Giganții gazelor se bat uneori să facă rețele de distribuție și la țară pe bani publici. Lupta se poartă inclusiv la tribunal

Giganții gazelor se bat uneori să facă rețele de distribuție și la țară pe bani publici. Lupta se poartă inclusiv la tribunal
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 sep 2020

Deși o voce importantă de la vârful industriei a criticat programele guvernamentele de finanțare a construirii de rețele de distribuție a gazelor naturale în mediul rural, marii operatori de profil au ajuns să concureze intens, în unele cazuri, pentru a-și adjudeca contractele de concesiune a acestui serviciu public la țară, inclusiv prin contestarea în justiție a procedurilor de licitație organizate de primării, ceea ce constituie o premieră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI.

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Numărul 1 din industrie, Distrigaz Sud Rețele din grupul francez Engie, și jucătorul de pe poziția a treia, compania Premier Energy, deținută indirect de fondul de investiții Emma Capital controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, sunt implicați în două astfel de litigii, care vizează proiecte de înființare de distribuții de gaze naturale finanțate din bani publici în județele Dolj și Vâlcea.

În cele 2 județe, distribuitorul dominant este Distrigaz Sud Rețele, însă Premier Energy se află de câțiva ani în plină expansiune națională, atât în distribuția, cât și în furnizarea de gaze.

VIDEO & FOTO Președintele Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, la darea în folosință a magistralei de metrou Drumul Taberei. Accesul pe M5 va fi liber marți, până la ora 23:00 CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Președintele Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, la darea în folosință a magistralei de metrou Drumul Taberei. Accesul pe M5 va fi liber marți, până la ora 23:00

În Dolj, obiectul litigiului este licitația de atribuire a concesiunii serviciului public de distribuție a gazelor în localitățile Albești, Jieni, Dudovicești, Șimnicu de Sus, Florești și Românești, organizată de primăria comunei Șimnicu de Sus, situată la câțiva kilometri de Craiova. La Craiova, distribuția de gaze este asigurată de către Distrigaz Sud Rețele.

Foarte recent, directorul general al Engie România, compania-mamă a Distrigaz Sud Rețele, declara că proiectul autorităților de extindere a rețelei de gaze "seamănă cu legenda Meșterului Manole și trebuie să fim foarte atenți să nu facem mai mult rău, plecând de la o intenție bună". Cu un an în urmă, el atrăgea atenția că doar unul din zece potențiali consumatori din satele izolate își permite costurile de racordare la rețeaua de gaze, care ajung la 3.000 de euro, astfel că autoritățile trebuie să vină cu măsuri în plus pentru a ajuta locuitorii acestor zone să devină utilizatori de gaze naturale, inclusiv în ceea ce privește plata facturilor de consum.

Nu este cazul comunei Șimnicu de Sus, Dolj, situată în apropierea reședinței de județ, unde există consumatori potențiali care își permit să plătească și racordarea, și facturile. Potrivit presei locale, comuna se află de câțiva ani în plină dezvoltare și expansiune, autoritățile emițând în medie circa 400 de autorizații de construire de locuințe pe an. "În ultimii patru ani s-au construit foarte multe case în Șimnic. Comuna se extinde în fiecare zi. Practic, în fiecare zi se construiește și vin oameni să le emitem de la primărie autorizații de construire. Au apărut și două ansambluri rezidențiale: unul în satul Albești și altul în Șimnicu de Jos. Mulți se mută de la Craiova la Șimnic. Oamenii sunt atrași de faptul că suntem aproape de oraș, comuna are ieșire la drumul național, există utilități", declara anul trecut primarul localității.

Judecătorii au stabilit că lui Liviu Dragnea i-a fost încălcat dreptul la muncă în penitenciar CITEȘTE ȘI Judecătorii au stabilit că lui Liviu Dragnea i-a fost încălcat dreptul la muncă în penitenciar

Înființarea distribuției de gaze naturale la Șimnicu de Sus este aprobată pentru finanțare din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) de anul trecut, suma solicitată fiind de 8,41 milioane lei. Licitația de atribuire a concesiunii a avut loc în februarie anul acesta, primăria declarând câștigătoare oferta celor de la Premier Energy. Însă Distrigaz Sud Rețele a făcut contestație, reclamând încălcarea legislației în vigoare în legătură cu mai multe criterii de evaluare a participanților la licitație, iar instanța de judecată i-a dat dreptate în legătură cu trei dintre acestea.

"(...) Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează raportul de analiză a ofertelor nr. 903/02.03.2020, raportul procedurii nr. 918/02.03.2020, precum și adresele nr. 987/04.03.2020 și nr. 988/04.03.2020. Obligă pârâta (primăria Șimnicu de Sus – n.r.) să reevalueze ofertele cu privire la criteriile 1, 4 și 6 (...)", a decis luna trecută Tribunalul București. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. 

Astfel, instanța a constatat că, la criteriul capacității financiare, primăria a ținut cont de cifra de afaceri medie anuală a ofertanților pe ultimii doi ani, ceea ce a avantajat Premier Energy, deși legea prevede că trebuie calculată media pe ultimii trei ani. În privința investițiilor asumate, potrivit instanței, Premier Energy a primit ilegal un punctaj mai mare pentru că s-a angajat la "asigurarea cheltuielilor pentru înființarea unui punct de lucru în localitate, angajarea a 8 persoane din localitate care implică cheltuieli de circa 550.000 lei/an, achiziționarea de echipamente și aparatură, asigurarea cheltuielilor de întreținere punct de lucru și a cheltuielilor cu salariile personalului nou angajat". În plus, Tribunalul a decis că celor de la Distrigaz Sud Rețele li s-a calculat incorect numărul de rețele de distribuție din portofoliu. 

Bogații vor depăși pandemia covid-19 în 2021, consideră Bill Gates CITEȘTE ȘI Bogații vor depăși pandemia covid-19 în 2021, consideră Bill Gates

Distrigaz Sud Rețele a contestat și atribuirea către Premier Energy, la începutul acestui an, a contractului de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale în comuna Dăești din județul Vâlcea, pentru înființarea unei rețele de distribuție în localitate. Proiectul este estimat la 6 milioane lei, iar primăria Dăești viza inițial finanțarea sa tot prin FDI, însă, potrivit primarului din localitate, va fi implementat în cele din urmă pe fonduri europene.

Dăești este de asemenea o localitate în plină dezvoltare, situată foarte aproape de Râmnicu Vâlcea, unde distribuitor de gaze este Distrigaz Sud Rețele.  

Distrigaz a reclamat, printre altele, că "Autoritatea contractantă nu a respectat prevederile din documentația de atribuire și dispozițiile legislației în vigoare, inventând cerințe și condiții ce nu se regăsesc în documentația de atribuire în ceea ce privește criteriile de evaluare și, practic, a acordat doar 3 puncte ofertei reclamantei din maximul de 10, deși valoarea acesteia era cea mai mare". Însă nu a plătit taxa de timbru stabilită de instanță la circa 140.000 lei, astfel că cererea de chemare în judecată i-a fost anulată. Și această decizie este atacabilă cu recurs.

Oportunități de angajare la KFC CITEȘTE ȘI Oportunități de angajare la KFC

Ministerul Fondurilor Europene a lansat luna trecută un apel de proiecte în valoare de 235 milioane euro pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale. Pentru a primi banii europeni, primarii sunt încurajați să se asocieze local ca proiectele să deservească minimum 1.000 de gospodării, iar implementarea să fie finalizată înainte de decembrie 2023.

Apelul a venit după ce Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, lansarea "Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale", prin care primăriile din România vor putea beneficia în total, până în 2029, de fonduri UE nerambursabile de 1 miliard de euro pentru înființarea și extinderea de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale sau pentru transformarea rețelelor existente în rețele inteligente. "Prin rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în sensul prezentei ordonanțe de urgență se înțelege acea rețea de distribuție a gazelor naturale care asigură cel puțin una din următoarele funcționalități: a) utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul presiunii, debitelor, contorizării, inspecției interioare a conductelor, odorizare, protecție catodică, reacții anticipative, trasabilitate; b) tehnologii IT integrate care permit integrarea activităților participanților pe piața gazelor în procesele de transmitere, distribuție, stocarea și utilizarea gazelor prin participarea activă a utilizatorilor finali la creșterea eficienței rețelelor de gaz; c) tehnologii care să asigure o fiabilitate sporită a aprovizionării cu gaze naturale, să asigure un acces continuu, sigur și rentabil la gaz și să ofere, de asemenea, capacități tehnice pentru a oferi clienților servicii noi care să optimizeze consumul de gaz", stipulează actul normativ citat.

OUG prevede și că "Autoritățile publice locale pot acorda sprijin financiar sub formă de subvenții consumatorilor casnici care se află în situație de precaritate materială și/sau financiară, pe bază de anchetă socială, pentru următoarele categorii de costuri: a) suportarea în cotă parte a costului investiției, în procent de maxim 60%, necesar pentru realizarea rețelei interioare de racordare a consumatorului la rețeaua de distribuție a gazelor naturale; b) suportarea tarifului de distribuție a gazelor naturale, în procent de maxim 60%, pentru asigurarea consumului de gaze naturale necesar pentru încălzirea locuinței și asigurarea apei calde menajere pe perioada sezonului rece".

viewscnt
Afla mai multe despre
retele distributie gaze
extindere retele distributie gaze
racordare gaze mediul rural
subventii de stat extindere retele gaze
bani ue retele inteligente gaze
distrigaz sud retele
premier energy