Guvernul "pârăște" ANRM și la SRI, pentru deficiențe legate de documente clasificate

Guvernul "pârăște" ANRM și la SRI, pentru deficiențe legate de documente clasificate
scris 31 mar 2016

Corpul de Control al premierului a întocmit și trimis la Direcția Națională Anticorupție (DNA), respectiv la Serviciul Român de Informații (SRI), un raport de control și o notă informativă, ambele clasificate "secret de serviciu" și redactate în urma unor inspecții efectuate la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), unde inspectorii guvernamentali au constatat 3 posibile fapte penale, dar și deficiențe legate de o serie de documente clasificate.

Raportul și nota informativă menționate mai sus sunt diferite de raportul, neclasificat, despre care Profit.ro a scris deja aici și în care Corpul de Control al premierului afirma că a sesizat DNA posibile infracțiuni la ANRM, în urma unei inspecții, valoarea totală estimată a prejudiciilor aduse bugetului de stat constatate în cadrul controlului ridicându-se la 7,93 milioane lei.

Pe lângă acel raport neclasificat, Corpul de Control a înaintat DNA, respectiv SRI, un raport și o notă informativă, clasificate ca "secret de serviciu". În raport sunt constatate 3 posibile fapte de natură penală la nivelul ANRM, fără alte detalii. Nota informativă se referă la faptul că inspectorii guvernamentali au constatat la ANRM deficiențe în ceea ce privește unele documente clasificate și au sesizat situația la SRI.

Șeful OMV anunță tranșant că operațiunile de rafinare din România nu vor fi cedate Gazprom CITEȘTE ȘI Șeful OMV anunță tranșant că operațiunile de rafinare din România nu vor fi cedate Gazprom

"Urmare a controlului efectuat la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, a fost întocmită Nota de informare privind unele deficiențe constatate la nivelul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale cu privire la documentele clasificate transmise Corpului de control al primului – ministru, document clasificat «secret de serviciu» (...), nota fiind înaintată Serviciului Român de Informații", se arată într-un document al Corpului de Control al premierului.

Potrivit legislaței în vigoare, ANRM este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, printr-un consilier de stat, fiind autoritatea competentă abilitată să aplice dispozițiile Legii minelor și pe cele ale Legii petrolului. În cadrul instituției funcționează un Compartiment de informații clasificate și o Structură de securitate.

Constituie secrete de serviciu documentele de evaluare a resurselor și zăcămintelor miniere și petroliere, conținutul și textele acordurilor petroliere și licențelor miniere, documentațiile ofertelor agenților economici la licitațiile de concesionare de perimetre miniere și petroliere, informațiile, datele și documentele geodezice și topografice cu privire la resurse miniere și petroliere, actele de control și notele de constatare emise de ANRM în urma inspecțiilor, rapoartele de sinteză cuprinzând rezultatele controalelor complexe având ca obiect cercetarea geologică, exploatarea rațională și protecția zăcămintelor și altele asemenea.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrm
sri
acord petrolier
zacaminte petroliere
zacaminte miniere