Guvern: Gazele s-ar putea dovedi insuficiente la iarnă pentru echilibrarea sistemului energetic național

Guvern: Gazele s-ar putea dovedi insuficiente la iarnă pentru echilibrarea sistemului energetic național
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 dec 2015

Creșterea consumului casnic de gaze, în eventualitatea unei ierni foarte grele, dar și riscul întreruperii livrărilor de gaze de import din Rusia, ar duce la reducerea producției de energie electrică a termocentralelor pe bază de gaze naturale care asigură echilibrarea sistemului energetic național, ceea ce face necesară achiziționarea de către Transelectrica a unei rezerve suplimentare de putere pentru echilibrare, de la termocentrale pe cărbune și păcură, potrivit Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. Restul necesarului de energie de echilibrare este cumpărat de operatorul sistemului energetic național (SEN) de pe piața liberă, prin licitații.

Potrivit notei de fundamentare a unui proiect de HG elaborat de Ministerul Energiei, este nevoie de această rezervă suplimentară de energie de echilibrare în special în lunile ianuarie și februarie, când apar temperaturi medii zilnice negative, sub -5 grade Celsius mai multe zile consecutiv, precum și hidraulicitate scăzută, care afectează producția Hidroelectrica.

"Pentru aceste situații din perioada anotimpului friguros, pentru a preveni o situație critică în funcționarea sigură și stabilă a SEN și pentru a se crea resursele și capacitățile necesare intervenției în timp util pentru echilibrarea SEN, este necesară suplimentarea rezervelor de putere activă care compun serviciile tehnologice de sistem, respectiv ”rezerva terțiară lentă”- RTL, ”rezerva terțiară rapidă”- RTR, ”bandă de reglaj secundar”- BRS", se arată în documentul citat.

Aceeași sursă afirmă că, în prezent, necesarul de RTL este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionați în regim reglementat de la Complexul Energetic Hunedoara, diferența până la necesar fiind achiziționată în regim concurențial, începînd cu data de 2 iulie 2015.

"În urma procedurilor de achiziție organizate de către CNTEE Transelectrica SA, în calitate de Operator de Transport și Sistem, s-a constat faptul că această cantitate de RTL, respectiv 240 hMW/h, a fost câștigată, cu precădere, de către centrale electrice cu funcționare pe bază de gaze naturale. Având în vedere faptul că, în perioada de iarnă, pot avea loc disfuncționalități în rețeaua de transport gaze naturale, fie din cauza creșterii consumului casnic de gaze naturale pe fondul temperaturilor scăzute, fie din lipsa gazului din import, această situație conduce inevitabil la reducerea producției termocentralelor cu funcționare pe bază de gaze naturale și, implicit, la imposibilitatea furnizării serviciului contractat de RTL", spune Guvernul.

În nota de fundamentare se mai arată că această situație se poate suprapune pe întreruperea producției centralelor eoliene, din cauza faptului că aproape nici o categorie de turbine eoliene nu poate funcționa la temperaturi sub -20 grade Celsius.

"Totodată, având în vedere faptul ca vârful de sarcină pe timpul iernii se înregistrează seara, când centralele fotovoltaice nu funcționează, se impune necesitatea asigurarii cu energie electrică dintr-o sursă alternativă, respectiv păcură sau cărbune. În acest sens, CNTEE Transelectrica SA, prin Unitatea Operațională Dispecerul Energetic Național - UNO-DEN, a luat în calcul suplimentarea RTL și asigurarea acesteia din grupuri funcționând cu combustibil alternativ - păcură", se mai arată în document.

Necesitatea acestei ajustări este generată de puterea mare instalată în centrale electrice eoliene și de viteza mare cu care producția acestora crește sau scade. La finalul lunii septembrie 2015, în SEN livrau energie centrale eoliene cu putere instalată totală de 2.977 MW și centrale fotovoltaice cu putere instalată totală de 1.288 MW. În plus, termocentralele, care sunt primele chemate să echilibreze SEN, au o viteză de încărcare net inferioară vitezei cu care variază, în sus sau în jos, producția centralelor eoliene. 

"În decursul unei ore pot avea loc variații mari de putere în ambele sensuri, care depășesc cu mult BRS, respectiv de peste 1.200 MW într-o oră, în aceste condiții nemaiputând fi realizat un reglaj corect. Aceste variații sunt mai accentuate în perioada de iarnă și, în plus, este necesară compensarea grupurilor care funcționeaza pe gaze", se mai menționează în nota de fundamentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura la iarna
import gaze rusia
gazprom
termocentrale gaze
sistemul energetic national