Grigorescu (Energie): Nu avem program de aprovizionare pentru iarnă, sunt probleme cu stocurile de cărbune la Hunedoara

Grigorescu (Energie): Nu avem program de aprovizionare pentru iarnă, sunt probleme cu stocurile de cărbune la Hunedoara
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 nov 2015

Noul ministru al Energiei a declarat că este îngrijorător că nu există încă o hotărâre de guvern de aprobare a programului de aprovizionare cu energie pentru iarna aceasta, arătând că programul ar fi trebuit aprobat încă de la începutul toamnei, adică în mandatul fostului ministru Andrei Gerea, și că sunt probleme cu constituirea stocurilor de cărbune pentru iarnă la Complexul Energetic Hunedoara.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Regret că am convocat atât de târziu comandamentul de iarnă, ar fi fost util să fie convocat la începutul lunii octombrie, unele probleme ar fi putut fi rezolvate, inclusiv privind coordonarea tuturor celor implicați. Un alt aspect îngrijorător este că nu avem un program de aprovizionare cu energie la iarnă aprobat, program cu parametrii societăților energetice pentru asigurarea continuității aprovizionării. Ar fi trebuit aprobat de la începutul toamnei, va fi aprobat de urgență în zilele următoare, chiar dacă este tarziu, este totuși necesar, pentru transparență și predictibilitate. Va fi aprobat prin HG, care presupune circuit și proceduri de avizare, facem tot posibilul să urgentăm procesul, dar va mai dura", a declarat Grigorescu.

Întrebat dacă proiectul de HG există deja la nivelul ministerului, ministrul a răspuns că sunt deja toate datele și evaluările pe baza cărora va fi elaborat proiectul, dar că va mai dura, deoarece și alte ministere și instituții trebuie să-și dea avizul.

Proiectul de HG pentru aprobarea Programului de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță și stabilitate a Sistemului Electroenergetic Național în sezonul rece trecut a fost elaborat și publicat încă din luna august 2014. Potrivit acestuia, consumul de energie electrică și cel de energie termică erau estimate să crească fiecare cu 5,2% în perioada octombrie 2014 - martie 2015, cumparativ cu intervalul similar din anul anterior, iar costurile achiziției de combustibil pentru iarnă ale producătorilor de energie electrică și termică erau estimate în creștere cu 26%, de la 3,597 la 4,532 miliarde lei.

Ministrul Victor Grigorescu a mai spus că "situația nu este neapărat ideală" și că unele companii au situații complicate din punct de vedere financiar, cum ar fi Complexul Energetic Hunedoara.

"Situația nu este simplă, stocurile de cărbune sunt departe de ce ne-am fi dorit. Am cerut să fiu informat zilnic cu privire la parametrii companiei și să se elaboreze un plan clar de funcționare iarna aceasta, cu resursele disponibile", a adăugat ministrul Energiei.

Solicitat de jurnaliști să dea detalii concrete cu privire la nivelul actual al stocurilor de cărbune ale Complexului, Grigorescu a spus că nu le poate oferi încă și că aceste date vor putea fi accesate când se va publica programul de aprovizionare cu energie la iarnă, precizând că "situația evoluează de la zi la zi".

"La Hunedoara există și un număr mare de cereri de intrare în insolvență a companiei, o parte au fost rezolvate. Am chemat conducerea societății la minister, să discutăm problemele și să găsim soluții. Am constatat cu regret că, deși s-a convenit în vară, cu Comisia Europeană, un plan de restructurare, acesta nu este încă finalizat și aprobat în acest moment, deși ar fi trebuit să fie", a afirmat Victor Grigorescu.

Întrebat dacă exclude posibilitatea ca România să importe cărbune pentru a-și asigura necesarul pentru iarnă, ministrul a răspuns că "nu exclude nimic", dar a adăugat că nu își propune să facă "micromanagement la companiile energetice".

Pierderile Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește cu 15% anul acesta, respectiv de la 352,3 milioane lei în 2014 la 404,5 milioane lei în 2015, potrivit bugetului pe anul în curs al societății, aprobat de Guvern. În octombrie, Ministerul Energiei a anunțat că va transmite Comisiei Europene o notificare privind convertirea ajutorului de salvare de 167 milioane lei acordat de Guvern CE Hunedoara în ajutor de restructurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
aprovizionare energie iarna
stocuri carbune
victor grigorescu
ministerul energiei
complexul energetic hunedoara