Guvernul schimbă legislația cogenerării, energia termică livrată de CET-urile care produc pentru populație se poate scumpi cu 10%

Guvernul schimbă legislația cogenerării, energia termică livrată de CET-urile care produc pentru populație se poate scumpi cu 10%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 sep 2018

Guvernul vrea să modifice legislația subvenționării cogenerării de înaltă eficiență, după ce multe CET-uri care alimentează sistemele centralizate municipale de încălzire a populației au început să se confrunte cu probleme financiare din cauza majorărilor ample de prețuri la gazele naturale pe care le folosesc ca materie primă și la certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care sunt obligate să le achiziționeze. Astfel, intenția este ca ajustarea valorilor bonusurilor acordate producătorilor în cogenerare și a prețurilor energiei termice produse de aceștia în funcție de evoluția costurilor cu combustibilul să fie făcută semestrial, în loc de anual, cum prevede legislația în vigoare

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Noile bonusuri și prețuri, astfel ajustate, ar urma să fie aplicate nu doar din anul următor ajustării, ci și în lunile noiembrie și decembrie ale anului în curs, adică și în ultimele 2 luni ale acestui an. Rezultatul modificării HG nr. 1.215/2009 privind schema de sprijin pentru cogenerare ar putea fi, potrivit estimării Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), majorarea prețului energiei termice produse de centralele în cogenerare care beneficiază de subvenție cu circa 10% încă de anul acesta.

Mai este interesant: Schema de sprijin actuală pentru cogenerare a menținut în viață multe dintre CET-urile care livrează energie termică în sistemele de încălzire centralizată din localitățile care încă dispun de așa ceva. De altfel, CET-urile au fost acuzate că practică așa-numita "subvenție încrucișată". Este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt "umflate" costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM. Producătorii de energie termică au negat în mod constant aceste acuzații.

"Având în vedere că unele societăți comerciale care produc energie electrică în cogenerare de înaltă eficiență întâmpină probleme financiare din cauza subevaluării cheltuielilor ocazionate de majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale și a prețului de achiziție a certificatelor de CO2, ANRE a analizat posibilitatea modificării și completării HG nr.1215/2009", se arată într-un document oficial.

Daea susține că se exagerează cu prezentarea situației pestei porcine CITEȘTE ȘI Daea susține că se exagerează cu prezentarea situației pestei porcine

De exemplu, Electrocentrale București (ELCEN), aflată în insolvență, care produce energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală gestionat de RADET, arată, într-un document recent, că scumpirea gazelor și a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care compania este obligată să le achiziționeze potrivit legislației UE pune mari presiuni pe situația sa financiară.

"(...) administratorul judiciar aduce la cunoștință creditorilor că, la data prezentei, având în vedere creșterea accelerată a prețului certificatului de CO2, de peste 5 euro pe certificat, ajungând la valoarea de 21,25 euro/certificat în perioada 17 iulie – 27 august 2018, preț care a depășit valoarea estimată și aprobată prin documentele de achiziție, valoare care nu a fost previzionată și bugetată în bugetul de venituri și cheltuieli (BVC) pe anul 2018, debitoarea având la data prezentei obligația de a achiziționa în vederea conformării, pentru anul 2018, a unui număr de circa 2.033.302 certificate, având în vedere de asemenea și prețul de achiziție al gazului, care a cunoscut un trend ascendent în ultima perioadă, fără să se impună o plafonare de către ANRE ori în contrapartidă o majorare a prețului gigacaloriei de către CGMB, previzionăm că debitoarea se va confrunta cu implicații financiare cu impact negativ asupra BVC pe anul 2018, asupra cashflow-lui, cât și asupra profitului societății ELCEN", se afirmă în documentul citat.

FOTO Tranzacție: Casa de modă Versace a fost vândută grupului american Michael Kors cu peste 2 miliarde dolari CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Casa de modă Versace a fost vândută grupului american Michael Kors cu peste 2 miliarde dolari

Potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri (BRM), prețul mediu ponderat al tranzacțiilor angro de pe această platformă cu gaze de producție internă s-a majorat amplu, cu peste 31%, în ultima lună, de la 80 lei/MWh în august la 105 lei/MWh în septembrie. Tranzacțiile cu gaze din import se fac la un preț și mai mare, de 112 lei/MWh. De asemenea, de la începutul anului și până la finalul lunii august 2018, cotația certificatelor CO2 impuse de legislația UE și tranzacționate pe platformele de specialitate europene s-a triplat, de la circa 7 euro/certificat la peste 21 euro/certificat.

Astfel, intenția este ca ajustarea valorilor bonusurilor acordate producătorilor în cogenerare și a prețurilor energiei termice produse de aceștia în funcție de evoluția costurilor cu combustibilul să fie făcută semestrial, în loc de anual, cum prevede legislația în vigoare. Tot semestrial, și nu anual, ar urma să fie stabilite și prețurile de vânzare a energiei electrice produse în cogenerare de înaltă eficiență prin contracte reglementate. Noile bonusuri și prețuri, astfel ajustate, ar urma să fie aplicate nu doar din anul următor ajustării, ci și în lunile noiembrie și decembrie ale anului în curs, adică și în ultimele 2 luni ale acestui an.

"La nivelul ANRE au fost efectuate unele calcule estimative, din care au rezultat următoarele: Există premisele creșterii contribuției pentru cogenerare cu aproximativ 35%, estimarea s-a realizat luând în calcul creșterea prețurilor gazelor naturale. De asemenea, există premisele creșterii prețului de producere a energiei termice livrate din centralele care au accesat schema de sprijin de tip bonus cu aproximativ 10%", se mai menționează în document.

Contribuția pentru cogenerare reprezintă 2,2% din valoarea unei facturi de energie electrică achitată de un consumator final.

ANAT: Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele opt luni a ajuns la 223 de milioane de euro CITEȘTE ȘI ANAT: Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele opt luni a ajuns la 223 de milioane de euro

Ministerul Energiei consideră că modificările propuse nu trebuie notificate Comisiei Europene, deoarece bugetul total al schemei și mecanismul de acordare al ajutorului de stat nu se modifică. În schimb, documentul va fi supus avizului Consiliului Concurenței.

Schema de sprijin pentru cogenerare, aplicată din 2011, prevede că producătorii de energie electrică și termică în cogenerare primesc lunar, pentru fiecare unitate de energie electrică, exprimată în MWh, produsă în cogenerare de înaltă eficiență, livrată în rețelele electrice ale Sistemului Electroenergetic Național și vândută pe piața concurențială de energie electrică și/sau prin contracte reglementate, o sumă de bani denumită bonus. Valoarea bonusului este stabilită de ANRE.

Fondurile necesare acordării bonusului sunt asigurate prin colectarea lunară a contribuției pentru cogenerare de la toți consumatorii de energie electrică din România, cu excepția furnizorilor care exportă energie electrică pentru cantitățile de energie electrică exportate. Contribuția se regăsește pe facturile lunare ale consumatorilor. Tot ANRE stabilește și prețurile cu care CET-urile își livrează energia termică produsă sistemelor centralizate municipale de încălzire.

FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini CITEȘTE ȘI FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini

De la 1 iulie, ANRE a redus contribuția pentru cogenerare cu 36%, de la 0,119 la 0,0076 lei/KWh.

Acest ajutor de stat poate fi acordat până cel mult în anul 2023, iar pentru multe CET-uri care livrează agent termic în sistemele centralizate de încălzire pentru populație va expira chiar mai devreme, astfel că Guvernul caută o soluție pentru a continua să subvenționeze aceste centrale. De exemplu, în cazul principalului beneficiar al ajutorului de stat, ELCEN, 2022 este ultimul an în care poate beneficia de schema de sprijin. Anul trecut, ELCEN a primit bonus de cogenerare în valoare de peste 375 milioane lei, reprezentând aproape 22% din cifra totală de afaceri pe 2017 a companiei, de 1,73 miliarde lei.

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul analizează posibilitatea introducerii unui nou sistem, diferit, de subvenționare a cogenerării.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie electrica
scumpire caldura
scumpire energie termica
cogenerare
schema sprijin cogenerare
contributie cogenerare
bonus cogenerare
elcen
radet
anre
ministerul energiei
scumpire gaze
pret gaze