Gluma se îngroașă: Armata n-a găsit curent electric în piață nici la a patra încercare. Instituțiile de stat încep să accepte contracte cu prețuri variabile

Gluma se îngroașă: Armata n-a găsit curent electric în piață nici la a patra încercare. Instituțiile de stat încep să accepte contracte cu prețuri variabile
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 oct 2021

Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a reușit nici la a patra încercare să cumpere energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare din întreaga țară, inclusiv cea de la Deveselu, ce găzduiește scutul american antirachetă, și prețul estimativ de pornire de 810 lei/MWh plus TVA de la cea mai recentă licitație organizată de minister fiind considerat prea mic de către furnizorii potențial interesați, în condițiile scumpirilor galopante din 2021 și a volatilității majore de pe piețele angro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Principalul motiv de reticență al furnizorilor este însă acela că instituția vrea în continuare să i se garanteze un preț fix al energiei-marfă pe termen lung. În ultima perioadă, pe platformele OPCOM au fost încheiate contracte bilaterale între producători și furnizori cu livrare în următorii doi ani la prețuri care, în unele cazuri, au depășit nivelul de 1.000 lei/MWh.

Rezultate Renault Group în trimestrul 3: Scădere a veniturilor cu 14%. Marca Dacia - o veritabilă vedetă a grupului CITEȘTE ȘI Rezultate Renault Group în trimestrul 3: Scădere a veniturilor cu 14%. Marca Dacia - o veritabilă vedetă a grupului

MApN vrea să încheie un acord-cadru chiar pe 2 ani, pentru achiziția a maximum circa 55.000 MWh de electricitate, iar în curând "aniversează" un an întreg de eșecuri în acest sens. Cele peste 100 de locuri de consum vizate de acordul-cadru scos la licitație aparțin unui număr de 11 unități militare, din București, Târgoviște, Sibiu, Mangalia, Muncelu, Budieni, Brașov, Deveselu și Breaza.

"Prețul unitar ofertat va fi exprimat în lei, fără TVA, și va reprezenta prețul propriu de furnizare a energiei active al furnizorului și nu se modifică pe toată durata de derulare a acordului-cadru. Prețul propriu de furnizare a energiei active, al furnizorului, va cuprinde următoarele costuri: 1. prețul de achiziție a energiei electrice furnizate; 2. costul unitar aferent tranzacțiilor pe piețele centralizate; 3. costul cu dezechilibrele în piața de echilibrare; 4. costul propriu de furnizare etc", se menționează în documentațiile de atribuire.

ULTIMA ORĂ VIDEO Incident tragic pe un platou de filmare: Actorul Alec Baldwin a ucis-o pe regizoarea de imagine și l-a rănit pe regizor cu un pistol de recuzită CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Incident tragic pe un platou de filmare: Actorul Alec Baldwin a ucis-o pe regizoarea de imagine și l-a rănit pe regizor cu un pistol de recuzită

Prima licitație, lansată în noiembrie 2020, cu o valoare maximă estimată de 28,5 milioane lei plus TVA, a fost anulată în ianuarie anul acesta, MApN primind doar oferte apreciate ca inacceptabile.

"Ofertele depuse sunt inacceptabile (...) deoarece prețurile, fără TVA, incluse în propunerile financiare depășesc valoarea estimată comunicată prin anunțul de participare și nu există posibilitatea disponibilizării de fonduri suplimentare pentru îndeplinirea contractului", a transmis MApN la acea dată.

ANUNȚ Restricții în vigoare de luni în România: Nunțile, botezurile și alte evenimente private, interzise. Certificat verde pentru aproape orice activitate și la intrarea în instituțiile publice CITEȘTE ȘI ANUNȚ Restricții în vigoare de luni în România: Nunțile, botezurile și alte evenimente private, interzise. Certificat verde pentru aproape orice activitate și la intrarea în instituțiile publice

Ministerul a organizat o nouă licitație în martie, majorând valoarea estimată maximă a acordului-cadru la peste 31 milioane lei plus TVA, în baza unui preț estimat de 290 lei/MWh plus TVA, însă a fost nevoit să o anuleze în aprilie, după ce "nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă".

A treia licitație eșuată consecutivă a fost demarată în mai și anulată în iunie. Deși MApN a crescut valoarea maximă fără TVA la peste 33 milioane lei, în baza unui preț estimativ de 330 lei/MWh, procedura de achiziție "a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere nu au existat ofertanți care au depus ofertă".

A cedat instalația de oxigen de la spitalul din Târgu Cărbunești. Două persoane au murit, peste 150 de pacienți sunt mutați la alte spitale sau ventilați în ambulanțe CITEȘTE ȘI A cedat instalația de oxigen de la spitalul din Târgu Cărbunești. Două persoane au murit, peste 150 de pacienți sunt mutați la alte spitale sau ventilați în ambulanțe

În septembrie, MApN a lansat o a patra licitație, majorând amplu valoarea maximă a acordului-cadru, la peste 59 milioane lei plus TVA, pentru aceeași cantitate de energie, prețul estimat urcând la nu mai puțin de 810 lei/MWh fără TVA, aproape triplu față de cel propus în martie, de 290 lei/MWh. Recent, și această licitație a fost anulată, din lipsă de ofertanți.

"Data anulării: 11.10.2021. Motivul anulării: Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus ofertă", precizează MApN în SEAP.

Grupul bancar spaniol Caixa vrea să vândă o parte din acțiuni sau să iasă cu totul din Erste Group, compania-mamă a BCR CITEȘTE ȘI Grupul bancar spaniol Caixa vrea să vândă o parte din acțiuni sau să iasă cu totul din Erste Group, compania-mamă a BCR

Unele instituții de stat au început să se adapteze la noile condiții de piață, extrem de severe, și să accepte să încheie contracte de furnizare de energie electrică cu preț variabil, pentru a nu ajunge să fie trecute în portofoliile furnizorilor de ultimă instanță (FUI), ale căror prețuri sunt și mai mari decât cele din segmentul concurențial și urmează să fie și majorate de la 1 ianuarie 2022.

De exemplu, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime SA (APDM) a lansat recent o licitație pentru un acord-cadru pe 4 ani de furnizare de energie electrică. APDM vrea să cumpere o cantitate maximă de 4.587 MWh de energie cu livrare în perioada 2022-2025 inclusiv, valoarea totală a acordului putând ajunge la 4,56 milioane lei plus TVA, corespunzătoare unui preț de aproximativ 994 lei/MWh plus TVA.

FOTO Meinl, celebra companie furnizoare de cafea și ceai premium, renunță la logo pentru...rasism CITEȘTE ȘI FOTO Meinl, celebra companie furnizoare de cafea și ceai premium, renunță la logo pentru...rasism

Acordul-cadru va fi împărțit în 4 contracte anuale subsecvente, aferente fiecărui an al perioadei. "Prețul contractului se poate actualiza, la solicitarea furnizorului, pentru contractele subsecvente 2, 3 și 4", se menționează în caietul de sarcini. Actualizarea se va face în funcție de cotațiile energiei electrice de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) din ziua în care autoritatea contractantă solicită încheierea unui nou contract subsecvent.

Unele instituții și companii de stat se confruntă cu probleme din cauza intrării în insolvență a Getica 95 Com, cel mai mare furnizor de energie electrică independent de pe piața concurențială românească, cu care aveau încheiate contracte de furnizare la prețuri avantajose, care însă nu mai pot fi onorate în actualele condiții de piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
majorare preturi energie
mapn achizitie energie
scutul antiracheta deveselu