și E.ON Energie cu acționarul lor majoritar, E.ON România SRL, precum și actualizarea tarifelor și serviciilor prevăzute de aceste contracte.

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala București, administratorul unic al FP, declara, în mai 2015, că serviciile de consultanță contractate de E.ON Distribuție și E.ON Energie de la acționarul majoritar nu sunt necesare, iar prețul plătit către E.ON România SRL de cele două companii este nejustificat.

Amenințările teroriste din Europa împing Litoralul spre cel mai bun sezon de după criză CITEȘTE ȘI Amenințările teroriste din Europa împing Litoralul spre cel mai bun sezon de după criză

"Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanța strategică și de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane lei (echivalentul a 5,6 milioane de lire sterline sau 7,7 milioane de euro)", se arăta într-un comunicat de la acea dată al Franklin Templeton.

Totodată, Franklin Templeton susținea că încheierea tranzacțiilor între părțile afiliate încalcă politicile de guvernanță corporativă.

"Fondul consideră că încheierea acestor tranzacții între părți afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acționarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administrațiile și directori, care sunt numiți pentru a lua decizii strategice și de management și pentru a acționa în interesul și beneficiul tuturor acționarilor și nu în cel al acționarului majoritar. Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanță strategică poate fi considerată un abuz de putere al acționarului majoritar, E.ON România SRL. Fondul consideră că această situație reprezintă un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor de guvernanță corporativă și solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum și de a nu mai încheia contracte similare cu companiile în viitor", se mai arăta în comunicatul citat.

BERD era acționar și la E.ON România SRL, cu 9,82% din capital, însă și-a vândut participația în decembrie 2015 acționarului majoritar E.ON Beteiligungen GmbH. Respectiva participație avea valoarea nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro). În urma tranzacției, E.ON Beteiligungen GmbH și-a majorat deținerea la E.ON România SRL la 99,92% din acțiunile companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gdf suez energy
engie
gdf suez energy romania
engie romania
distrigaz
fondul proprietatea
gelu diaconu