Grup Servicii Petroliere deschide o sucursală în Nigeria și vizează proiecte de peste 500 milioane dolari

Grup Servicii Petroliere deschide o sucursală în Nigeria și vizează proiecte de peste 500 milioane dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 oct 2015

Compania de foraj petrolier maritim Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu se află în proces de deschidere a unei sucursale în Nigeria, unde vizează proiecte legate de conducte de transport de hidrocarburi și de construcții offshore în valoare totală de peste 500 milioane dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Discuțiile cu partenerii din Nigeria sunt avansate și suntem pe cale să deschidem o sucursală aici. Vizăm proiecte legate de conducte de transport de hidrocarburi și de construcții offshore care vor începe din trimestrul unu al anului viitor. Suntem în negocieri avansate cu companii locale specializate în lucrări de construcții offshore", a declarat președintele și directorul general al GSP, Gabriel Comănescu.

Anul trecut, industria petrolieră nigeriană a contribuit cu circa 14% la PIB-ul țării, de 568 miliarde dolari, iar veniturile din hidrocarburi au reprezentat 70% din bugetul de stat. Nigeria extrage zilnic aproximativ 2,2 milioane de barili de țiței pe zi, țara fiind cel mai mare producător din Africa și membru OPEC.

Rezervele dovedite de țiței ale Nigeriei se cifrează între 16 și 35,3 miliarde de barili, iar planul strategic de investiții în această industrie este așteptat să fie de aproximativ 200 miliarde dolari pe următorii 10 ani, potrivit GSP.

În prezent, GSP deține trei baze operaționale, în porturile Constanța, Agigea și Midia, și operează 8 platforme de foraj marin, 13 vapoare multifuncționale, trei vapoare destinate construcțiilor marine și două macarale marine.

Anul trecut, GSP a obținut un profit net de 151,78 milioane lei, în scădere cu aproape 7% față de 2013, și o cifră de afaceri de 1,273 miliarde lei, cu 24,5% mai mare comparativ cu anul anterior. 

La începutul anului, GSP a participat cu o macara maritimă la construcția celui mai mare pod rutier din lume, peste strâmtoarea Bosfor din Turcia, proiect evaluat la 3 miliarde de dolari. Macaraua maritimă GSP Neptun a fost angajată în acest proiect de compania Hyundai Engineering & Steel Industries, constructorul turnurilor laterale, tablierelor și al cablurilor de suspensie ale podului.

Una dintre cele mai importante piețe de operațiuni a GSP este Rusia, unde compania a deschis o filială în 2013. La finalul anului trecut, GSP a finalizat forajul unei sonde de explorare în câmpul petrolier Dolginskoye din Marea Pechora, din sud-estul Mării Barents din Arctica, pe platforma continentală a Federației Ruse, câmp concesionat de Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom.

Contractele GSP în Rusia nu sunt afectate de sancțiunile dictate de UE împotriva Kremlinului. Toamna trecută, li s-a interzis companiilor europene să participe cu tehnologie, echipamente și personal specializat la proiecte de explorare și exploatare offshore de țiței în sectorul rusesc din Oceanul Arctic, la proiecte petroliere rusești offshore de mare adâncime, precum și la proiecte de dezvoltare de zăcăminte de petrol din șisturi bituminoase din Rusia, însă s-a decis totodată că sancțiunile nu se vor aplica retroactiv, neafectând contractele semnate înainte de 12 septembrie 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
grup servicii petroliere
gsp
gsp offshore
gabriel comanescu
nigeria