Guvernul a amânat pentru 2019 limitarea subvenționării căldurii doar la consumatorii vulnerabili. Actualele subvenții pentru întreaga populație vor fi acordate inclusiv în iarna 2018-2019

Guvernul a amânat pentru 2019 limitarea subvenționării căldurii doar la consumatorii vulnerabili. Actualele subvenții pentru întreaga populație vor fi acordate inclusiv în iarna 2018-2019
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 nov 2017

Guvernul a amânat cu 1 an, până la 1 aprilie 2019, intrarea în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2018 și prin care este modificat radical sistemul de acordare a subvențiilor pentru încălzirea locuințelor, motivând că, pentru aplicarea legii, este nevoie mai întâi de punerea pe picioare a Sistemului național informatic al asistenței sociale, autoritățile locale neavând deocamdată capacitatea de a prelucra informatic datele privind solicitanții de ajutoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"Întrucât prin Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune a fost instituit un nou beneficiu de asistență socială, prin consolidarea ajutorului social, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzirea locuinței, iar aplicarea acestuia, propusă din aprilie 2018, depinde de realizarea Sistemului național informatic al asistenței sociale și de capacitatea autorităților administrației publice locale de a asigura prelucrarea informatică a datelor privind solicitanții și verificarea criteriilor de eligibilitate, deoarece din punct de vedere administrativ, atât la nivel central, cât și la nivel local, nu pot fi finalizate procedurile de implementare și având în vedere că noile drepturi nu vor putea fi acordate, în condițiile în care cele anterioare vor înceta de drept, pentru a nu se crea probleme sociale ce afectează aproximativ 600.000 familii și persoane singure beneficiare, este imperios necesară modificarea termenului de aplicare a Legii nr. 196/2016", se arată în preambulul ordonanței de urgență care amână intrarea în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune.

Actul normativ citat stipulează că Legea va intra în vigoare la 1 aprilie 2019 și nu la 1 aprilie 2018, cum era prevăzut inițial. Asta înseamnă că actualul sistem de subvenționare a căldurii pentru populație va putea fi aplicat nu doar iarna aceasta, ci și iarna viitoare, 2018-2019.

Financial Times: Aproximativ 7 milioane de angajați din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor viitoare în urma reformelor Guvernului CITEȘTE ȘI Financial Times: Aproximativ 7 milioane de angajați din România vor suferi o reducere semnificativă a pensiilor viitoare în urma reformelor Guvernului

Legea respectivă modifică radical sistemul de subvenționare a căldurii pentru populație. Dacă în prezent subvenția se acordă pentru toată lumea, actul normativ citat prevede că ajutoarele pentru încălzire se vor acorda doar individual și numai celor care au nevoie, respectiv consumatorilor vulnerabili, definiți ca persoane cu venituri sub un anumit prag și care nu își pot asigura din bugetul propriu acoperirea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinței.

"Sumele reprezentând cheltuielile pentru încălzirea locuinței, aferente consumului de energie termică, energie electrică sau de gaze naturale, plătite direct de consumatorii titulari de contract de furnizare a energiei termice sau convenție individuală, respectiv contract de furnizare a gazelor naturale sau a energiei electrice, precum și ajutoarele pentru încălzirea locuinței achitate de agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială ori de autoritățile administrației publice locale, în condițiile prezentei legi, se colectează în conturile tip ESCROW, astfel cum sunt definite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2001 privind reglementarea unor măsuri de asigurare a fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice și a gazelor naturale pentru populație, aprobată cu modificări prin Legea nr. 84/2002, cu modificările și completările ulterioare, deschise la bănci de către distribuitorii și producătorii de energie termică, furnizorii de gaze naturale și furnizorii de energie electrică", prevede Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

O hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de la finalul lui septembrie prevede majorarea generală, cu peste 30%, a tarifelor RADET de transport și distribuție a energiei termice în Capitală, însă prețul de facturare, plătit efectiv de către consumatorii casnici, a rămas neschimbat, majorarea urmând să fie suportată de la bugetul local, prin creșterea sumei anuale alocate ca subvenție cu 151 milioane lei.

"Ministerul Energiei a prezentat o notă în ședința de Guvern de săptămâna trecută privind evoluția Legii venitului minim de incluziune. S-a stabilit în acea notă, care a fost dezbătută de Guvern în zona de confidențial, să se creeze un grup de lucru în jurul Ministerului Dezvoltării, care asigură legătura cu autoritățile locale în ceea ce privește potențialii beneficiari, grup care va lucra la definirea consumatorilor individuali și la clarificarea aspectelor neclare, din lege privind stabilirea și contorizarea consumului consumatorilor vulnerabili. Din grupul de lucru vor face parte și ministerele Energiei și Muncii", a declarat, luni, ministrul Energiei, Toma Petcu, la o conferință organizată de publicația Focus Energetic.

Guvernul a amânat pentru 2019 limitarea subvenționării căldurii doar la consumatorii vulnerabili. Actualele subvenții pentru întreaga populație vor fi acordate inclusiv în iarna 2018-2019
Guvernul a amânat pentru 2019 limitarea subvenționării căldurii doar la consumatorii vulnerabili. Actualele subvenții pentru întreaga populație vor fi acordate inclusiv în iarna 2018-2019

CITEȘTE ȘI Profit.ro prezintă Gala “Povești cu Profit..made in Romania”

Întrebat de presă dacă nu era nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene pentru prorogarea cu un an a termenului de intrare în vigoare a Legii venitului minim de incluziune, Toma Petcu a declarat că "Probabil cei de la Ministerul Muncii au discutat acest lucru".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara, la finalul lunii octombrie, că este convinsă că Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului privind renunțarea la actualul sistem de subvenționare a energieu termice pentru populație, stabilit pentru aprilie 2018.

”În ce privește eliminarea acestei subvenții, care într-adevăr ar determina ca multe familii din țară să nu mai poată să mai fie în posibilitatea de a-și plăti practic întreținerea, sunt convinsă că Guvernul va face demersuri în perioada următoare pentru prorogarea termenului. Din punctul meu de vedere și din discuțiile pe care le-am avut și cu alți primari, cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare a acestui termen, aprilie 2018, până să spunem în 2021, când se va elimina practic și bonusul de cogenerare. Dacă se merge pe calendarul stabilit cu UE și Guvernul și autoritățile locale nu vor mai avea posibilitatea să subvențione energia termică în țară, situația va crea cazuri sociale grave, în anumite localități chiar drame. Dacă e să luam în cazul Bucureștiului, în ipoteza în care cineva ar interzice această subvenție, spunând că trebuie să beneficieze doar aceste grupuri vulnerabile – pensionari, șomeri și familii cu foarte mulți copii și un singur salariu – nu cred că ar fi corect. Nu poți să consideri un om bogat un cetățean care are o familie care, din motive financiare, locuiește în continuare la bloc” a declarat Firea, la Antena 3.

După cum a relatat Profit.ro, prețul energiei termice livrate de către ELCEN către RADET a fost majorat de către ANRE la finalul lunii iunie, după ce prețul gazelor naturale livrate de Romgaz către ELCEN și destinate producerii de energie termică pentru clienții casnici ai RADET a fost majorat de la 1 aprilie 2017 cu 18,33%, de la 60 lei/MWh la 71 lei/MWh, după liberalizarea parțială a prețului gazelor pentru populație intrată în vigoare la data respectivă.

Guvernul a amânat pentru 2019 limitarea subvenționării căldurii doar la consumatorii vulnerabili. Actualele subvenții pentru întreaga populație vor fi acordate inclusiv în iarna 2018-2019

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii incalzire
subventii energie termica
subventii radet
radet
elcen
caldura
apa calda
energie termica
agent termic
scumpire caldura
scumpire energie termica
gabriela firea
cgmb