Germania și Austria se înghesuie la același robinet de gaz al unui depozit doar pe jumătate plin

Germania și Austria se înghesuie la același robinet de gaz al unui depozit doar pe jumătate plin
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2022

Competiția devine transfrontalieră în criza gazelor: Guvernul Austriei vrea acces direct la instalația de stocare a gazelor, Haidach, de lângă Salzburg, una dintre cele mai mari din Europa. Aceasta este conectată doar la rețeaua germană. Dar, pentru că aparține grupului rus Gazprom, depozitul este pe jumătate gol. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Mai precis, o treime din stocare a fost administrată de filiala germană a Gazprom, care este acum controlată de Agenția Federală de Rețea. Nivelul de umplere este acum în jur de 50%, arată Hotnews.

INFOGRAFICE România - cel mai ridicat preț zilnic spot al energiei din Europa. Preț orar record CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE România - cel mai ridicat preț zilnic spot al energiei din Europa. Preț orar record

Instalația de depozitare Haidach este un proiect comun între RAG-ul austriac, Gazprom și compania germană de comercializare a gazelor naturale, Wingas. Aproximativ 2,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale pot fi stocați în depozitul Haidach, ceea ce îl fac sa fie al doilea ca mărime, din Europa Centrală.

„Am decis că toate instalațiile de stocare a gazelor de pe teritoriul austriac trebuie să fie conectate la rețeaua noastră”, a declarat Leonore Gewessler, ministrul austriac al Protecției Climei și Energiei, pentru „Süddeutsche Zeitung”.

Instalația de stocare a gazelor de la Haidach a fost conectată anterior doar la rețeaua germană și a alimentat, în principal, gospodăriile și companiile industriale din Bavaria. Gazul neutilizat a fost reintrodus în rețeaua austriacă printr-un „ocol”, dar acum Haidach urmează să fie conectat direct la rețeaua austriacă de gaze domestice.

Vladimir Putin spune că Gazprom își va îndeplini „în totalitate” obligațiile și ironizează Occidentul CITEȘTE ȘI Vladimir Putin spune că Gazprom își va îndeplini „în totalitate” obligațiile și ironizează Occidentul

Ministrul austriac al Energiei a subliniat că această decizie este definitivă. Gewessler se așteaptă ca anul acesta să aibă loc prima conexiune din Haidach, la rețeaua de gaze din Austria. „Depozitele sunt tamponul nostru central de siguranță, pentru iarnă”, a subliniat ea.

Potrivit lui Matthias Jenn, directorul general al operatorului de rețea de gaze Bayernets, este îndoielnic dacă va mai fi suficient timp pentru a aduce depozitul Haidach la nivelul prevăzut, de 90%, până în luna noiembrie.

Cancelarul Austriei Karl Nehammer a subliniat recent, cu privire la Haidach: „Noi, la fel ca Austria, vom folosi această unitate de depozitare și în viitor”. El este de părere că, deoarece Gazprom încă nu îl umple, această unitate ar trebui retrasă de la actualii operatori și pusă la dispoziția altora.

Austria este foarte dependentă de importurile rusești de energie și, prin urmare, la fel ca Germania, se află sub o mare presiune din cauza lipsei de aprovizionare cu gaze. Având în vedere reducerea aprovizionării cu gaze rusești, Austria a decis deja, în luna iunie, să reactiveze o centrală electrică pe cărbune care fusese închisă. De asemenea, sunt luate în considerare importurile prin terminale pentru debarcarea gazelor lichide pe coasta germană.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia