GRAFIC OMV Petrom a devenit întâiul importator de gaze al României după ce a fost desemnat FUI

GRAFIC OMV Petrom a devenit întâiul importator de gaze al României după ce a fost desemnat FUI
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 feb 2023

OMV Petrom, al doilea producător de gaze naturale al României, după compania de stat Romgaz, a devenit în mod detașat întâiul importator de gaze al țării în octombrie 2022, lună când a fost desemnat furnizor de ultimă instanță (FUI) de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fiind astfel obligat să preia alimentarea tuturor clienților rămași, din diverse motive, fără furnizori concurențiali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania controlată de austriecii de la OMV a avut o pondere de peste 48% în totalul importurilor de gaze intrate în consum în luna octombrie a anului trecut, din care 24,58% din postura de FUI, potrivit datelor analizate de Profit.ro, din care rezultă că 48% a însemnat peste 1 milion MWh.

Un cuplu rus a fost arestat pentru o conversație privată anti-război într-un restaurant CITEȘTE ȘI Un cuplu rus a fost arestat pentru o conversație privată anti-război într-un restaurant

Pe locurile următoare, la mare distanță, s-au clasat MET Austria Energy Trade (19.21%), RWE Supply &Trading (11,63%), Axpo Bulgaria (7,90%) și WIEE România, fosta subsidiară locală a Gazprom (6,92%).

Cu o lună înainte, în septembrie 2022, OMV Petrom a avut o pondere de numai 8,5% în totalul importurilor românești de gaze intrate în consum.

GRAFIC OMV Petrom a devenit întâiul importator de gaze al României după ce a fost desemnat FUI

Patronatul Producătorilor de Medicamente reacționează la anunțul Profit.ro privind taxa clawback: O reală tragedie pentru pacienții români. Apare un fenomen pervers, medicamentele vor dispărea din piață CITEȘTE ȘI Patronatul Producătorilor de Medicamente reacționează la anunțul Profit.ro privind taxa clawback: O reală tragedie pentru pacienții români. Apare un fenomen pervers, medicamentele vor dispărea din piață

″Importul (total – n.r.) livrat spre consum în luna octombrie 2022 a fost de 2.123.761,032 MWh și a reprezentat 31,10% din totalul surselor consumate″, indică datele. Producția internă de gaze naturale în luna octombrie 2022, care a fost livrată spre consum, a fost de 4.705.788,332 MWh și a reprezentat 68,90% din totalul surselor consumate.

În octombrie 2022, prețul mediu ponderat al gazelor importate în România a fost de 765,20 lei/MWh, în scădere semnificativă, cu peste 20%, comparativ cu septembrie (960,14 lei/MWh), însă de peste 3 ori mai mare față de octombrie 2021 (240,91 lei/MWh). Pe de altă parte, din punct de vedere cantitativ, importurile din octombrie anul trecut au fost cu peste 36% mai mici decât cele din luna corespunzătoare a anului anterior.

FOTO Ministru: Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie CITEȘTE ȘI FOTO Ministru: Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

În primele 9 luni ale anului trecut, activitatea de Energie și Gaze a OMV Petrom (furnizare și trading de gaze, respectiv producție, furnizare și trading de energie) a înregistrat vânzări totale de 21,25 miliarde lei, în creștere de peste 6 ori față de perioda similară din 2021 (doar circa 3,5 miliarde lei), și un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 2,81 miliarde lei, de peste 8 ori mai mare decât în ianuarie-septembrie 2021. Cauza principală a fost creșterea galopantă a prețurilor la gaze pe piețele angro, care a contrabalansat din plin scăderea producției și a volumelor vândute.

″Rezultatul excelent al activității de gaze naturale a fost generat în principal de tranzacțiile cu gaze naturale de la terțe părți, în mare parte din volumele cumpărate și vândute în afara României, în linie cu direcția noastră strategică de a dezvolta operațiuni în țările vecine. În plus, (…) am beneficiat de volume achiziționate în perioadele anterioare la prețuri mai scăzute. În activitatea de energie electrică, rezultatul foarte bun a fost susținut de producția mai mare a centralei electrice Brazi și de contextul de piață favorabil, efecte contrabalansate parțial de impactul OUG 27 și OUG 119, ambele emise în 2022, ce au dus la suprataxare pentru energia electrică cu o sumă în jur de 600 milioane lei″, se arată în raportul OMV Petrom pe primele 9 luni din 2022.

Medicii de familie se revoltă: Nu suntem decât niște anexe la o ștampilă cu rază scurtă. Pacientul dă cu pumnul în masă: ”Vreau acolo, vreau acolo!” CITEȘTE ȘI Medicii de familie se revoltă: Nu suntem decât niște anexe la o ștampilă cu rază scurtă. Pacientul dă cu pumnul în masă: ”Vreau acolo, vreau acolo!”

Tradingul de gaze, inclusiv operațiunile din import, nu intră în rândul activităților vizate de cea mai recentă contribuție de solidaritate impusă de statul român, în aplicarea unui Regulament european, pe care OMV Petrom susține că nu o datorează și în privința căreia Guvernul a solicitat lămuriri Comisiei Europene. În schimb, este supraimpozitat în baza OUG nr. 27/2022, cu 98% din marja de profit a tranzacțiilor.

Profitul net al OMV Petrom a crescut de peste 5 ori în primele 9 luni ale anului trecut, față de perioada similară din 2021, de la 1,676 la 9,156 miliarde lei, din care jumătate consemnat numai în trimestrul 3 din 2022, cauza primordială fiind scumpirile hidrocarburilor, carburanților și energiei electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
import gaze naturale
gaze naturale rusia gazprom
omv petrom importuri gaze
omv petrom contributie solidaritate
omv petrom supraimpozitare