Guvernul schimbă Legea de vânzare de acțiuni Petrom către foștii salariați

Guvernul schimbă Legea de vânzare de acțiuni Petrom către foștii salariați
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 feb 2023

Guvernul vrea să inițieze, în februarie, modificarea legislației primare privind obligativitatea de vânzare de acțiuni OMV Petrom din cota de participare a statului la cel mai mare producător de țiței și gaze din România, controlat de grupul austriac OMV, către foștii salariați ai companiei din perioada 1997-2004, în condițiile în care, la jumătatea lunii, Ministerul Energiei are termen de emitere a unui ordin care să stabilească procedurile, termenele și condițiile pentru vânzarea acțiunilor, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba despre modificarea Ordonanței Guvernului (OG) nr. 55 din 14 august 2003 privind unele măsuri pentru derularea procesului de privatizare a Societății Naționale a Petrolului ″Petrom″ SA București.

Abia după tragedia de la Lacul Morii, dar și fără grabă, Guvernul va îmbunătăți legislația privind câinii fără stăpân, inclusiv periculoși sau agresivi. Sancțiunile, modificate CITEȘTE ȘI Abia după tragedia de la Lacul Morii, dar și fără grabă, Guvernul va îmbunătăți legislația privind câinii fără stăpân, inclusiv periculoși sau agresivi. Sancțiunile, modificate

Se impune modificarea actului normativ pentru a pune în concordanță prevederile acestuia cu cadrul legislativ actual, precum și pentru a fi respectate intențiile legiutorului de la momentul privatizării SNP Petrom SA. Prin promovarea actului normativ se propune: i. modificarea prevederilor actului constitutiv al societății OMV Petrom pentru a pune în concordanță momentele temporare; ii. aprobarea metodei de vânzare către salariații ″Petrom″ SA București, persoane îndreptățite, a unui pachet de acțiuni, în una sau mai multe tranșe, reprezentând un procent de maxim 8% din capitalul societății″, se arată într-un document guvernamental.

Cel mai probabil, documentul conține o eroare materială, prin lege putând fi modificat statutul, nu actul constitutiv al companiei, schimbarea acestuia din urmă fiind de resortul acționarilor.

Potrivit sursei citate, Executivul are în vedere aprobarea în februarie a unui proiect de lege în acest sens, finalizarea procedurii legislative fiind preconizată pentru luna aprilie.

Comisia Europeană cere României eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele românești. Guvernul se va conforma sub amenințarea unui nou infringement CITEȘTE ȘI Comisia Europeană cere României eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele românești. Guvernul se va conforma sub amenințarea unui nou infringement

OG nr. 55/2003, precum și statutul Petrom, stipulează că ″Salariații Societății Naționale a Petrolului «Petrom» - SA București au dreptul sa achiziționeze acțiuni ale societății până la limita de 8% din capitalul social, la același preț cu care se vor vinde acțiunile în cadrul procesului de privatizare. Cota procentuală ce urmează a fi achiziționată de salariați și momentele la care se va realiza achiziționarea acțiunilor de către aceștia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului″.

În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv, într-un proces intentat de peste 23.000 de foști salariați Petrom, să impună Guvernului să respecte prevederile OG nr. 55/2003.

ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat o nouă sumă masivă din piața externă, după ce la începutul lunii a mai luat de la investitori 4 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat o nouă sumă masivă din piața externă, după ce la începutul lunii a mai luat de la investitori 4 miliarde de dolari

Ulterior, după cum a relatat Profit.ro, o firmă înființată în 2021 la Craiova și printre acționarii căreia, toți români, sunt și nume notorii ale pieței de capital autohtone a preluat de la mii de foști salariați ai OMV Petrom drepturi litigioase de a cumpăra acțiuni ale producătorului de țiței și gaze, din participația la companie a statului român, susținând că, pentru acest demers, a atras finanțări și de la investitori externi specializați în recuperări de creanțe. Firma, Petro Active Investments SA, a intentat mii de procese statului în numele acestor salariați, pentru a obliga Guvernul să pună în executare decizia ÎCCJ din 2019.

În vara anului trecut, Guvernul a adoptat o HG de aprobare a vânzării de către stat, prin Ministerul Energiei, a unui pachet de acțiuni OMV Petrom către foștii salariați ai companiei. Hotărârea prevede doar că va fi vândută o cotă de numai 1% din valoarea capitalului OMV Petrom la data vânzării, până cel târziu la finalul anului 2023, fără să se precizeze cine sunt persoanele îndreptățite să cumpere, la ce preț și în ce condiții.

Guvernul Ciucă va promova un proiect de lege prin care sunt recunoscute drepturi ale cuplurilor gay căsătorite, dacă unul din parteneri este cetățean UE CITEȘTE ȘI Guvernul Ciucă va promova un proiect de lege prin care sunt recunoscute drepturi ale cuplurilor gay căsătorite, dacă unul din parteneri este cetățean UE

"Art. 1. - (1) Se aprobă vânzarea, de către Ministerul Energiei, a unui număr de acțiuni nominative, dematerializate, emise de Societatea "OMV Petrom" S.A., reprezentând o cotă procentuală de 1% din valoarea capitalului social al societății înregistrat la data vânzării. (2) Vânzarea acțiunilor se realizează cel mai târziu până la data de 31 decembrie 2023. Art. 2. În termen de 180 zile de la data expirării interdicției de înstrăinare a acțiunilor deținute de statul român prevăzută la art. 1 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, ministrul Energiei aprobă prin ordin procedurile, termenele și condițiile pentru vânzarea acțiunilor în cota procentuală prevăzută potrivit art. 1, alin. (1), care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I"., este tot ce stipulează hotărârea.

Este vorba de perioada de doi ani, stabilită prin lege în 2020, în care statului i-a fost interzis să-și vândă din participațiile deținute la companii. Aceasta a expirat pe 16 august 2022, astfel că Ministerul Energiei trebuie să emită ordinul cu modalitatea de vânzare a acțiunilor Petrom către salariați până cel târziu la jumătatea lunii februarie.

GRAFICE Încrederea în economia românească scade spre zona de recesiune CITEȘTE ȘI GRAFICE Încrederea în economia românească scade spre zona de recesiune

Petro Active Investments SA a transmis că, în opinia sa, HG-ul încalcă legislația primară de privatizare a Petrom și a atras atenția inclusiv asupra existenței unui risc de abuz în serviciu.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,698% din compania petrolieră, controlată de austriecii de la OMV cu 51,1568%. Profitul net al OMV Petrom a crescut de peste 5 ori în primele 9 luni ale anului trecut, față de perioada similară din 2021, de la 1,676 la 9,156 miliarde lei, din care jumătate consemnat numai în trimestrul 3 din 2022, cauza primordială fiind scumpirile hidrocarburilor, carburanților și energiei electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare actiuni petrom salariati
privatizarea petrom
salariati petrom cumparare actiuni
petrom salariati 8% din actiuni