Prețul gazelor pe piața spot intrazilnică din România s-a apreciat în prima zi a ultimului trimestru cu 14%, ajungând la 163,8 lei/MWh, în pofida faptului că depozitele de gaze autohtone sunt pline și că România exportă în Ungaria și Republica Moldova un volum echivalent cu aproape 40% din producția internă curentă, ca urmare a abudenței de pe piața internă.
O evoluție similară s-a înregistrat și pe cealaltă piață spot, cea pentru ziua următoare, unde prețurile au crescut de la 150 lei/MWh pentru gazul cu furnizare în ultima zi a lunii trecute la 163,3 lei/MWh pentru gazul cu furnizare în cea de-a doua zi a acestei luni.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O explicație parțială ar fi că Ungaria a înlocuit gazul rusesc pe care îl importa via Turk Stream tranzitând România, cu gaze din producția internă. Nu este însă clar de ce a preferat gazul român, în pofida celui rusesc, teoretic mai ieftin.
Pe 30 septembrie prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă intrau 94,4 GWh, iar prin cel de la Csanapalota ieșeau în Ungaria 79 GWh și prin Ungheni 14 GWh către Republica Moldova.
Pe 1 octombrie, volumul de gaze care intră în România prin Negru Vodă s-a prăbușit, potrivit Transgaz, la un nivel situat sub 30 GWh, în timp ce cel ce este exportat în Ungaria s-a situat la un nivel relativ constant, iar cel ce intră în Republica Moldova a depășit nivelul de 22 GWh.
Evoluția prețului gazelor pe piața pentru ziua următoare operată de BRM
Cu alte cuvinte, cele 2 state importatoare de gaz din România, în special Ungaria, au înlocuit aproximativ 2/3 din gazul rusesc pe care-l aduceau din Rusia (aproximativ 60 GWh) cu gaz din producția internă a României, ai cărei cei mai importanți producători sunt Romgaz, OMV Petrom și BSOG.
CITEȘTE ȘI Conferința Profit E-commerce, Profit.ro - Cristian Pelivan, ARMO: De la 1 ianuarie e obligatoriu CNP pe factură. Nu e legal. Formularul e-Factura trebuie schimbat
Evoluția importurilor de gaze via Bulgaria
Dacă din volumele de gaze exportate în cele 2 state este scăzut volumul importat via Bulgaria, rezultă că, în prima zi a lunii octombrie, România a exportat net mai mult de o pătrime din producția internă (mai exact 27,6%).
Producția, importurile, exporturile și înmagazinările de gaze de marți, 1 octombrie, potrivit Transgaz